Kedi alerjisi hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar

kedi-asi-fiyatlari-kedi-annesi-kedi-asilari

İnsanların yaşadığı ortamların ve beslenme içeriklerinin değişmesi ile alerji günümüzün en büyük problemi haline gelmiştir. Alerji her ne kadar önemsiz bir hastalık gibi görünse de aslında insanın yaşam kalitesini son derece düşüren ve tedavi edilmediği durumda zamanla sağlığını da tehlikeye atan bir hastalıktır. Alerji çeşitleri arasında en sık karşılaşılanlardan biri ise kedi alerjisi dir. Üstelik bir kedi annesi iseniz kedi tüyüne alerji sizi zamanla bir çıkmaza sürükler ve bu duruma sürekli bir çözüm arayışı moduna girersiniz.

Bu yüzden de bu yazımda kedi alerjisi nedir, kedi alerjisi nasıl tespit edilir, kedi alerjisine çözümler nelerdir ve kedi alerjisi nasıl geçer gibi soruların cevaplarını derlemek istedim.

Bu arada evet ben de bir kedi annesiyim ve maalesef kediye alerjim var. Kızımı da canımdan çok sevdiğim için kedi alerjisi ile yaşamanın yollarını arıyorum. Nasıl ki bir anne alerjisi var diye çocuğundan vazgeçemez ise ben de asla kızımdan vazgeçemem.

Eğer siz de kedi alerjisi olup kedi besleyenlerdenseniz sizin de benim gibi bebeğinizden vazgeçemeyeceğinizden şüphem yok. Ben bildiklerimi aktarmak istedim ama belki sizler de yorumlarda bildiklerinizi bizimle paylaşarak diğer kedi annelerine destek olmak istersiniz.

Bu arada sadece kedi alerjisi değil aynı zamanda toz ve ev akarı alerjimin de bulunduğunu belirtmek isterim. Tek suçlu kızım değil yani J

Şimdi isterseniz gelin öncelikle kedi alerjisinin ne olduğunu öğrenelim;

Kedi alerjisi nedir? Kedi Tüyü Alerjisi Nedir?

Alerji, insan vücudunun bir veya birden fazla maddeye fiziksel veya kimyasal tepki vermesidir. Genelde hapşırma, deride kızarıklık, öksürük, göz kaşınması veya kızarması, nefes almada zorlanma vb reaksiyonlarla kendini gösteren alerji her bünyede farklılık göstermektedir. Dolayısı ile alerjik reaksiyon gösterilen maddenin içeriği, reaksiyonun türü veya zamanla semptmların ağırlaşması yine kişiden kişiye farklılık göstermektedir.

Neye alerjik reaksiyon gösteririz?

Genellikle halk arasında “kedi tüyü alerjisi” adıyla bilinen kedi alerjisi aslında kedinin tüyüne değil tükürüğünde bulunan alerjenlere karşı vücudun reaksiyon göstermesidir.

Kediler sürekli olarak kendilerini yaladıkları için tükürüğünde bulunan bu alerjenler (proteinler) kedinizin tüylerine ve derisine geçer. Dolayısı ile kedi tüyüne ve deri döküntülerine karşı gösterdiğiniz alerjik reaksiyonlar da bu şekilde başlar. Çünkü evin içinde uçuşan tüyler, deri döküntüleri ve toz parçacıkları kedinizden çıkan alerjenleri içerir.

Alerjenler sadece tükürükte midir?

Alerjenler sadece kedilerin tükürüğünde değil, gözyaşlarında veya derisinden salgılanan yağlarda da bulunur. Tükürük, gözyaşı ve deriden salgılanan yağlarda bulunan fel-D1 proteini bize bu kötü anları yaşatan proteindir. Bu protein kumaşa dahi kolayca yapışır ve böylece evinizin heryerini istila eder. Bu yüzden alerjisi çok şiddetli olan kişiler kediye maruz kalmasa da sadece kediye maruz kalmış biriyle yakınlaştıklarında dahi vücutları reaksiyon gösterebilir.

Hangi kediler daha fazla alerjen üretir?

Bazı kediler daha az alerjen üretirken bazıları normalden de fazla üretebilir. Bu yüzden vücudunuz her kediye aynı tepkiyi göstermeyebilir. Alerjen seviyesi ise cins, cinsiyet, kilo, tüy uzunluğu vb özelliklerden tamamen bağımsızdır.

