En belirgin olan, sizlerin de en çok duyduğu ve en çok merak ettiğiniz kedi hastalıkları konusunu sizler için inceledik. Kedilerde en sık görünen hastalıklar, hangi aşı hangi hastalık karşısında koruma sağlar, kedi hastalıkları ve belirtileri nelerdir, bu hastalıklar karşısında nelere dikkat etmelisiniz gibi soruların cevabını merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Kedi aşılarının detaylarına geçmeden önce kedinizin aşılarını takip etmeyi kolaylaştıran uygulamamız hakkında sizleri haberdar etmek isteriz; Kedi Aşı Takvimi Uygulaması. Uygulama hakkında detay bilgi almak için tıklayın!
1.Kedi Karma Aşısı ve Etki Ettiği Kedi Hastalıkları
Kedi Gençlik Hastalığı (Panlökopeni Enfeksiyonu – Feline Panleukopenia)
Kedi Panlökopeni Enfeksiyonu, iştahsızlık, kusma, kanlı ishal vb belirtilere sebep olan ve parvovirüsün sebep olduğu viral bir hastalıktır.
Kedi gençlik hastalığı bulaşıcı mı?
Kedi hastalıkları arasında oldukça bulaşıcı olan bir hastalıktır. Özellikle yavru kediler bu virüse karşı aşırı duyarlıdır ve neredeyse tüm kediler yaşamlarının bir noktasında bu virüs ile tanışmaktadırlar.
Kedi gençlik hastalığı hangi yaşlarda ortaya çıkar?
Hastalık çoğunlukla 3-5 aylık kedilerde görülmektedir. Tabi henüz çok küçük oldukları ve bağışıklık sistemleri zayıf olduğu için hastalık sonucu ölüm en çok bu dönemde görülmektedir.
Aşının dışında hastalığı geçirip enfeksiyondan kurtulan kediler de hastalığa karşı bağışıklık geliştirirler. Ama minnoşunuza bağışıklık kazandırmanın en kolay yolu zamanında yapılmış bir karma aşıdır.
Minnoşunuzun aşılarını ne zaman yaptırmanız gerektiği konusunda Kedi aşı takvimi hakkında detaylı bilgi için ilgili yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
Kedi gençlik hastalığı insana bulaşır mı?
Bu hastalık sadece kediler arasında bulaşıcıdır. İnsanlara bulaşmaz.
Kedi Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu (Calicivirus Enfeksiyonu)
Calicivirus enfeksiyonu, bir diğer adı da kedi üst solunum yolu enfeksiyonudur. Çoğunluka üst solunum yolu enfeksiyonları ve ağız hastalıklarına neden olan bir virüstür.
Kedi üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Kedi üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri hapşırma, burun tıkanıklığı, göz iltihapları, burun ve göz akıntılarıdır. Bunun dışında dil, damak, diş etleri veya burun üzerinde kanamalı yaralar görülebilmektedir.
Kedi üst solunum yolu enfeksiyonu bulaşıcı mı?
Calicivirus kediler arasında son derece bulaşıcıdır. Virüs, ortamda 1 haftaya kadar canlı kalabilmektedir. Bu yüzden kirlenmiş bir nesneye dokunarak veya hasta bir kediyi severek minnoşunuza bu hastalığı bulaştırma olasılığınız oldukça yüksektir. (Özellikle kedinizi sevmeden önce olmak üzere düzenli bir şekilde el yıkamak, sizin olduğu kadar kedinizin de sağlığını koruyacaktır)
Kedi üst solunum yolu enfeksiyonu hangi yaşlarda ortaya çıkar?
Bu virüse her yaştaki kedi maruz kalabilir. Ancak yavru kediler hastalık belirtilerini daha şiddetli bir şekilde gösterirler. Hasta kediler ise virüsü 2-3 hafta boyunca etrafa saçarlar. Zamanında yapılmış bir karma aşı ile kedinizi bu virüse karşı kolayca koruyabilirsiniz.
Unutmayın! Kedinizin hapşırıyor olması her zaman hasta olduğu anlamına gelmez. Kedinizin kumundaki toza alerjisi olabilir veya insanlarda olduğu gibi hapşırmasına sebep olmuş basit bir duruma maruz kalmış olabilir.
Hapşıran minnoşunuz için hemen panik olmayın ve veteriner hekiminize başvurun. Kedi hastalıkları oldukça ciddiye alınması gereken bir konudur ama bebeğinizin sağlığını da ancak sükunetinizi koruyarak devam ettirebilirsiniz.
Kedi üst solunum yolu enfeksiyonu insana bulaşır mı?
