Tüm kedi anneleri bilirler ki kedi taşıma çantası en olmazsa olmaz ihtiyaçlardan biridir. Kedinizi aşıları için veterinere götürmek istediğinizde öylece kucaklayıp götüremezsiniz. Kediler doğaları gereği ürkek hayvanlardır. Her ne kadar dışarı çıkıp gezip evine gelen kediler olsa da çoğunluğu sokak ile karşılaştığında kontrol edilemez bir hal alırlar ve çok korkarlar. Bu yüzden kediyi taşıma çantasına alıştırmak ve kediyi boxa koymak önemli bir eğitim adımıdır.
Tabiki bunu yapan kedi annesi sayıca az da olsa kediyle tatile gitmek için de kedi taşıma çantası eğitimi ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca kediyle tatile gitmek konusunda tavsiyelerime ilgili yazılarımdan ulaşabilirsiniz. Uzun yolculuk tavsiyeleri için buraya, araba yolculuğu için buraya, uçak yolculuğu için buraya tıklayabilirsiniz.
Bu hınzırlar kedi taşıma kabına çoğunlukla girmek istemezler. Haklılar da. Kim küçücük bir kutuya tıkılmak ister ki? Ama onların iyiliği için zaman zaman bunu yapmak zorunda kalırsınız. İşte kediyi taşıma çantasına sokmak gündeme geldiğinde bir kedi annesi için sancılı dakikalar başlar. Çünkü boxa girmek istemeyen bir kedi yakalamak adeta deveye hendek atlatmak gibidir.
Kedilerin eğitilemez varlıklar olduğunu duymuşsunuzdur. Bu bilgi kısmen doğru olsa da bu kadar kesin konuşmamak gerekir. Kedi eğitimi zor bir süreç ama imkansız değil! Bunun için bir kedi ödül mamasına sahip olmanız önemli.
Ayrıca hem kedinizin sağlığı hem de onun mutlulu için ona verebileceğiniz diğer ek gıdalar için ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Yazıya gitmek için buraya tıklayın!
Şimdi gelin sizlerle kedi eğitiminin bir adımı olan kediyi taşıma çantasına alıştırma eğitiminin nasıl olduğunu inceleyelim;
Kedi taşıma çantasına girmiyor
Aşağıdaki adımları uygulayarak kedinizi taşıma çantasına kolayca alıştırabilirsiniz. Maddeleri ayrıca detaylı inceleyeceğim;
- Havadar ve büyük bir taşıma çantası edinin
- Kediniz dışarıyı belli belirsiz görebilsin (şeffaf çantalar onları korkutur)
- Kediniz taşıma çantasını iyice tanısın
- Taşıma çantası ile iletişim kurduğunda onu ödüllendirin
- En sevdiği oyuncakları çantanın içine koyun
- Kutu içerisindeyken kedinizi ödüllendirin
- Kutuya girince hemen yola çıkmak yerine bir süre gözlem yapın
- Kutudayken korkacağı durumlardan ve seslerden uzak tutun
- Sabırlı olun ve adımları tekrarlayın
Şimdi gelin bu maddeleri detaylı inceleyelim.
Kediyi taşıma çantasına alıştırmak – Kedim kutuya girmiyor
Kediyi taıma kabına alıştırma için aşağıdaki adımları sıra ile sabırla uyguladığınızda kedinizdeki değişime inanamayacaksınız;
Adım 1: Kediniz taşıma çantasını iyi tanımalı
Bunun için taşıma çantasını sadece veteriner ziyaretlerinde ortaya çıkarmamanız kritik. Çünkü taşıma çantasını her gördüğünde dışarı çıkacağını anlar ve veterinerle taşıma çantası arasında ilişki kurar. Bu da her defasında taşıma çantasından kaçmasına sebep olur.
Bu yüzden kedi taşıma çantası onun sürekli görebileceği, koklayabileceği, detaylarını inceleyebileceği bir yerde tutulmalıdır. Hatta mümkün de kapısı da hep açık olmalı ki zaman zaman içine girip orayı kendi alanı olarak tanımlayabilsin.
Adım 2: Taşıma çantasına yaklaştığı zamanlarda onu ödüllendirin
Kediniz taşıma çantasına her yöneldiğinde ona minik bir ödül maması verin. Böylece taşıma çantası ile leziz ödülleri ilişkilendirecektir ve taşıma kabına karşı oluşturduğu ön yargılarından zaman içinde kurtulacaktır.
