9 adımda kedi zayıflatma yöntemleri

kedi zayıflatma yöntemleri

Komik kedi videolarında çokça görmüşüzdür şişman kedileri. Ben şahsen bu videoları gördüğümde gülemiyorum. Aksine yaşadığı zorlukları ve yaşayacağı sağlık sorunlarını düşününce içim acıyor. Benim kızım da kilo almaya aşırı müsait bir kedi olduğundan kedi zayıflatma yöntemleri hakkındaki bu yazıyı yazmaya karar verdim. Eğer kedim obez mi veya kedim çok kilo aldı diyorsanız gelin kedi nasıl zayıflar,  kedi diyet mamanın önemi nedir ve kediye spor yaptırmak nasıl olur birlikte inceleyelim.

Bu arada her ev kedisi bir obez kedi adayı olduğu için kediniz şu anda kilolu olmasa dahi bu yöntemleri bilmenizde fayda var. Ama önce gelin kediler neden kilo alır bunu inceleyelim.

Kediler neden kilo alır?

Kedilerin aşırı kilo alması hem kedinin karakterine hem de onu besleyen sizlerin davranışına göre değişmektedir. Ancak kedilerin kilo almasındaki temel sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Hareketsizlik
  • Tutarsız beslenme
  • Biyolojisine uygun olmayan besin tüketimi
  • Tıbbi hastalıklar
  • Kedinin genetik yapısı (kedinin cinsi)

Sizde kedinizin kilosunun sağlıklı bir noktada olup olmadığını anlayabilmek için bu konuyu detaylı incelediğim buradaki yazımı okuyabilirsiniz.

Eğer bu yazıdan sonra kedinizin fazla kilolu olduğuna kanaat getirirseniz kediye kilo verdirmek konusunda aşağıdaki ipuçlarını değerlendirerek kedinizin zayıflamasına ve daha sağlıklı olmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kilolu kedi nasıl zayıflatılır? Kedi zayıflatma yöntemleri nelerdir?

Kedi zayıflatma yöntemleri olarak aşağıdaki metodları uygulayarak kedilerin kilo vermesini kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Benim de şişko bir patatesim vardı ve artık çok şükür normal kilosuna ulaştık. Kedim nasıl kilo verir diye endilenmenizi istemediğim için bu deneyimimi sizlerle de paylaşmak istedim. Kediyi zayıflatmak konusundaki aşağıdaki yöntemler denenmiş ve başarılı sonuç vermiş yöntemlerdir.

  1. Diyet beslenmeye geçin
  2. Mama öğün kontrolü yapın
  3. Mama yerini değiştirin
  4. Evi oyuncaklarla donatın
  5. Her gün egzersiz yapmasını sağlayın
  6. Birden fazla kediniz varsa öğünlerini sıkı takip edin
  7. Su içmeye teşvik edin
  8. Uyku saatlerini düzenleyin
  9. Kilosunu düzenli takip edin

Kedi zayıflatma yöntemleri nelerdir? Kilolu kediyi zayıflatmak nasıl olur?

Şimdi gelin yukarıda özetlediğim maddeleri detaylı inceleyelim.

1-Diyet beslenmeye geçin

Kedi mamalarının büyük çoğunluğunda maliyeti azaltmak amacı ile çok miktarda karbonhidrat bulunur. Kedinizin daha çok proteine ihtiyacı olduğundan bu fazla karbonhidrat vücudun yağlanmasına ve dolayısı ile kilo almasına neden olur. Özellikle Scottish Fold gibi özünde tembel bir kedi cinsi için bu tarz beslenmeler daha tehlikelidir. 

Bu arada kedi cinleri ile ilgili bilgi almak için ilgili kategorideki özet yazılarımı inceleyebilirsiniz. Kategoriye gitmek için buraya tıklayın.

