Kedilerde Tuvalet Eğitimi İçin 6 Basit Adım

kedilerde-tuvalet-egitimi-kedi-kum-egitimi
kedilerde-tuvalet-egitimi-kedi-tuvaleti-nasil-olmali

Kedilerde tuvalet eğitimi konusunu sizin içi 6 adımda topladık. Bu basit 6 adım ile kediyi tuvalete alıştırmak konusunu tamamen çözeceğinize inanıyoruz. Gelin isterseniz birlikte inceleyelim;

Kediye Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Tüm kedi annelerinin ve kedi anne adaylarının en çok korktuğu konu kedilerde tuvalet eğitimi konusudur. Yeni sahiplendiği yavru kedilerde tuvalet eğitimi nasıl verilir, kedisinin doğurduğu yavru kediler kuma nasıl alışır gibi sorular kedi annelerinin ve adaylarının sürekli kafasında dolaşmaktadır.

Korkmayın! Bir kediyi kumuna alıştırmak dünyanın en kolay işi. Sadece birkaç yapılmaması gereken konuya dikkat ettiğiniz sürece ne kadar kolay ve çabuk olduğuna siz de şaşıracaksınız.

Kedilerin tuvalet eğitimi, köpeklerdeki gibi uzun bir eğitim sürecini kapsamaz. Siz sadece ona tuvaletinin neresi olduğunu gösterin yeter 🙂 . Peki kedilerde tuvalet eğitimi nasıl verilir? Yapılması gerekenleri sizin için 6 basit adımda topladık!

Bu arada yeni bir kedi sahiplendiyseniz satın almanız gereken ve olmazsa olmaz kedi malzemeleri için kedilerin temel ihtiyaçları içerikli yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Yavru kediyi tuvalete alıştırma – Yavru kediyi kuma alıştırma

Yavru kedilerin tuvalet eğitimi konusuna geçmeden önce kedilerin tuvalet alışkanlığı ile ilgili bilmeniz gereken birkaç önemli noktayı sizlerle paylaşmak istedik. Emin olun bu bilgiler kedinize ve onun tuvalet alışkanlığına farklı gözle bakmanızı sağlayacak.

 

yavru-kedilerde-tuvalet-eğitimi-yavru-kedilerde-kum-egitimi
yavru-kedilerde-tuvalet-eğitimi-yavru-kedilerde-kum-egitimi

 

Kedilerde tuvalet alışkanlığı konusunda bilmeniz gerekenler:

Kedi tuvaleti nereye konmalı?

Kediler tuvalet konusunda mahremiyete önem verir. Bu yüzden onun tuvaletini evinizde gözden uzak bir noktada konumlandırmaya özen göstermelisiniz. Kapalı tuvalet kapları da bu mahremiyet için en uygun olan modellerdir.

Tuvaleti konumlandırdığınız alan kedinizin istediği zaman kolayca ulaşabileceği, sessiz ve güvenli bir alan olmalıdır.

Kedinizin mama ve su kabı kesinlikle tuvaletine yakın olmamalıdır. Eğer yakın konumlandırırsanız kediniz ya mamasını yemeyecektir ya da tuvaletini kendi uygun gördüğü başka bir yere yapacaktır.

Kedimin kumunu hangi sıklıkla temizlemeliyim?

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kediniz için de tuvaletinin, yani kedi kumunun temizliği çok önemlidir. Bu yüzden kumunu sık sık temizlemeniz gerekmektedir.

Kediler tuvalet temizliği konusunda çevreye karşı da oldukça hassastırlar 🙂 . O bıdık patileri ile tuvaletlerinin üzerini kapamadan asla bir yere gitmezler, gidemezler.

Yavru kedime tuvalet eğitimini hangi aylarda vermeliyim?

Yavru kedilere ilk tuvalet eğitimini anneleri bizzat verir. Bu yüzden tuvalet eğitimi olan bir kedinin yavrusunu sahipleniyorsanız size düşen tek görev; kedinizi, evinizdeki tuvaletine alıştırmak olacaktır.

Kediler kumunun dışına tuvaletini yapar mı?