Adım 3: En sevdiği kedi oyuncağını taşıma çantası içerisinde bulundurun
Bu en iyi yöntemlerden biridir. En sevdiği oyuncağa ulaşmak için zaman zaman kutu içerisine girecek ve oranın o kadar da kötü bir yer olmadığını anlayacaktır. Oyuncağı oradan sürekli çıkaracağı için zaman zaman onu kutuya geri koymayı unutmayın.
Adım 4: Kutu içerisindeyken onu ödüllendirin
Sabırlı oldunuz ve kediniz artık salonun baş köşesinde duran kedi taşıma çantasına kendi girmeye başladı. Bu anları iyi takip edip içerdeyken ona ödül maması vermeniz oraya her girdiğinde ödüllendirileceğini anlamasına sebep olur.
Adım 5: Taşıma çantasının kapısı kapatıp onu bir süre gözlemleyin
Kedinizin kendi kendine kutu içerisinde girdiği anları takip etmeniz kritik. Bu anları yakalayıp onu hemen ödüllendirirseniz oldukça iyi iş çıkarmış olursunuz. “Çok fazla ödül maması verirsek kedimiz obez olmaz mı?” dediğinizi duyar gibiyiz. Korkmayın. Bu adımlar o kadar yavaş ilerleyecek ve o kadar seyrek olacak ki mamaları uzun aralıklarla yiyeceğinden sorun yaşamayacaksınız.
Kutu içerisine girdiği an ödüllendirdikten sonraki adım kutunun kapısını kapatmaktır. Kediniz içindeyken taşıma çantasının kapısını kapatıp onu gözlemleyin. Muhtemelen dışarı çıkmak isteyecektir. Bu anlarda onu ödüllendirin bir süre daha izlemeye devam edip kutunun kapısını açın. Bu adımı da birkaç kez tekrarlamakta fayda var.
Bu arada ödül maması sevmeyen kediler için kedi maltı veya kedi vitaminlerini de ödül yerine kullanmak faydalı olacaktır.
Adım 6: Kedinizi korkutmayın
Veteriner vakti geldiğinde onun üzerine birkaç kişi çullanıp, zorla taşıma çantasına sokmaya çalışıp onu korkutmayın. Eğer böyle bir korku yaşatırsanız taşıma çantası ile arasında pozitif bir bağ olmasına engel olmuş olursunuz. Bu işi yumuşak bir ses tonuyla, güzellikle ve uzun süreler boğuşmadan halletmeye çalışın.
Adım 7: Kediyi taşıma çantasına alıştırmak misyonunuzdan vazgeçmeyin
Yazının başında da bahsettiğimiz gibi kedi eğitimi oldukça zor ve sabır isteyen bir iştir. 3 günde kedinizin bu konuda eğitilmesini beklemek hayalperestlik olur. Bu yüzden sabırla, vazgeçmeden bu adımları uyguladığınızda kedinizin davranışlarındaki değişimi göreceksiniz.
Kedim taşıma çantasına girmiyor
Tabiki bazı yaramazlara ne yaparsanız yapın asla sizi dinlemeyecektir. Ne de olsa kediler asil hayvanlar ve her zaman kendi bildiklerini okurlar 🙂 Her yöntemi denediniz ama kediyi taşıma çantasına alıştırmak konusunda başarılı olamadınız ve kedim kutuya girmiyor diyorsunuz. Eğer böyle bir hınzırınız var ise kediyi taşıma çantasına sokma konusunda farklı yöntemlere ihtiyacınız olacaktır.
Ayrıca kediniz taşıma çantası içinde kendini rahat hissetmiyor olabilir. Bu yüzden büyük kedi taşıma çantası tercih etmeye özen gösterin. Ayrıca bez kedi taşıma çantası da yine kedinizin daha rahat etmesini sağlayacaktır. Taşıma boxının havadar olmasına ve kedinizin dışarıyı çok da gözleyemeyeceği bir formatta olmasına dikkat ederseniz tedirgin kediniz kendini daha rahat hissedecektir. Çok minik kedileri kontrol altında tutabilmenizi sağlayacak yavru kedi taşıma çantası da mevcut tabi. Bu çantalar boyutları ile sizin de kedinizi rahat taşımanızı sağlarlar.
Kediyi taşıma çantasına koyma konusunda öneriler
Öneri 1: Kapağı üstten açılır bir kedi taşıma çantası edinin. Böylece içine girmek istemeyen kedinizi çantaya koymak daha kolay bir hal alacaktır. aşağıdaki videoda 00:59’dan itibaren gösterilen taşıma kabı bu işi en kolay şekilde halletmenizi sağlayacaktır.