Bu hastalık sadece kediler arasında bulaşıcıdır. İnsanlara bulaşmaz.
Kedi Gribi ve Kedi Nezlesi (Herpes Virüsü Enfeksiyonu)
Kedi Gribi veya Kedi Nezlesi (Herpes Virüsü) de kedi üst solunum yolu enfeksiyonunda olduğu gibi üst solunum yolu hastalıklarına sebep olan bir virüstür. Gözü çevreleyen dokuların iltihaplanmasının ( konjonktivin ) en sık nedenidir.
Kedi gribi belirtileri nelerdir? Kedi nezlesi belirtileri nelerdir?
Hapşırma, burun akıntısı ve göz akıntısı en sık görülen belirtilerdir. Hastalığın ileri evrelerinde korneada kanamalara dahi yol açabilmektedir. Ama tabi siz bebeğinizi bu duruma düşmeden önce veteriner hekime göstereceğiniz için virüsü kapmış olsa dahi hastalık bu kadar ilerlemeyecektir. Tüm bu belirtilerin yanı sıra ateş, halsizlik, iştahsızlık ve lenf bezi büyümesi hastalığın diğer belirtilerindendir.
Kedi gribi bulaşıcı mıdır? Kedi nezlesi bulaşıcı mıdır?
Herpes virüsü kediler arasında oldukça bulaşıcıdır. Tek doz karma aşısı kedinizi bu hastalıktan kurtarmaya yetmeyecektir ama virüsü kaptığında hastalığı hafif bir şekilde atlatmasını sağlayacaktır. Bu yüzden karma aşının düzenli olarak tekrarlanması bebeğinizin sağlığı açısından kritiktir. Unutmayın! Aşılar kedi hastalıkları için oldukça kritiktir!
Kedi gribi insana bulaşır mı? Kedi nezlesi insana bulaşır mı?
Bu hastalık sadece kediler arasında bulaşıcıdır. İnsanlara bulaşmaz.
2.Kedi Lösemi Aşısı (Leukemia) ve Etki Ettiği Kedi Hastalıkları
Lösemi (Feline Leukemia Virüsü)
Lösemi – Feline Leukemia Virüsü kedinizin bağışıklık sistemini baskılayarak hastalıklarla savaşabilmesini engeller. Bunun dışında kanser veya farklı kronik hastalıklara sebep olabilir.
Kedilerde lösemi hastalığı %85’e varan ölüm oranı ile kedi hastalıkları arasında en tehlikeli olanlarından bir tanesidir. Kedi lösemi aşısı da yalnızca bu virüsü taşımayan kedilere yapılabilmektedir.
Kedilerde lösemi belirtileri nelerdir?
Eğer kediniz zayıf ve halsiz ise veya çok sık hasta oluyorsa FeLV virüsü taşıyor olabilir. Bundan şüphelenmeniz durumunda veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Bu hastalığın belirtileri her zaman bu kadar kolay farkedilemeyebilir. Bu yüzden kedi lösemi testi yaptırarak bebeğinizin Feline Leukemia Virüsü taşıyıp taşımadığından emin olmanız faydalı olacaktır.
İştah ve kilo kaybından kürkünde zayıflamaya, solunum güçlüğünden ishal ve kusmaya kadar birçok farklı belirtisi de bulunmaktadır. Bu yüzden gözlem ile kedilerde lösemi hastalığını tespit etmeniz oldukça güçtür. Ayrıca bu hastalığın belirtileri, kediler için çok tehlikeli bir başka hastalık olan FIV hastalığına oldukça benzemektedir.
Peki kediniz olması gerekenden daha mı zayıf? Bunu tespit edebilmek için ilgili yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
Kedilerde lösemi bulaşıcı mı? Lösemi kedilere nasıl bulaşır?
FeLV virüsü kedilere genetik olarak annesinin sütünden veya kavga ettiği başka bir kedinin ısırık veya çiziklerinden bulaşabilmektedir. Ayrıca kediler arasında da oldukça bulaşıcı bir virüstür. Genellikle sokak kedilerinde görülmektedir.
Kedilerde lösemi hangi yaşlarda ortaya çıkar?
6-7 aylıktan daha küçük yavru kediler hastalığa daha duyarlıdır.
Kedilerde görülen lösemi insana bulaşır mı?
Bu hastalık sadece kediler arasında bulaşıcıdır. İnsanlara bulaşmaz.
Kedilerde görülen lösemi köpeklere bulaşır mı?
Bu hastalık sadece kediler arasında bulaşıcıdır. Köpeklere veya diğer hayvanlara bulaşmaz.