Kedi alerjisi kimlerde görülür?

Kediye alerji çoğunlukla çocuk yaşlarda ortaya çıkar. Ancak benim gibi 30 yaşınıza kadar evde hiç patili bir dostunuz olmadıysa ve 30 yaşında bir bıdık sahiplendiyseniz bu alerjinizi ilk 30 yaşınızda da farketmiş olabilirsiniz 🙂

Kedi alerjisi ile birlikte mite alerjisi (ev akarı alerjisi) de sıklıkla birlikte görülür. Kediye alerjinizin olup olmadığını tam anlamıyla anlayabilmeniz için yeterince bir süre bir kedi ile aynı evde vakit geçirmeniz gerekir. Alerjik reaksiyonları açık havada bir kedi severken gözlemlemeniz oldukça düşük bir ihtimaldir.

Sonradan kedi alerjisi olur mu?

Bu konuda en doğru yorumu hakimler yapabilir ama muhtemelen alerji hep bünyemizde var ve sadece maruz kaldığımız yaşa göre semptomlar değişebiliyor. Ben 30 yaşımda öğrendim alerjimi ama 30 yaşıma kadar da her ne kadar kediler ile temas etmiş olsam da aynı evde hiç yaşamadım. Dolayısı ile alerjim sonradan çıktı demem yanlış olur gibi geliyor bana.

Alerjik risk taşıyan durumlar nelerdir?

Bazı durumlarda insanlar daha yüksek alerjik risk taşıyabilirler. Bu durumları da şu şekilde kategorize edebiliriz;

  • Evde birden fazla evcil hayvan bulundurmak
  • Evcil hayvanlarla normalden daha sık temas halinde olmak (insan yavrusundan uzak kalamıyor tabi bu madde bana çok uyuyor J)
  • Yeterince hava almayan bir evde yaşamak
  • Aile bireylerinde görülen alerjik geçmiş

Kedi alerjisi belirtileri nelerdir? Kedi tüyü alerjisi belirtileri nelerdir?

Her ne kadar kişiden kişiye değişiklik gösterse de kedi alerjisi belirtileri arasından en belirgin olanları aşağıdaki gibidir;

  • Öksürük ve/veya ciğerlerde hırıltı
  • Boğaz ve kulak kaşıntısı
  • Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı
  • Sık hapşırma
  • Gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma
  • Deride kızarıklık, kaşıntı ve/veya kabarma
  • Egzama veya kurdeşen

Kedi alerjisi belirtileri olarak bu belirtilerin hepsini gösterebileceğiniz gibi bazılarını hiç göstermeyedebilirsiniz. Ben kedi alerjisi belirtilerinden özellikle öksürük, göz kaşınması, burun akıntısı ve hapşırma belirtilerini gösteriyorum. Bazen de kızımın tırnağının değdiği yerler kabarıp kaşınıyor ama bu kabarıklık birkaç dakika içinde geçiyor. En büyük problemim öksürük ve hapşırık 🙁

Kedi alerjisi nasıl tespit edilir? Kedi alerjisi nasıl anlaşılır?

Tabiki kediler ile temasınız ve vücudunuzun verdiği tepkilere dayanarak kediye alerjininz olduğunu söyleyebilirsiniz. Ancak bu tanıyı mutlaka ama mutlaka bir hekim koymalıdır. Sadece kedi alerjisi belirtileri gösteriyorsunuz diye kediye alerjiniz var demek olmayabilir. Semptomları farklı bir sorun sebebi ile de gösteriyor olabilirsiniz. Üstelik kedi alerjisi tanısı bir hekim tarafından konulduğunda hekiminiz kedi alerjisinin tedavisi veya semptomların azaltılması konusunda da size yol gösterici olacaktır. Peki kedi alerjisi nasıl tespit edilir?

Kediye alerjim olduğunu nasıl anlarım?

Kedi alerjisine aşağıdaki yöntemlerle tanı konulabilir

  • Fiziksel muayene (Semptomların ve semptom geçmişinin hekim tarafından değerlendirilmesi)
  • Kan tahlili (IgE antikor testi)
  • Deri testi / İğne Testi / Deri Prick Testi

Kedi alerjisi için deri prick testi nasıl yapılır?