Kediler tuvaletini yapıp kokusunu bıraktığı alanı tuvalet olarak işaretleyip aynı işlemi aynı yere tekrar tekrar yapmak istemesi ihtimaller dahilindedir. Bu alan kedi kumu olmasa dahi 🙂 .

Bir üstteki madde hemen sizi korkutmasın. Kediler bir problem olmadığı sürece tuvaletini asla kumundan başka bir yere yapmazlar. Eğer yapıyorsa problemin ne olduğunu tespit etmeniz gerekecektir.

Bir problemi yok, sadece yavru kedim çişini kaçırdı diyorsanız bunun çözümü çok basit. Olur böyle kazalar diyerek yavru kedilerde çiş kazası yaşandığında yapılması gereken maddeleri de içeren yazımızı okuyabilirsiniz.

 

yavru-kedilerde-cis-egitimi
yavru-kedilerde-tuvalet-egitimi-yavru-kedi-tuvaleti-nasil-olmali

 

Yavru ve Yetişkin Kedi Tuvalet Eğitimi için 6 Adım

1 – Tuvalete gitme zamanını tespit etmelisiniz

Kediler genelde öğünlerinden sonra birkaç dakika içinde (ortalama 20 dakika) tuvalete gitmek istemektedir. Bu yüzden mama ve su tüketim saatlerini dikkatle izlemenizi ve bu saatleri not etmenizi tavsiye ederiz. Bunun dışında kendinize uygun saatlere göre siz de kedi tuvalet eğitimi saatlerinizi belirleyebilirsiniz. Sabah uyandığınızda ve gece yatmadan önceki birkaç dakika kedi tuvalet eğitimi için en ideal zaman!

Yavru kedi ne ile beslenir?

Tüm bunların dışında etrafı kokladığını, çömeldiğini ya da dışarı çıkmaya ihtiyacı varmış gibi davrandığını görürseniz onun için tuvalete gitme zamanı gelmiş demektir.

2 – Onu kedi kum kabı ile tanıştırmalısınız

Kedi tuvalet eğitim saatlerini belirledikten sonra sıra onu kum kabı ile tanıştırma vakti geldi demektir. Bu eğitim gayet basit bir eğitim.

Belirlediğiniz eğitim saatlerinde kedinizi alıp kum kabına götürmelisiniz. Bu adımda onu rahat bırakmaya özen gösterin. İzin verin minnoşunuz kumunu ve kabını koklasın ve onu tanısın. Biliyorsunuz kediler, tüm canlılar ve tüm eşyalar ile koklayarak tanışır.

 

yavru-kedilerde-tuvalet-egitimi-yavru-kediye-cis-egitimi-nasil-verilir
yavru-kedilerde-tuvalet-egitimi-yavru-kediyi-kum-kabina-alistirma

3 – Onu kedi kumu ile temas ettirmelisiniz

Minnoşunuz kedi kum kabı koklama seansını bitirdiyse sıra kumu ile tanışmaya geldi. Onu kumunun üzerine koyun ve paticiklerini tutarak kumuna sürtün. Patilerinde kedi kumunu hissetsin. Siz de bir yandan kendi elinizle de kedi kumunu kazıyıp dikkatini çekmesini sağlayabilirsiniz.

Bunu her kedi tuvaleti eğitim saati içinde en az 2-3 kez tekrarlayın. Kum kazıma kedilerin doğasında olduğu için kediniz, bu hissiyatın ardından o bölgeye tuvaletini yapabileceğini kendiliğinden kavrayacaktır.

4 – Ona zaman tanımalısınız

Yaptığınız tuvalet eğitimi adımlarının ardından hemen tuvaletini yapmasını beklemeyin. Bebeğiniz o gün daha az beslenmiş olabilir veya tuvaleti henüz gelmemiş olabilir. Siz sabırla onu tuvaletine götürüp kumuna temas ettirmeye devam edin ve temas süresini çok uzun tutmadan onu serbest bırakın. Tuvaleti geldiğinde kumuna gittiğini gördüğünüzde ona bir kez daha hayran kalacaksınız.

5 – Tuvaletini yapana kadar onu gözlemlemelisiniz

Gün içinde onu gözlemlemeye devam edin. Kediniz ilk kez kuma tuvaletini yapacaksa veya sizin evinizde ilk kez yapacaksa bu sürenin biraz uzun sürme ihtimali var. Biraz uzundan kastımız sadece birkaç gün.

