Kedi Aşı Takvimi – Yavru Kedilerin Aşı Takvimi

kedi aşı takvimi

Kedi aşıları kedinizin bakımı konusunda en ihmal edilmemesi gereken konudur. Özellikle yavru kedi annesiyseniz vakit kaybetmeden onun aşılarını yaptırmanız gerekmektedir. Aşılarının kedi aşı takvimi paralelinde eksiksiz yapılması hem yavru ve yetişkin kedilerin sağlığı hem de sizin sağlığınız açısından oldukça kritiktir.

Birçok insan hastalık kapma korkusu ile evinde kedi beslemekten çekinir. Evet, evinizde beslediğiniz kedinizden hastalık kapma ihtimaliniz vardır. Ama sadece hasta olanlardan! Yani sağlıklı bir kediden hastalık kapma riskiniz yok denecek kadar azdır. Özetle kedi aşıları, yavru kedi ve yetişkin kedinizin sağlığı için olduğu kadar sizin sağlığınız için de önemlidir.

Kedilerin tüyleri insan sağlığına zararlıdır ve kedi tüyü kist oluşumuna neden olur gibi yaygın bir inanış vardır. Ancak bu bilgi DOĞRU DEĞİLDİR. Çünkü sağlıklı bir kedinin tüylerinden hastalık kapmanız mümkün değil. Temel aşıları tamamlanmamış bir kediniz var ise dökülen tüyler, onlarla birlikte birçok mikrobu da solumanıza sebep olur. Kedilerde tüy dökülmesinin olası sebepleri konusunda ilgili yazımı da okumanızı tavsiye ederiz.

Ayrıca kediden hastalık kapma konusunda endişeniz var ise toksoplazma konulu yazıma da mutlaka göz gezdirmelisiniz.

Kedinizin sağlıklı olmasını yalnızca aşılarını eksiksiz bir şekilde yaptırıp onun bakımını ciddiye alarak sağlayabilirsiniz. Kedi aşıları özellikle yavruların bağışıklık sistemini de güçlendireceğinden yavru kediler için yavru kedi aşı takviminin atlanmaması oldukça kritiktir. Bu yüzden yazımızda kedi aşı takvimi konusuna sizin için değindik.

Kedi aşı türleri nelerdir? Kedilerin aşı takvimini oluşturan aşılar nelerdir?

Kedi aşı takviminde bulunan ve kediniz için yapılması zorunlu olan 3 temel kedi aşısı bulunmaktadır. Özetle “ Kedime hangi aşıları yaptırmalıyım? “ sorusunun cevabı aşağıdaki gibidir;

    1. Kedi Karma Aşısı
    2. Kedi Lösemi Aşısı (Leukemia)
    3. Kuduz Aşısı

Kedilerin aşı takvimi kapsamında yapılması gereken 3 temel aşı dışında aşağıdaki 2 tedavi yöntemi de hayat boyu uygulanmalıdır;

    1. Kedi İç parazit Aşısı
    2. Kedi Dış Parazit Aşısı

Tüm kediler için zorunlu olmasa da veteriner hekiminizin uygun gördüğü durumda yapılabilecek zorunlu olmayan kedi aşıları da aşağıdaki gibidir;

    1. Kedi Bordetella Aşısı
    2. Kedi Chlamydia Aşısı

İç dış parazit aşısı kedinizin hayatı boyunca belirli periyotlarda uygulanmalıdır. Yavru ve yetişkin kedilerde çevresel faktörlerden etkilenme olasılığı çok yüksek olduğu için iç parazit aşısı ve dış parazit aşısı bebeğinizi hayat boyu korumak için kritiktir.

Fiv aşısı nedir?

FIV aşısı kedi temel aşıları arasında değildir. Kedilerin AIDSi olarak bilenen ve kedilerin bağışıklık sistemini altüst eden FIV hastalığına karşı üretilmiş bir aşıdır ve kedinizi yalnızca 1 yıl boyunca korur. Aşıyı yaptırıp yaptırmamanız gerektiği konusunu mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.

Çok kapsamlı ve kediler için çok tehlikeli olan FIV hastalığına karşı ilgili yazımızı okumanızı öneririz.

Tüm yönleri ile incelendiğinde gözünüze kedi aşılama çok maliyetli bir iş gibi görünebilir. Ama unutmayın ki temel aşılar yapılmamış bir kedi, geçirebileceği hastalıklar sebebi ile aşı fiyatlarından çok daha yüksek veteriner faturalarına sebep olacaktır. Üstelik onun hastalığı nedeni ile yaşayacağınız üzüntü bu faturalardan çok çok daha yüksek bir bedel ödemenize sebep olacaktır.