Deri prick testinde kolunuzdan derinizin hemen altına çeşitli alerjenler enjekte edilir. Enjekte dediysem korkmayın. Sinek ısırığı kadar bir acıdan bahsediyorum. Enjeksiyon sonrası belirli bir süre beklenir ve farklı alerjenlere derinizin verdiği tepkiler ölçümlenir. Eğer belirli bir alerjene karşı duyarlıysanız o bölge kabarmaya başlar. İşte kabartının büyüklüğü sizin o alerjene karşı olan duyarlılığınızı gösterir.

Üzülerek söylemeliyim ki benim deri prick testimde en büyük kabartı kedi alerjenine çıkmışken köpek alerjeni bölgesi hiç ama hiç reaksiyon göstermemişti 🙁 Yine de eve gidip kızıma sarıldım, öptüm kokladım o ayrı bir konu 🙂

Bebeklerde kedi alerjisi nasıl anlaşılır?

Kedi alerjisinin belirtilerinden bir veya birkaçını (yukarıda detaylı anlatmıştım) bebeğinizde gözlemlemeye başladıysanız mutlaka doktorunuza başvurun. Unutmayın bu konuda sizi en iyi yönlendirecek olanlar hekimlerdir. Bebeğinizin, kedinizin ve sizin sağlığınız için hekimlerden başka kimseye güvenmeyin.

Kedi alerjisi için hangi doktora gidilir?

Benim alerjik reaksiyonlarım arttığında kendime en çok sorduğum soru kedi alerjisi için hangi doktora gitmem gerekiyor sorusuydu. Tüm belirtilerim başta üst solunum yolları ile ilgili olduğu için öncelikle bir kulak burun boğaz uzmanına göründüm. Kendisi alerji konusunda beni çok güzel yönlendirdi ama öksürük krizlerim ve nefes darlığım sebebi ile bir göğüs hastalıkları uzamanına görünmem gerektiğin iletti.

Kedi alerjisi ile hangi tıbbi birim ilgilenir?

Kedi alerjisi için görünmeniz gereken tıbbi birim aslında immünoloji birimidir. İmmünoloji ve alerjik hastalıklar birimleri alerji tanı ve tedavisi konusu ile ilgilenirler. Ancak yakınınızdaki bir hastanede bu birim yoksa öncelikli olarak bir KBB veya göğüs hastalıkları bölümüne de görünebilirsiniz. Doktorunuz sizi en iyi şekilde yönlendirecektir.

Ben de ikinci olarak bir göğüs hastalıkları uzmanına görüdüm. Akciğer filmi ve nefes testinin ardından deri prick testi istedi ve BAM! Kediye alerjim çıktı. Yıkıldım gerçekten. Kedi alerjisi olup kedi besleyenler kervanına katılıverdim bi anda.

Alerji merkezleri

Birkaç antihistaminik ile tedaviye başladıktan sonra pandemi sebebi ile tedavim yarım kaldı. Böyle bir dönemde hastaneye hele hele göğüs hastalıkları uzmanına görünmek istemedim. Bu sırada da corona virüsünden izole bir alerji tedavisini nasıl olabileceğimi araştırdım ve istanbul alerji merkezi diye bir kuruluş ile karşılaştım. Henüz randevu alıp test edemedim ama denediğimde mutlaka sizlere de bilgi vereceğim. Aranızda bu kuruluştan hekim desteği alanlar varsa yorum kısmında bizleri de bilgilendirirse çok mutlu oluruz.

Benim için şimdilik antihistaminik ilaçlar ve evde uyguladığım bazı kedi alerjisine çözüm uygulamalarım yeterli oluyor. İlaçların mutlaka hekim kontrolünde alınması gerektiğini düşündüğümden maalesef ilaç ismi veremiyorum. Hem zaten her antihistaminikler herkese aynı etkiyi yapmıyor. Bu yüzden doktor kontrolü şart.

Kedi alerjisi tedavisi nasıl olur? Kedi alerjisi nasıl geçer?

Eminimki yana döne kedi alerjisi tedavisi konusunda araştırma yapıyorsunuz. Ben size kedi alerji tedavisi konusunda birkaç yöntemi özetleyeceğim merak etmeyin. Bazı bünyelerde bu tedavilerin bir tanesi yeterli olabiliyorken bazılarında baştan aşağı tamamının uygulanması gerekebiliyor. Peki kedi alerjisi tedavi yöntemleri nelerdir? 