Mama içeriği konusuna dönecek olursak, mutlaka satın aldığınız mamanın içeriğine dikkat etmeli ve protein ağırlıklı mamalar tercih etmelisiniz. Hatta kilosu artık ciddi bir seviyeye gelmişse şişman kediler için özel olarak olarak üretilen diyet kedi mamasına geçmek gerekir ki biz şu an bu aşamadayız. Kızımın diyet kedi mamasına alışması hiç zor olmadı bu arada. Proplan diyet kedi maması da oldukça iyi mamalardır ama biz yalnızca veterinerlerde satılan royal canin diyet kedi maması kullanıyoruz. Markanın kendi sitesinde şu linkten ürünü inceleyebilirsiniz.

Eğer kediniz kısırlaştırma ameliyatı geçirdi ise mutlaka kısır kedilere özel kedi maması kullanmanız gerekmektedir. Kilo problemi yaşayana kadar operasyon sonrası biz de yine royal canin markasının şu ürününü kullanmıştık. Bu da yalnızca veterinerlerde satılan bir ürün bu arada. Özetle mama içeriği en temel konulardan bir tanesidir. Bu konuyu detaylı olarak kedi beslenmesi konulu yazımda da işlemiştim. Buradan okuyabilirsiniz.

2-Mama öğün kontrolü yapın

Bu benim ilk günden itibaren dikkat ettiğim bir konuydu. Ne zaman ki artık öğrendi diyerek saldım o andan itibaren kilo almaya başladı. Kedim nasıl kilo verir merak ediyorsanız ilk yapacağınız şey günlük mama öğünlerini kontrol etmek. Her mama paketi arkasında kedinizin kilo ve yaşına göre günlük gramaj ihtiyacı bilgisi bulunur. Buradaki miktarı asla geçmemek lazım. Gözünüze çok az gelecek biliyorum ama inanın yeterli oluyor. Kediniz de bir süre sonra alışıyor.

Bir diğer önemli konu da o gramajın tamamını tabağa dökmemek. Eğer obez bir kediniz varsa ilk 1 saat tamamını yer ve ekstra mama vermek zorunda kalırsınız. Bu yüzden günlük öğünü 5-6 parçaya bölerek tabağına koyup günün kalanında o tabağı boş bırakın. Yani ne kadar yiyeceğinin kontrolü sizde olsun.

Öğünler arası miyav kıyamet duygu sömürülerine maruz kalacaksınız. Asla buna kanmayın ve güçlü olun. Hiçbir şekilde susmuyorsa sadece 3-4 mama tanesi koyarak en azından nefsini söndürün ve mama saatine uymasını bekleyin.

Bu arada beslenme konusunda bir diğer yazımı da buraya bırakıyorum.

3-Mama yerini değiştirin

Kedinizin mamaya ulaşması ne kadar kolaysa o kadar çok yiyor emin olun. Bu yüzden maması evin en uzak bölgesinde olsun. Bu sayede gerçekten acıktığı zaman gidip yemek yesin. Aksi halde her mama kokusu aldığında acıkmasa da mama yer.

Mesela bizim evimiz 2 katlı. Üst kata sadece uyku zamanı gidiyoruz. Dolayısı ile kızım ile bütün gün alt kattayız. Ama maması üst katta duruyor. Bazen mama koymayı unutursam mama saatinde üst kata çıkıp miyavlıyor ve mama istiyor 🙂

4-Evi oyuncaklarla donatın – Kedi zayıflatma yöntemleri

Bu da en kritik konulardan biri. İlgisini çekecek renkli, parlak, ses çıkaran, zilli veya kendinden hareket eden ne kadar çok oyuncağı olursa kediniz o kadar çok hareket ediyor. Aldığınız her oyuncakla oynamasını beklemeyin ama bazılarını çok sevecek emin olun. Özellikle küçük zilli toplarla oynarken çok kalori harcıyorlar.

