Kedi Sahiplenmek İsteyenler Ne Yapmalı?

kedi-sahiplenme-kedi-sahiplenmek-uyuyan-yavru-kedi
kedi-sahiplenmek-istiyorum

İnsanların büyük bir çoğunluğu çocukluğunda kedi veya köpek beslemek istemiştir ama evde kedi besleme ve kedi sahiplenme karşı çıkan aileleri sebebi ile bu deneyimi yaşayamamıştır. “Benden bahsediyor!” dediğinizi duyar gibiyiz 🙂 .

Artık büyüdüğünüze ve kendi evinize sahip olduğunuza göre bu isteğinizi yani kedi sahiplenme konusunu yeniden gözden geçirmenin vakti geldi demektir.

Kedi sahiplenme, yeni bir can ile aynı evde yaşamaya başlama, onunla birlikte büyüme, evinizin huzurunu onunla paylaşma dünyanın en güzel duygularından bir tanesidir. Şu an bu yazıyı okuyan tüm okurlarımızın bu duyguya erişmek için can attığından eminiz. Ancak kedi sahiplenmek aynı zamanda çok büyük bir sorumluluk gerektiren ve bu adımı atmadan önce her yönü ile detaylıca değerlendirilmesi gereken bir konudur.

Kedi sahiplenme özellikle yavru kedi sahiplenme konusunu çocuk yapma kararı gibi düşünebilirsiniz. Çünkü inanın neredeyse bir bebeğiniz olmuşçasına emek sarfetmeyi gerektirir. Bu yazımızda bu kararı almadan önce mutlaka göz önünde bulundurmanız gereken kritik noktalardan bahsedeceğiz;

Kedi Sahiplenme Konusunda Tüm Aile Fertleri İle Ortak Karar Almalısınız!

Kediler sevimli olduğu kadar keyfine düşkün ve bir o kadar da sağlam bir karaktere sahip hayvanlardır. Bu yüzden evinize bir evcil hayvan aldığınızı değil de kendinize bir ev arkadaşı aradığınızı bilmenizi isteriz.

Çünkü kedinizin zamanla sizin evinizi sizden daha fazla sahiplendiği günler göreceksiniz 🙂 . Evinize girdiği ilk andan itibaren onu ailenizin bir ferdi olarak kabul etmeniz önemli bir nokta. Bunun için inanın ek bir çaba sarfetmenize gerek olmayacak. Sizinle yaşamaya başladığı andan itibaren “ailenizin ferdi” oluverecek 🙂 .

Bu yüzden ilk değerlendirme mutlaka aile arasında olmalıdır. Evinizde yaşayan tüm fertlerin (anne, baba, eş, çocuk, sevgili, ev arkadaşı) bir araya gelerek ortak bir karar almanız çok çok önemlidir. Yoksa hem evinizin hem de müstakbel kedinizin huzurunu kaçırabilirsiniz.

 

kedi-sahiplenme-kedi-sahiplenmek-kedi-ailesi-kedi-bakimi
kedi-sahiplenme-kedi-ailesi

 

Kediniz Çocuğunuz İçin Bir Oyuncak veya Sevdiğiniz İçin Bir Hediye Değildir!

Az önce onu ailenizin bir ferdi olarak görmeniz gerektiğinden bahsetmiştik. Zaten tüm araştırmaların ardından kedi sahiplenme konusuna karar verip evinizi yetişkin veya yavru kediye açacak olursanız ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.

Siz istemeseniz bile sevgisiyle, tatlılığıyla, minnoşluğuyla hayatınızı ele geçirecek ve asla ondan vazgeçemeyeceksiniz. Vazgeçmemelisiniz de. Kediler çok hassas hayvanlardır. Onu yeterince sevmemeniz, ona ilgi göstermemeniz ya da hoşuna gitmeyen hareketlerde bulunmanız bir süre sonra kedinizin psikolojisine olumsuz etki edecektir ve onu oldukça üzecektir.

Onu, çocuğunuza “oyuncak” olması için değil “arkadaş” olması için sahiplenin. Özellikle çocuğunuz çok küçük ise ona zarar verecek bir hareket yapmasını engellemeniz gerekecek. Çünkü yavru kediler sevgilerini can acıtı bir şekilde gösterebilirler.

Böyle durumlarda kedinize kızmak yerine çocuğunuza yaptığı hareketin yanlış olduğunu öğretmeniz gerekecek. Çünkü böyle bir olayda kedinizin tek suçudoğası gereği davranmak”.

Onu, sevdiğinize “hediye” olsun diye değil can yoldaşı” olsun diye sahiplenin. Hatta sevdiğinize can yoldaşı sahiplenmeden önce mutlaka kedi sahiplenme özellikle bakımı çok ciddi bir emek isteyen yavru kedi sahiplenme konusunda isteğini ve hevesini test edin.