Kedi alerjisi ilacı – Kedi Alerji İlacı

Kedi alerjisi antihistaminik ilaçlar ile daha tolere edilebilir bir hale getirilebilir. Nazal semptomlar gösteriyor iseniz genelde steroid burun spreyleri, oral anthistaminikler veya diğer antihistaminik olmayan oral ilaçlarla kedi alerjisi tedavi edilebilir.

Kedi alerjisi antihistaminik ilaçlar

Bu konuda kullanılan birçok ilaç mevcut ama her bünye ve alerji seviyesine göre hekiminizin önereceği kedi alerjisi antihistaminik ilaçlar değişiklik gösterecektir. Aynı zamanda ilaçların kullanım dozu da kişiden kişiye değişiklik gösterecektir. Bu yüzden kesinlikle hekim onayı olmadan kedi alerjisi için hap kullanmayınız!

Inhale kortikosteroidler

Eğer semptomlarınız daha ileri düzeyde ise, mesela nefes almakta güçlük çekiyorsanız veya alerjik astım tanısı konulduysa, halk arasında fısfıs die adlandırılan inhale kortikosteroidler önerilir. Tabi kedi alerjisi için ilaçlar aslında bir tedavi yöntemi değil belirtileri ortadan kaldırma yöntemidir. Yani hekiminizin verdiği ilaçları almadığınız durumda tüm belirtileri yeniden görmeye başlarsınız.

Bu arada şunu belirtmeliyim; bazı doktorlar tedavi olarak kediyi evden göndermeyi öneriyorlar. Bir insan nasıl da bu kadar kolay evladını evden gönder diyebilir diye düşünüyor insan. Bunu söyleyenler herhalde evinde hiç patili bir dost beslememiş doktorlardır diye düşünmeden edemiyorum. Ama gerçekten hayvan dostu bir doktora rastladıysanız bırakın bu cümleyi kurmayı bunu ima edecek en ufak bir söylemde bulunmuyorlar. Ben her iki türlü hekim ile de bolca karşılaştım. Gerçekten ilk örnek çok can sıkıcı oluyor.

Kedi alerjisi aşısı

Kedi alerjisi ilaçlarının dışında alerji tedavisinde kesin çözüm olarak kullanılan kedi alerjisi aşısı bulunmaktadır. Bu aşıları belirli dozlarda olduktan sonra semptomları artık göstermemeye başlarsınız. Yani alerji ilaçlarının aksine kedi alerjisi aşısı geçici değil kalıcı çözümdür.

Kedi alerjisi tespitinin ardından bir alerji uzmanı tarafından uygulanacak kedi alerji aşısı hem bulguları ortadan kaldırır hem de kedi alerjenlerine karşı uzun vadede bağışıklık kazanmanızı sağlar. Yani kedi alerjiniz ortaya çıktıysa ne olur o canı evden uzaklaştırmak yerine bu tarz tedavi yöntemlerini tercih edin. Onu evden uzaklaştırarak belki alerjinizden kurtulabilirsiniz ama o canın minicik yüreğinde de yaralar açmış olursunuz. Lütfen ama lütfen tedaviyi tercih edin.

Kedi alerjisi aşısı nerede yapılır?

Aşı öncesinde zaten hekim kontrolü gerektiğinden hekiminiz sizi yönlendirecektir.

Kedi alerji aşısı nasıl yapılır?

Bu arada kedi alerji aşısı sanıyorum dil altından damla olarak da uygulanabiliyormuş. Ben henüz pandemi sebebi ile aşı olmaya fırsat bulamadım. Ama pandemi sonrası ilk işim bu olacak. Kedi alerji aşısı hamilelere uygulanabiliyor mu bu konuda bir bilgim yok. Aşıyı olan veya bu konuda bilgisi olan varsa yorumlarda bizi de bilgilendirebilirse çok mutlu oluruz.