Kediyi boxa koymak konusunda öneriler – Kedi kutusuna nasıl sokulur?
Öneri 2: Kapağı önden açılır bir kutunuz var ise kapağı açıp, havaya bakacak şekilde kutuyu dik tutun. kedinizi dikkatlice kucaklayıp direkt kutuya yukarıdan bırakın. Kediniz yer çekiminin etkisi ile kolayca kutu içerisine oturacaktır. Hızlıca kapağı kapatarak işlemi tamamlayın. Tabi bu yöntemi uygulamak için bir kişiye daha ihtiyacınız olabilir.
Aşağıdaki video ingilizce olduğu için hanım kızımızın özellikle dikkat ettiği birkaç noktayı belirtmek isteriz. Kedinizi kucaklarken göğsünden ve bacaklarından dikkatlice tutmanız kritik. Bu şekilde bir kucaklama onun omurgasına zarar vermeden kutuya sokmanızı sağlayacak. Buna ek olarak kutuya ne kadar sakince soktuğuna dikkat edin. Kedinizi yukardan direkt bırakırsanız kutu içerisine ters bir şekilde düşüp sakatlanabilir. Bu yüzden bu adımı da sakinde uygulamak kritik.
Kediyi taşıma kutusuna koymak konusunda öneriler – Kedim taşıma çantasına girmiyor
Öneri 3: Aşağıdaki videoda kullanılan mama yöntemi de veteriner zamanlarında kediyi kutuya koymak konusunda yardımınıza koşacaktır.
Kedim veterinere gitmek istemiyor
Eğer kedinizin taşıma çantası sadece veterinere gittiği günlerde ortaya çıkıyorsa kıyamet kopması normal. Çünkü orası farklı hayvanların seslerini duyduğu, kokusuna aşina olmadığı ve zorla ilaç verilen bir ortam. Bu yüzden de taşıma çantasını sürekli ortada tutarak veteriner günlerini daha az travmatik hale getirebilirsiniz.
Kedi taşıma çantasının içine ne konur
Eğer çantanızın gözleri varsa kedinizin aşı karnesini her daim taşıma çantasının içinde tutunuz. Bunun dışında 1 paket yaş mama ve bir ödül maması ile en sevdiği oyuncaklardan 1 adet de çantada bulunursa işiniz oldukça kolaylaşır.
Bebekleriniz ile birlikte sağlıklı günler dileriz…
Güzel önerileriniz için teşekkür ederiz. Bizim kızımız da çok dirençli bu konuda. Umarım alıştırabiliriz bir gün.
Sizlere faydalı olabilirsek ne mutlu bize. Kedinizle birlikte mutlu günler dileriz.
Ben kedimi 1 hafta önce sokaktan sahiplendim, 7 aylık dişi, persian kırma.
Kendisi aşırı ürkek ve ters, yemek yer, su içer ama bunu çantaya girmek için ödül maması versem bile asla o yemeğe bakmaz, yakalamak zaten söz konusu değil, her zaman tetikte.
Veterinere götürmek için çok uğraştım, çocuk korkudan altına çiş yatı, kaka yaptı 🙁
Kendimi kötü hissettim ama bunu onun sağlığı için yapmak zorundaydım, aşılarının, müayenesinin olması için.
Ve sonuç olarak tabii ki, olmadı.
Veternineri aradım evde hizmet verilmiyor corona sebebiyle, ne yapmalıyım? çok çaresiz kaldım.
taşıma öantası ortada yokken kucağınızda gezdirir gibi yapıp bi anda çantaya sokmayı deneyebilirsiniz. ya da iğnelerini corona sonrasına erteleyebilirsiniz. İğneleri erteleseniz dahi iç dış parazit aşılarını mutlaka yapmak lazım. Kepilere iç parazit hapını içirmek çok zor malesef. Bunun için şu yazımdan faydalanabilirsiniz. Evde kediye iç parazit hapı içirmek
Yok bu şekilde de içiremem diyorsanız hem iç hem de dış parazit aşısı yerine geçen ve sadece enseye damlatılarak uygulanan etkili bir aşı çeşidi var. aşısını evde yapmak isteyenlere tavsiye edilir. birkaç farklı markası mevcut ama bir örnek marka olarak broadline markasını verebilirim. Hekiminize danıştığınızda sizi yönlendirdcektir.
https://www.felikan.com.tr/urun/feliway-classic-sprey-kediler-icin-sakinlestirici-sprey-20-ml incelemenizi tavsiye ederim.