Kediler sevdikleriniz için çok iyi bir “can yoldaşı” olabilirler ama bu sevdiklerinizin can yoldaşına ihtiyacı olup olmadığına göre de değişebilir. Sevdiğinizi sevindirmek isterken minicik bir kedinin hayatını söndürmeyin.

 

kedi-sahiplenme-kedi-sahiplenmek-kedi-ve-bebek
kedi-sahiplenme-kedi-ile-uyuyan-bebek

Kedi Bakımı İle İlgili Tüm Detayları Araştırmalısınız!

Müstakbel kediniz evinize giriş yaptığı andan itibaren “yeni doğmuş bir bebek” gibi tüm ilgiyi üzerine toplayacaktır. Ona son derece şefkatli olmanız ve bu yeni bebeğinizin tüm sorumluluğunu üzerinize almanız gerekmektedir.

Bu sorumluluğu aile fertlerinden biri ile paylaşabiliyorsanız çok daha şanlı olduğunuzu belirtmek isteriz. Sorumluluğa adım atmadan önce bir kedinin doğru beslenme şeklinden temizliğine, sağlık durumlarından ortalama ömürlerine kadar her türlü konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmanız kritik önem taşımaktadır.

Mama, kum, veteriner, oyuncak vb masraflar hakkında araştırma yapmanız önemli. İnanın bu bilgiler bazılarınızın kararını değiştirecek kadar etkili bilgilerdir. Bu arada belirtmeden geçmeyelim; bir kedinin ortalama ömrü 15 yıldır!

Kedi bakımı konusunda ilk detay olan yavru kedi beslenmesi ile ilgili yazımızı buradan,  genel kedi bakımı ile ilgili diğer yazılarımıza da buradan ulaşıp inceleyebilirsiniz.

 

kedi-sahiplenme-kedi-sahiplenmek-kilolu-kedi-obez-kedi
kedi-sahiplenme-iri-ve-kilolu-kedi

Maddi Durumunuzun Kedi Sahiplenme İçin Uygun Olması Gerekmektedir!

Bazılarınızın “Herkes kedi bakıyor. Bir çoğu da sokakta yaşıyor zaten bu hınzırların. Bu kadar detaya ne gerek var canım?” dediğini duyar gibiyiz. Duymamış olalım! 🙂 .

Eğer kedinizin bakımı ile yeterince ilgilenmeyecekseniz, onu ihtiyacı olan besin değerlerini içeren mamalar ile beslemeyecekseniz, yeterince oyun oynamayacak ve düzenli veteriner kontrolüne sokmayacaksanız bu sadece bir kediyi evinize kapatacaksınız anlamına geliyor.

Bunun yerine sokak kedilerine ve barınaktaki hayvanlara yardım ederek hayvan sevginizi devam ettirebilirsiniz. Bu şekilde de çok ulvi bir iş yapmış ve biz kedi severleri çok mutlu etmiş olursunuz.

Ama niyetiniz gerçekten “sahiplenmek” ve onunla “hayatınızı paylaşmak” ise aylık bir gideri de kabullenmiş olacaksınız. Bu yüzden düzenli gelirinizin olması kedi sahiplenme için hayati öneme sahip.

Bu konuda özellikle kedilerde beslenme kategorimizi ve kedi aşı fiyatları ile ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

 

kedi-sahiplenme-kedi-sahiplenmek-kedi-masraflari
kedi-sahiplenme-kedi-masraflari

Eşyalarınızın Bir Kısmının Zarar Görebileceğini Kabul Etmelisiniz!

Ben scottish fold sahipleneceğim. O cinsler tembel oluyor ve eşyalarıma zarar vermezler.” demeyin 🙂 ! Tüm kediler (özellikle yavru olanlar) çok oyuncu hayvanlardır ve sürekli olarak tırnaklarını törpüleme ihtiyacı duyarlar.

Siz ona tırmalama ağacı alsanız da o koltuğunuzun sağ köşesine aşık olmuş olabilir. Böyle bir durumda koltuğunuzun sağ köşesi ile vedalaşmanız gerekiyor 🙂 .

Kediler, köpekler gibi eğitilebilir hayvanlar olmadığından ne kadar zorlasanız da tırmalamayı sevdiği bölgeden uzaklaştırmanız zor olacaktır. Bu yüzden kedinizi eşyalarınızdan daha fazla sevmeniz gerekecektir. Ama meraklanmayın! Bu konuda hiç zorlanmayacaksınız. Koltuğunun parçalamasını “ne kadar tatlııııı….” diyerek izleyen çok fazla kedi annesi tanıyoruz 🙂 .

Bu arada sadece pençelerin vereceği zararı düşünmemek gerekir. Kediniz evinizde oradan oraya atlarken en sevdiğiniz vazoyu da devirebilir. Hatta bazı kediler bilinçli olarak eşyaları yüksek yerlerden atmayı severler. Bununla ilgili birçok komik kedi videosu izlemişsinizdir.