Not: Hamile değilim ama bu önemli bilgiyi merak ettim. Ne olur ne olmaz 🙂

Doktor kontrolü sonrası edit: Deri prick testi sonrasında maalesef kedi dışında da birtakım alerjilerim çıktı. Alerji aşıları bir ya da iki alerjene reaksiyon gösteren hastalar için daha uygunmuş. Benim gibi çoklu semptomlarda tavsiye edilmiyormuş. Çok üzüldüm ama hekimim aşıyı önermedi maalesef.

Kedi alerjisi geçer mi? Kedi alerjisi iyileşir mi? Kedi alerjisi nasıl geçer?

Kedi alerjisi geçer mi sorusunun cevabı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Yukarıda saydığım tedavi yöntemleri ile kedi alerjisinden kurtulabilirsiniz evet ama bazı durumlarda zamanla alerjenlere karşı duyarlılığınız kendiliğinden de azalabilir.

Kızım evimize ilk geldiği aylarda alerjik reaksiyonlarım çok korkunç seviyedeydi. Çok dertleniyordum ne yapacağım diye. Şimdi kuzum 1,5 yaşında ve benim reaksiyonlarım eskiye nazaran azalmış durumda. Tabi sadece kendiliğinden geçmiyor bu belirtiler. Bazı önlemler aldım kendi çapımda. Kedi alerjisine çözüm olarak uyguladığım ya da ben uygulamasam da sizin uygulamayı tercih edebileceğiniz ve semptom azaltma garantili yöntemlerden de aşağıda detaylıca bahsedeceğim.

Kedi alerjisine çözüm nelerdir? Kedi tüyüne alerji reaksiyonları nasıl azaltılır? 

Kedi alerjisine çözüm olarak uygulayabileceğiniz birçok yöntem bulunmaktadır. Bazı internet sitelerinden bu yöntemlerden bir tanesi de kediyi evden uzaklaştırmak maalesef. Ama bunu çözüm kategorisine koymam mümkün değil. Siz de aklınızdan çıkartın ve o minnoş kalbi perişan etmeyin. Ben 3 yıldır kedi alerjisi nasıl geçer konusuna kafa yormuş biri olarak ilaç dışında en azından hayatımızı biraz kolaylaştıran aşağıdaki çözümleri buldum. Umarım deneyimlerim sizler için de faydalı olur. Peki ben kedi alerjisine çözüm olarak neler uyguladım aşağıdaki şekilde özetleyebilirim;

Kedi alerjisi belirtilerine karşı alınabilecek aksiyonlar

Evin temizliği

  • Evinizi kış aylarında da olsanız sık sık havalandırın. Evin havalandırılması en etkili çözümlerden biridir. Ben hergün havanın sıcaklığına göre özellikle sabah havanın daha temiz olduğu saatlerde en az yarım saat camları açıp evi havalandırıyorum
  • En önemli alerjen kaynağı kumaş dokulardır. Evdeki halıları, tüy tutan kumaşlı koltukları ne kadar azaltırsanız o kadar iyi. Sırf halısız da ev olmuyor tabi ama ben oldukça azalttım evdeki halıları ve çok faydsını gördüm.

Evin kuralları

  • Alerjen proteinler sadece tükürükte değil idrarda da bulunuyor. Üstelik bazı kumlar temizlerken çok tozutur. Bu yüzden de kum kabı temizliği sırasında da alerjik reaksiyonlarınız artış gösterebilir. Nasılsa artık hepimizin evinde bolca maske var. Günlük kum temizliğini maske ile yaparsanız kum temizliği işinde daha az alerjene maruz kalırsınız. Ben bunu bazen uyguluyorum ama bazen üşenip direkt dalıyorum kuma ne yalan söyleyeyim.
  • Dayanabiliyorsanız minnoşunuzu daha az öpün koklayın. Ben dayanamıyorum. Bu yüzden bu öneri benim için geçerli değil 🙂

Kedi alerjisine ne iyi gelir?