Kedilerde lösemi testi ve kedi lösemi aşısı için veteriner hekiminizin yönlendirmelerini aldıysanız bu konuda korkmanıza gerek olmayacaktır. Kedi aşı çeşitleri hakkında detaylı bilgi almak isterseniz de buraya tıklayarak ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.
3.Kedi Kuduz Aşısı ve Etki Ettiği Kedi Hastalıkları;
Kuduz Hastalığı ( Rabies ) :
Kuduz kedi hastalıkları arasında insanlara ve hatta diğer memeli hayvan türlerine de bulaşabilen hastalıklardan bir tanesidir ve oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Bulaştığı hayvanın ve insanların sinir hücrelerine saldırır ve beyine yerleşir.
Kedilerde kuduz belirtileri nelerdir?
Kedimin kuduz olduğunu nasıl anlarım diyorsanız aşağıdaki maddelere dikkat etmeniz gerekmektedir;
- Kediniz son dönemlerde beklenmedik tepkiler veriyor mu?
- Yutkunurken zorlanıyor mu?
- Sudan her zamankinden daha mı fazla korkmaya başladı?
- Nefes almakta zorlanıyor mu?
Bu belirtiler kedinizin kuduz virüsünü kaptığı ihtimalini güçlendirmektedir. Kedinizin kuduz olması halinde mikrobun tüm vücuduna dağılması yaklaşık 1 hafta gibi bir süreyi almaktadır. Bu sürenin sonucunda kediniz maalesef felç hale gelerek ölümü gerçekleşecektir.
Kedilerde kuduz bulaşıcı mı? Kuduz kedilere nasıl bulaşır?
Kuduz son derece bulaşıcı bir hastalıktır ve virüs taşıyan kedinin ölümünden önceki son 7-12 gün arasında bulaşma gösterir. Hastalık virüslü salyanın; ısırma, derideki yara ve çatlaklardan vücuda girişi ile bulaşır. Maalesef kuduz hastalığı ölüm ile sonuçlanır.
Kedilerde kuduz hangi yaşlarda ortaya çıkar?
Kedinizin kuduz virüsünü kapma olasılığı için özel bir dönem bulunmamaktadır. Virüs taşıyan herhangi bir kedi ile temas, kavga, ısırılma veya tırmalanma sonrası kediniz kaç yaşında olursa olsun virüs kedinize bulaşabilir.
Kedilerde görülen kuduz insana bulaşır mı?
Bu hastalık insanlara da ısırılma veya tırmalanma sonucu tükürük yoluyla insanlara bulaşır ve insanlar için de osn derece tehlikeli ve ölümcül bir hastalıktır. Bu yüzden virüs taşıyan kedi veya başka bir hayvan tarafından bu duruma maruz kalındığında acil olarak bir doktor müdahalesi gerektirmektedir.
Kedilerde görülen kuduz köpeklere bulaşır mı?
Kuduz virüsü, insanlara, kedilere, köpeklere ve tüm memeli hayvanlara bulaşabilmektedir.
Kuduz hastalığının insanlarda görülen belirtileri nelerdir?
Hastalık insanlarda ilk önce halsizlik, ateş, iştahsızlık, bulantı, baş ve boğaz ağrısı gibi hastalığa özel olmayan belirtiler ile başlamaktadır. Ayrıca ısırık yeri ve çevresinde ağrı ve kaşıntı görülebilmektedir.
“Minnoşum hep evde hiç dışarı çıkmıyor” demeyin. Kediniz hep evde bile olsa risk altındadır. Bir gün isteğiniz dışında evden kaçabilir. Bu yüzden bu risk göz ardı edilmemeli ve bebeğinizin kuduz aşısı ihmal edilmemelidir. Unutmayın! Bu hastalık aşı ile önlenebilmektedir.
Kedilere kuduz aşısı yapılmalı mı?
Zaten ölümcül, son derece tehlikeli ve yaygın olduğu için ülkemizde her yıl tüm evcil hayvanlara kuduz aşısı yapılması zorunludur. Bu tehlikeye dikkat çekmek ve hastalık ile ilgili insanları bilinçlendirmek amacı ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO – World Health Organization) 28 Eylül tarihini Dünya Kuduz Günü olarak ilan etmiştir.
4.Kedi FIV Aşısı ve Etki Ettiği Kedi Hastalıkları
Kedi FIV Hastalığı ( Feline Immunodeficiency Virus )
FIV virüsü kedilerin bağışıklık sistemine saldırarak hastalıklara karşı savunmasız bırakır. Belirtileri lösemi, FeLV virüsüne benzese de lösemiye göre çok daha tehlikeli bir hastalıktır. Aynı zamanda yapısal olarak insanlarda görünen AIDS hastalığına da oldukça benzemektedir. Bu yüzden FIV hastalığına Kedi AIDSi de denilmektedir.