Güncel kedi aşı fiyatları için  tıklayın!

Yukarıda paylaştığımız yazımızı incelediğinizde kedi aşı fiyatları konusunda endişeye gerek olmadığını göreceksiniz. Bu tedaviler bebeğinize çok cüzi tutarlar karşılığında yapılmaktadır. Unutmayın! Bebeğiniz her şeye değer…

Kedilerde aşılama gerektiren hastalıklar için tıklayın!

Kedi Aşı Takvimi

Kedi aşı çeşitleri konusunda bilgi sahibi olduk. Peki bu aşıların hangi periyotlarda yapılması gerektiğini biliyor musunuz?

Minnoşunuza 3 temel kedi aşısı hangi dönemlerde yapılmalı merak ediyor musunuz? Kedi aşı takvimi detaylarına aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz;

Yavru kedi aşı takvimi

Yavru kedilerin aşı takvimine göre 1 yaşına gelmeden önce yapılması gereken kedi aşıları aşağıdaki gibidir;

    • 6-8 Haftalık: Kedi İç ve Dış Parazit Aşısı
    • 8-10 Haftalık: Kedi Karma Aşısı
    • 9-11 Haftalık: Kedi Lösemi Testi ( Leukemia Testi )
    • 10-12 Haftalık: Kedi Karma Aşısı (Tekrarı)
    • 11-13 Haftalık: Kedi Lösemi Aşısı ( Leukemia )
    • 12-14 Haftalık: Kedi Kuduz Aşısı ( 3 aydan küçük kedilere uygulanmaz)

Yetişkin kedi aşı takvimi

Yetişkin kedilerin aşı takvimine göre 1 yaşından sonra ömür boyu yapılması gereken kedi aşıları aşağıdaki gibidir;

    • Yılda Bir Kez: Kedi Karma Aşısı
    • Her Yıl Bir Kez: Kedi Lösemi Aşısı
    • Yılda Bir Kez: Kedi Kuduz Aşısı
    • 3 ayda 1: Kedi İç Parazit Aşısı
    • 3 ayda 1: Kedi Dış Parazit Aşısı

kedi-asi-takvimi

Kedi aşılarının hangi aralıklarda yapılması gerektiğini öğrendik. Peki bu aşılar ne işe yarıyor? Cevabı için tıklayın!


Kedimin aşılarını nasıl takip edebilirim diyenlere telefon uygulaması ile diye cevap versem? Bunun için en kolay yol sizin için geliştirdiğimiz Kedi Aşı Takvimi iPhone Uygulaması. Uygulama hakkında detay bilgi almak için tıklayın!


Kedi aşı takvimi konusunda 2 önemli nokta;

    • Aşıların minnoşlara zararlı olduğu, bağışıklık sistemini zorladığı yanlış bir inanıştır. Dolayısı ile bu konudaki duyduklarınıza kulağınızı kapatıp bebeğinizin aşılarını ihmal etmemelisiniz.
    • Yavruluk döneminde aşıların tamamlatılmasıyla aşı konusunun kapanacağını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü kedinizin veteriner kontrolü ve aşıları bir ömür boyu devam edecek.

Kedi Aşıları Hakında Bilinmesi Gerekenler;

    • Kedinizin aşı sonrasında bir süre halsizlik, ateş, ve iştahsızlık sergilemesi normaldir. Eğer bu belirtiler 24 saatten uzun sürerse mutlaka onu bir veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir.
    • Kediniz için mutlaka aşı karnesi çıkarttırmalısınız. Ayrıca bu karneyi güvenli bir yerde saklayıp, düzenli takip etmelisiniz.
    • Kedinizin aşıları tamamlanmadan onu sokaklarla, sokak kedileri ile ve aşısı olmayan diğer kediler ile temas ettirmemelisiniz. Bu konuda ayakkabınızla bile oynamasına izin vermeyin. Çünkü birçok mikroğ ayakkabınız ile evinize taşınmaktadır.
    • Aşıların kedinizin sağlığı için yeterli olduğunu düşünmeyin. Çünkü örneğin beslenme de aşılama kadar kritiktir. Bakımı hakkındaki her türlü detayı mutlaka araştırıp onun bakımını layık olduğu şekilde yapın.

Bu arada beslenme konusundaki detaylara bu yazımdan ulaşabilirsiniz.

 

Content Protection by DMCA.com

4 yorum

    • Biz kızımıza mantar aşısı yaptırmadık. Daha önce yaptıran yakınım da olmadı hiç. Hekiminiz ekstra tedbirli davranmak istemiş belli ki. Kediniz dışarı çıkan bir kedi ise her türlü koruma onun faydasına olacaktır. Ama Hep evde ise çok gerek olmayabilir.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*