Kedinizin bakımı

  • Kedinizi daha kaliteli mamalar ile beslerseniz tüyleri de daha az dökülür. Ortada uçuşan tüyler azaldıkça alerjik reaksiyonlarınız da aynı oranda azalacaktır. Zaman içerisinde kedi alerjisi belirtilerinden diğer semptomlar da azalacaktır. Bunun için kedilerde beslenme konulu yazımdan faydalanabilirsiniz.
  • Kedinizi sık sık tarayın. Tarayın ki alerjen bulunduran tüylerin en azından bir kısmından kurtulun. Ben reaksiyonlarımın fazla olduğu günlerde tarama işini eşimden rica ediyorum veya maske takarak tarıyorum. Bunu yapmazsam herzaman olmasa da bazı günler tarama işi eziyete dönüşüyor 🙂 Bu arada kedi tüy bakımı konusunda diğer detaylar için bu yazımı da mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. Bizim farklı durumlar ve farklı dönemler için kullandığımız tam 4 çeşit tarağımız var. Bununla ilgili ayrı bir yazı yazmayı düşünüyorum ve aşağıya kızımın fotoğrafını ekliyorum. Neden bu kadar çok tarağımız olduğunu anlayabilirsiniz bu sayede 🙂

 

kedilerde_tuy_bakimi_uzun_tuylu_kediler

  • Kediyi düzenli yıkamanın da bir çözüm olduğu söyleniyor ama buna kulak asmayın. Kediyi sık yıkamak onun hastalanmasına ve hatta psikolojisinin bozulmasına sebep olabilir. Üstelik bir kedi gününün tamamını kendini yalayarak geçiriyor. Yıkasanız dahi hemen ardından alerjenleri tekrar tüm vücuduna yayıyor olacak. Özetle nafile bir çaba olur bu. Boşuna çocukları hasta etmeyin 🙂 Ayrıca sık yıkama ile kedilerin derilerindeki doğal lipit tabakası ve koruyucu yağlar soyulup dökülür ve hayvanın derisinde daha fazla kabuklaşmaya neden olur.

Faydalı aletler

  • Rahat bir uyku çekebilmek için kedinizi yatak odasına almamak en kesin çözüm. Ama hangi anne yüreği onu yatak odası kapısında miyavlatır ki? Benim bu dünyadaki en büyük motivasyonum sabah uyandığımda kızımı ayak ucumda uyurken görmek. Bu beni nasıl mutlu ediyor anlatamam. O yüzden onu yatakodası dışında tutmam mümkün değil. Bu yüzden de çok ama çok faydasını gördüğüm bir hava temizleme makinesi aldım. Tabi ben daha uygun fiyatlı başucu modellerinden aldım 🙂 Gerçekten de öksürük krizimin arttığı günlerde çok faydasını görüyorum. Bu alet gerçekten odanın havasını misler gibi yapıyor. Üstelik hafif bir serinletme fonksiyonu da olduğundan yazın püfür püfür uyuyorm aynı zamanda.
  • Evi yüksek HEPA filtreli bir elektrik süpürgesi ile sık sık süpürmek oldukça faydalı oluyor. Elektrik süpürgeniz yüksek HEPA filtreli değilse ilk işiniz böyle bir elektrik süpürgesi almak olsun. Evi sık süpürmek gerçekten etki ediyor. Süpürge HEPA filtreli değilse süpürme işi de eziyete dönüşüyor çünkü. HEPA filtre süpürgenin çıkardığı tozları en aza indiren bi filtrasyon sistemi.
  • Koltuk, sandalye ve hatta yatağınızı süpürebileceğiniz özel süpürge başlıklarından edinin. Ben çarşafları sık sık değiştiriyorum ama değiştirmeden önce mutlaka yatağı da ona özel ayırdığım bir süpürge başlığı ile süpürüyorum. Tüy toplayıcı başlıklara örnek olacak bir link paylaşıyorum. İnanılmaz faydalı ürünler gerçekten. Bir de bu tüy toplayıcı turbo başlık muhteşem. Her markaya uygun modeli de mevcut. Bu arada bu kediler bizi daha temiz bir inan haline geitrmiyor mu sizce de? 🙂

Kedi alerjisi için etkili ve ilgi çekici ürünler

Kedi alerjisine karşı etkili ve kedi alerjisi nasıl geçer sorusuna bir nebze olsun faydalı olan birkaç üründen bahsetmek istiyorum size. Bunlardan bazıları bende var ama bazılarını da almayı çook istiyorum. Yine deneyenler var ise yorumlarda fikirlerini iletirlerse hepimiz çok mutlu oluruz. Peki nedir bu ürünler?

Dyson animal pro elektrik süpürgesi

Bu ürün patili dostu olan aileler için tasarlanmış ve toz/tüy emiş gücü çok yüksek ve pratik bir alet. Çok pahalı olduğu için cesaret edemiyorum almaya. Ya anlatıldığı gibi çıkmazsa diye korkuyorum.