Kedilerde FIV belirtileri nelerdir?
FIV pozitif bir kedinin ortalama yaşam ömrü yaklaşık 5 yıldır. Hastalığın tanısı çok zor konulmaktadır. Bu yüzden de tedaviye geç kalınmış kedilerde ölüm oranı oldukça yüksektir. Bu yüzden FIV testi yaptırarak minnoşunuzun virüsü taşıyıp taşımadığını öğrenebilirsiniz. Bunu öğrenmeniz kritik çünkü eğer kediniz FIV virüsü taşıyor ise karma aşı yapılması bile onun için tehlikeli olabilir.
FIV virüsü taşıyan kedilerde FeLV virüsünde olduğu gibi kilo kaybı yaşanabilir. Bu yüzden kedinizin obez olmayıp, zayıf olması sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Gereğinden fazla zayıf ise ya da hızla kilo kaybetmeye başladıysa bu durum bir hastalığın habercisi olabilir. Kedinizin kilosunun normal olup olmadığını anlamak için ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Kedilerde FIV hastalığı bulaşıcı mı? FIV virüsü bulaşıcı mı?
FIV hastalığı oldukça bulaşıcıdır ve kediler arasında en sık görülen ölümcül hastalıklardan bir tanesidir. Bu hastalıktan korunmak için FIV aşısı yaptırılabilmektedir. Ancak FIV aşısı çekirdek aşılardan biri değildir. Çünkü FIV aşısı kedinizi %100 bir şekilde korumaz. Yani aşı yaptırmış dahi olsanız bebeğinizi FIV pozitif kedilerden mümkün mertebe uzak tutmanız gerekmektedir.
Bu hastalık kedinize; FIV hastalığı taşıyan bir kedi ile temas etmesinden geçebildiği gibi, sizin hasta olan bir kediyi sevdikten sonra kediniz ile temas etmenizden dahi geçebilmektedir.
Hatta eve ayakkabı ile girmeniz sonucu ile sokaktan evinizin zeminine taşıdığınız virüsle dahi hastalığı kapabilmektedir. Bu yüzden eve dışarda gezdiğiniz ayakkabı ile girmemeniz ya da girdiyseniz bile bastığınız bölgeyi hemen temizlemeniz korunmada fayda sağlayacaktır.
Ayrıca anne kedide FIV virüsü varsa hastalık yavrularına da geçmektedir.
Kedilerde görülen FIV hastalığı hangi yaşlarda ortaya çıkar?
FIV hastalığı için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Önemli olan kedinizin bu virüs ile karşı karşıya gelip gelmediğidir.
En yüksek risk altında olan kediler ise sokak kedileridir. Buna ek olarak birden fazla sayıda kedinin bulunduğu evler, sokağa çıkan aşısız kediler, kontrol altında tutulmayan kedi pansiyonları ve barınaklardaki kediler için de yüksek risk bulunmaktadır.
Ayrıca FIV hastalığı dişi kedilere göre erkek kedilerde daha çok görülmektedir. Pet shoplarda dahi hiç sokak yüzü görmemiş ama FIV virüsü taşıyan birçok kedi bulunmaktadır.
Kedilerde görülen FIV insana bulaşır mı?
Kedi aidsi dediğimiz için aklınıza hemen “ FIV virüsü kedilerden insanlara bulaşır mı? “ sorusu gelmiştir. Bu sorunun cevabı hayır. FIV virüsü kedilerden insanlara bulaşmaz.
Kedilerde görülen FIV ölümcül mü?
FIV pozitif kediler uzun yıllar yaşayabilmektedir ancak bu yıllar boyunca bebeğinizi stresten uzak tutmanız gerekmektedir. Mümkün ise evden çıkarmayarak onu bağışıklığını zorlayacak mikroplardan korumalısınız. Bu sayede virüsün diğer kedilere de bulaşmasını engelleyebilirsiniz.
Kedi hamileyken aşı yapılır mı? Emziren kediye aşı yapılır mı?
Kedilerde sıklıkla karşılaşılan hastalıkları detaylı bir şekilde inceledik. Gelin şimdi isterseniz bu hastalıkları maddeler halinde özetleyelim;
- Kedi gençlik hastalığı
- Kedi üst solunum yolu enfeksiyonu
- Kedi gribi
- Kedi nezlesi
- Lösemi hastalığı
- Kuduz hastalığı
- Kedi FIV hastalığı
Bebeklerinizin sağlıklı günler geçirmesi dileği ile….
Bir yanıt bırakın