 

kedi-sahiplenme-kedi-sahiplenmek-kediler-koltuklara-zarar-verir-mi
kedi-sahiplenme-koltugu-parcalayan-kedi

Bahsetmeden geçmeyelim; minnoş pençeler sadece eşyalarınızda değil sizde de bir takım izler bırakacak. Elleri, bacakları çizik dolaşmak kedi anneliğinin şanındandır. Zamanla o çizikleri insanlara gururla göstereceğinizden emin olabilirsiniz.

Bu zararın azalması için belirli periyotlarda kedinizin tırnaklarını kesebilirsiniz. Kediler çok hareketli oldukları için bu işlem oldukça zordur. Bu yüzden veterinerinizden destek almanız gerekebilir. Tırnaklarını kesmek minnoşunuzun eşyalarınıza vereceği zararı ortadan kaldırmayacaktır ama azaltabileceğinden emin olabilirsiniz.

Tabi yine de bir kedi annesi olarak zaman zaman ev eşyaları satan e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmaya alışsanız iyi edersiniz 🙂 .

Kedi pençesinden endişe edip pençelerin söktürüldüğüne dair bazı saçma sapan yazılar okumuş veya hikayeler duymuş olabilirsiniz ama bu operasyonun son derece acı verici ve vahşi bir operasyon olduğunu belirtmek isteriz. Bu insanlık dışı bir operasyon olduğu için böyle bir niyetiniz varsa başka hiçbir konuyu değerlendirmenize gerek kalmadan kedi sahiplenmekten vazgeçin ve onları pençeleri ile sevecek kişilere bırakın!

Kedinize Vakit Ayırmalısınız!

Kedilerin evde yalnız kalabildiğini ve onu evde yalnız bırakıp “tatile bile” gidebileceğinizi daha önce duymuşsunuzdur. Bu kesinlikle yanlış bir inanıştır!

Evet kediler zaman zaman yalnız vakit geçirmeyi severler ve bir anda ortalıktan kaybolabilirler. Ama sanılanın aksine oldukça sosyal hayvanlardır. Bir insanın ilgisine ve onunla oynamaya ihtiyaç duyarlar. Uzun süre yalnız kalan kediler ise kötü alışkanlıklar edineceklerdir (eşyalarınıza olağandan daha fazla zarar vermesi veya kumunun dışında bir yere tuvaletini yapması gibi).

Sadece onunla düzenli olarak oyun oynamanız bile eşyalarınıza zarar vermesini minimuma indirecektir. Tüm bu sebeplerden dolayı ona her gün en az 15dk ayırmanız şart!

 

kedi-sahiplenme-kedi-sahiplenmek-kedi-oltası-oyun-oynayan-kedi
kedi-sahiplenme-kedi-oltasi-ile-oynayan-kedi

Çok uzun saatler çalışıp evinize çok geç geliyorsanız,işiniz ya da hobiniz gereği çok sık seyahat ediyorsanız kedi sahiplenme sizin için en son seçenek olmalı. Ya da siz işteyken veya seyahatteyken her gün evinize gelip onu kontrol edecek ve onunla oynayabilecek bir tanıdığınız olmalı.

Eğer kedi sahiplenme konusunda karar verir bir minnoş ile yaşamaya başlarsanız onu bırakıp hiçbir yere gitmek istemeyecek, ondan ayrı kaldığınız her an onu düşüneceksiniz. Biliyoruz kulağınıza abartı gibi geliyor ama bir kedi annesi olursanız ne demek istediğimizi anlayacaksınız 🙂 .

 


 

Kedi sahiplenmek isteyenler ne yapmalı konusunu aşağıdaki gibi 6 maddede özetleyebiliriz;

  1. Kedi sahiplenme konusunda tüm aile fertleri ile ortak karar almalısınız
  2. Kedinizin çocuğunuz için bir oyuncak veya sevdiğiniz için bir hediye olamayacağını kabul etmelisiniz
  3. Kedi bakımı ile ilgili tüm detayları ve tüm kedi masraflarını araştırıp bilgi sahibi olmalısınız
  4. Maddi durumunuzun kedi bakımı için uygun olup olmadığını değerlendirmelisiniz
  5. Eşyalarınızın zarar görebileceğini kabul etmelisiniz
  6. Kedinize vakit ayırmanız gerekeceğini bilmelisiniz

 


 

Artık kediler ile ilgili tüm kritik detaylara hakimsiniz. Ayrıca kedi sahiplenme kararınızdan önce mutlaka kendinize sormanız gereken soruları içeren yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kendinize tüm soruları sorup, tüm bu kritik noktaları öğrenmeniz, sizi kedi sahiplenme konusundan vazgeçirmediyse minnoşunuza kavuşmak için zaman kaybetmeyin ve evinize girdiğinizde tüm stresinizi savurup atacak paticiklerin keyfini çıkarın!

kedi-sahiplenme-kedi-sahiplenmek-kedi-tirmalama-tahtasi-gulen-kedi
kedi-sahiplenme-gulen-kedi

 

Content Protection by DMCA.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*