Dyson V11 kullanım sonrası edit: Kedi alerjisi olanlara müjde! Evi süpürmek alerjisi olan insanlar için vazgeçilmez bir aksiyon malum. Şimdi bu ürünle her şey daha kolay olacak emin olabilirsiniz. Yaklaşık 3 aydır Dyson V11 kullanıyorum. Evim küçük 2 katlı ve alan dar olduğu için eşyalara takılma ihtimaline karşın robot süpürge almadım. Dyson muhteşem bir icad. imkanı olan herkes düşünmeden satın alsın. Her aklınıza estiğinde üşenmeden yorulmadan hoop tüm evi süpürüyorsunuz. tertemiz tüyden arındırılmış bir ev oluyor 🙂 Normal süpürgemi en son ne zaman açtım hatırlamıyorum bile. Hiç ihtiyacım olmuyor artık ona. Tüylü bir ev arkadaşınız varsa Dyson olmazsa olmazınız oluyor. Böyle reklam gibi oldu ama bu gönül reklamı diyebilirim 🙂 instagram fenomeni değilim ama şuraya not düşeyim #işbirliğideğildir 🙂

Robot süpürge

En iyilerinden biri Xiaomi. Yakın zamanda bunlardan bir tane edineceğim sanırım çünkü evi hergün süpürmek ciddi bir iş yükü olmaya başladı. Kullanan arkadaşlarım kendilerine yaptıkları en iyi yatırım olduğunu söylüyorlar. Mutlaka benim olacak bir gün 🙂

Mite süpürgesi

Bu çok ilginç bir ürün. Yaydığı ışın ile yatağınızdaki miteları öldürüyormuş. Gerçekten işe yarıyor mu çoook meraak ediyorum. Belki de uykuda bastıran öksürük ve hapşırık krizlerinin tamamen sonunu getirir bu alet. Ürünü daha önce hiç görmemişler için link ekledim.

Burun yıkama kiti

Bu nazal yıkama aletleri ile sinüslerinizi yıkıyorsunuz ve misler gibi tertemiz oluyorlar. Özellikle hapşırık krizlerinde aşırı etkili oluyor. Aktif olarak kullanıyorum ve herhangi bir zararı yok. Hatta bunu bana tavsiye eden kulak burun boğaz uzmanı alerjiniz olmasa dahi düzenli olarak bu işlemi yapmanın sinüslerinize faydası var demişti. Örnek ürün linkini ekledim.

Kedilerde kullanılan alerji spreyleri

Kedi alerji spreyi olarak üretilen Pippet alerji spreyi, Allerpet vb sprey ürünlerini kedilerin tüylerine veya suyununa sıkıyormuşsunuz ve alerjen miktarını azaltıyormuşsunuz. Bu ürünlerden hiç denemedim çünkü veteriner hekimimize sormaya fırsatım olmadı. Bebeğime zarar da verebilirler. Hekime danışıp kullanan varsa yorumlarını duymak isterim.

Kedi alerji spreyi kullanım sonrası edit : Veteriner hekimimize Pippet Alerji Spreyi konusunu danıştım. Olumlu ya da olumsuz herhangi bir yorum yapmadı. Ben de denemeye karar verdim. Kedinin suyuna sıkılan versiyonundan satın aldım. Tabi veteriner hekimimiz fazla yorum yapmadığı için önerilen dozun altında kullandım açıkçası. Allah korusun kızıma zarar vermek istemem. Bihter suyunu içmeye devam etti. Yani suyunun tadı değişmiyor belli ki. Ama paralelde alerji tedavim de devam ettiği için alerjiye ek bir faydası oldu mu çok anlayamadım açıkçası.

Alerji yapmayan kedi türü var mı?

Birtakım söylentilere göre sibirya kedisi denilen kedi cinsi alerji yapmayan kedi cinsi kategorisindeymiş. Ben kendisi ile hiç karşılaşmadığım için bir yorum yapamıyorum ama bu size bir araştırma konusu olabilir 🙂

Kedi alerjisi astım yapar mı? Kedi alerjisi tehlikeli mi?