Benim kızımın en teknolojik oyuncakları da olsa en çok şurada paylaştığım en basit zilli toplarla deliler gibi oynuyor. Hatta bazen gece o kadar gürültü yapıyor ki kalkıp oyuncağı elinden alıyoruz 🙂 Özetle ciddi kalori harcatmaya başladı bu top.

5-Her gün egzersiz yapmasını sağlayın

Yumuşak veya silikon toplar veya parlak tüylü oltalar bunun için en ideal aletler. Yine aynı linke birkaç örnek ekledim. Günde 1 saat ya da en azından yarım saatinizi harcayarak onun evin içinde koşmasını sağlayın. Tabiki benim de yapamadığım günler oluyor ama çoğunlukla her gün dili dışarı çıkana kadar koşuyoruz. Bu egzersizler sadece kilo açısından değil kalp sağlığı açısından da faydalı oluyor. 

Bu arada mama kabını nazaran yüksek yerlere koyabiliyorsanız bu da iyi kedi egzersiz yöntemlerinden bir tanesidir. Bu sayede kediniz mamaya ulaşmak için zıplamak veya tırmanmak zorunda kalacaktır. Böylece bedavadan egzersiz yaptırmış olacaksınız 🙂

6-Birden fazla kediniz varsa öğünlerini sıkı takip edin

Birden fazla kediniz varsa hangisinin ne kadar yediğini takip etmek oldukça zor oluyor. Dolayısı ile kedilerden biri zayıflarken diğeri kilo almaya başlayabiliyor. Bu yüzden mama kaplarını sürekli dolu tutmak yerine her gün belirli saatlerde kendi öğünlerini aynı anda kaplara koyup aynı anda mama yemelerini sağlamalısınız. Kedili evlerde çoğunlukla bunun dışında bir şey yapmaya gerek kalmaz. Onlar beraber oynayarak yeterince egzersiz yapıyorlardır zaten.

7-Su içmeye teşvik edin – Kedi zayıflatma yöntemleri

Su mama gibi değil. Saklamaya gerek yok. Mümkün mertebe evin birden fazla köşesinde sürekli olarak taze su bulundurun. Bu suları her gün tazeleyin. Kedilerde su tüketimi kilo kontrolü dışında böbrek sağlığı için de çok kritik. Üstelik kediler su içme konusunda çok isteksizlerdir. Ben ilk günden beri 3-4 farklı yerde sürekli taze su bulundurarak kızımın çok su tüketen bir kedi olmasını sağlayabildim.

8-Uyku saatlerini düzenleyin

Kediniz siz uyurken çoğunlukla uyuyacaktır. Dolayısı ile gündüz de bütün gün uyursa gün boyu çok az hareket etmiş olur ve bu da kilo almasını tetikler. Bu yüzden gündüzleri mümkün mertebe uyanık tutmaya çalışın. Akşamları uzun süre mama vermeyip öğününü siz yatmadan önce verin. Bu sayede beslenme sonrası uykusu gelecek ve uyku ihtiyacının çoğunu sizinle aynı saatlerde giderecektir.

9-Kilosunu düzenli takip edin

Bu genelde insanların en az yaptığı kontrol. Kediler çoğunlukla veteriner hekim ziyaretlerinde tartılır. Çünkü bir kediyi tartı üzerinde tutmak oldukça zordur. Ama kilo takibi çok önemlidir. Kediniz düzenli bir şekile kilo almaya başlamışsa bunu ancak takip ederek anlayabilirsiniz. Bunun için önde kendiniz tartılın. Daha sonra da kedinizi kucağınıza alarak tartıya çıkın. Aradaki fark kedinizin kilosunu verecektir. Bu sayede kendi kilonuzu da takip etmiş olacaksınız 🙂

Umarım bu yazımda kilo kedi nasıl zayıflar, kediyi zayıflatmak istiyorum, kediler zayıflayabilir mi gibi sorularınıza cevap olabilmişimdir. Sizlere minnoşlarınızla fit, enerjik günler diliyorum…

Content Protection by DMCA.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*