Kedi alerjisi mevcut astım rahatsızlığınız varsa astım krizinizi tetikleyebilir. Ama doğrudan kedi alerjisi astım yapar şeklinde bir bulgu bulunmamaktadır.

Alerjik astım olanlar kedi besleyebilir mi?

Bu konuda kesinlikle hekiminizin yorum yapması gerekmektedir. Ben kedi alerjisi olup kedi besleyenler kervanında biri olarak ve henüz çok şükür astımı olmayan biri olarak belirtmek iterim ki alerji ve kedi bir arada çok zor. Dolayısı ile alerjiniz astım seviyesinde ise ve henüz evinizde kediniz yok ise sağlığınız için hiç bu işe girmeyin. Kedi alerjisi belirtileri sebebi ile bile kedisini sokağa bırakan bunca insan varken hastalığınızı ve direncinizi bilmeden bu işe girmeyin bence.

Kedi alerjisi tehlikeli mı?

Normalde ben kedi alerjisinin ben bir tehlikesini görmedim. Ama bu durum alerjinizin boyutuna göre değişiklik gösterebilir. İleri derecede astım boyutundaysanız tehlileki olabilir belki. Bu konuda en iyi yorumu yine hekiminiz yapacaktır.

Kedi ile büyüyen bebeklerin astım ve alerjiye karşı dirençleri artar mı?

Birçok araştırma, kedi ile büyüyen çocuklarda, astım ve alerji gelişiminin engellendiğini ortaya koymuştur. Bu sayede bebeklerin bağışıklığı gittikçe gelişmekte ve alerji oluşumu minimuma inmektedir. Özetle gebelik döneminde veya bebek doğduktan sonra evde bir evcil hayvan olması tabiki bazı tedbirlerin alınmasını gerektirecektir ancak bebeğinizden ayrılmanıza gerek bulunmamaktadır. Ben doktorların ve araştırmacıların yalancısıyım 🙂

Umarım bu uzun ve detaylı yazım size kedi alerjisi hakkında yeterli bilgiyi sağlamıştır ve kedi alerjisi nasıl geçer konusu ile ilgili kafanızda bir nebze olsun ışık yakmıştır. Alerji gerçekten hayat kalitesini düşüren bir hastalık. Bu yüzden atladığım veya tavsiyede bulunmak istediğiniz detaylar var ise yorum kısmında paylaşarak hepimize destek olabilirsiniz.

Minnoşlarınızla sağlıklı ve alerjisiz günler diliyorum…

 

 

 

Content Protection by DMCA.com

2 yorum

  1. Merhabalar,yazınızı keyifle okudum.10 gün önce nebelung bir yavru sahiplendik.4 yaşından beri allerjik bünyeli 16 yaş biroğlum var.almadan önce allerji testi yaptırmıştık tekrardan, sadece akar ve polene çıkmıştı.hayvan tüyüne çıkmamıştı.ama malesef kedinin gelişinden 5 gün sonra semptomlar başladı hatta burun tıkanmasından faranjit bile oldu antibiyotik kullandı.şimdi kara kara dşünüypruz.kedimizi vermeden evladımızı da hasta etmeden nasıl orta yol bulabiliriz diye.kimileri çivi çiviyi söker misali üstüne gitmemizi kimleri kesinlikle vermemizi söylyor..zaten yıllardır mecburen dyson kullanan ve halı kullanmayanhergün yazkış evi havalandıran biriyim.odasına da sokmuyorum artık.ama tabii sonucta evde..mutlaka temas oluyor.çok uzadıya yazmışım kusura bakmayın..keşke hiçbir çocuk allerjiyle tanışmasa doya doya hayvan sevgisini tadabilse

    • bu alerjiyi bizzat çeken biri olarak sizi çok iyi anlıyorum. Maalesef tek çözüm ilaçlar. ben 2 senedir aktif olarak alerji ilacı kullanıyorum ve sıfır semptom. 2 haftadır da ilacı bıraktım. şimdilik belirtiler geri dönmedi. heyecanla bekliyorum. ama semptomlar geri gelirse alerji ilacına devam… Bebeğimden asla ama asla kopamam. yanına 1 kedi daha sahiplenmek istiyorum. bu durum beni 2. kediden vazgeçirdi sadece. onu bile yapamıyor olmak kahrediyor beni 🙁

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*