Yeni bir ortama girdiğinde kendini rahat hissetmesi biraz zaman alacaktır. Bu durum bazı insanlarda karşılaşılan evinin dışında tuvalete gidememe problemine benzetilebilir 🙂 . Ama endişelenmeyin kedilerin büyük çoğunluğu ilk gün kumuna alışmaktadır.

6 – Onu ödüllendirmelisiniz

Minnoşunuz kedi kumu içine başarılı bir şekilde tuvaleti yaptığı an onu ödüllendirmeniz kritik. Eğer ödüllendirme işlemini başarılı bir şekilde yaparsanız bebeğiniz de iyi birşey yaptığını daha hızlı kavrayacaktır ve bu alışkanlığına devam edecektir. Hatta kedi kumu tepsisi için sevgi beslemeye bile başlayabilir 🙂 .

Verebileceğiniz ödül ona göstereceğiniz sevgi olabileceği gibi kedinizin yaşına uygun bir ödül maması da olabilir.

Kedi ödül maması ne işe yarar?

 

kedilerde-tuvalet-egitimi-adim-adim-tuvalet-egitimi-kedi-tuvalet-egitiminde-6-adim
kedilerde-tuvalet-egitimi-adim-adim-tuvalet-egitimi

 

Gördüğünüz gibi kedileri tuvalete alıştırmak oldukça kolay bir işlem. Birkaç kritik noktaya dikkat ettiğiniz sürece ne kadar çabuk alıştığına siz de şaşırıp kalacaksınız. Peki nedir o kritik noktalar? Kedi tuvalet eğitimi konusunda dikkat etmeniz gereken maddeler için ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.

 


 

Şimdi gelin isterseniz kedilerde tuvalet eğitimindeki 6 adımı özetleyelim;

Kedi tuvalet eğitiminde 6 adım – ÖZET

  1. Tuvalete gitme zamanını tespit edin
  2. Kedinizi kum kabı ile tanıştırın
  3. Onu kedi kumu ile temas ettirin
  4. Tuvaletini kedi kumuna yapana kadar gözlemlemeye devam edin
  5. Başarının ardından onu ödüllendirin

 


Kedi Tuvalet Eğitimi Hangi Aylarda Verilmeli?

Eğer bıdığınız doğduğunda anneciğinin yanındaysa, eğitimi ona annesi vereceğinden bu konuda zamanlama endişesine girmenize gerek bulunmuyor. Tabiki ilk doğduklarında fındık kadar oldukları için isteseler de ihtiyaçlarını kedi kumuna gidemeyeceklerdir.

Kedi tuvalet ihtiyacı için, kumlarına gidebilecek aya gelene kadar, annelerin bebeklerinin altını değiştirirken kullandığı pedlerden faydalanabilirsiniz. Bu sürede sadece anne sütü ile beslendiklerinden pedler ihtiyacınızı karşılayacaktır. Ayaklanmaya ve mama tüketmeye başladıkları dönemde pedlerden kuma geçişi başlatabilirsiniz.

Yavru kedi kedi kumuna ne zaman alıştırılmalı diye soracak olursanız bu süre ortalama 1 – 1.5 aydır. Eğer yavrularınızın yanında anneleri var ise, tuvalet eğitimini annelerinin vereceğinden bahsetmiştik. Bu dönemde açık kum kabı / açık tuvalet kabı kullanmanız kritik. Çünkü anneleri tuvaletini yaparken yavrular onu izleyecek ve ihtiyaçlarını orada gidermeleri gerektiğini öğrenecekler.

Kedim tuvaletini kumuna yapmıyor diyorsanız da bunun muhtemel sebepleri için ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kedi kumunun dağılmaması için ne yapabilirim?

Kedi kumunun dağılması konusunda 2 farkı konumuz bulunuyor. Biri kedi kumunun topaklanmaması, bir diğeri de özellikle açık tuvaletlerde kedinizin kumunu kazarken etrafa kum saçmasıdır. Bu 2 konu ile ilgili kedi kumunun dağılmaması için aşağıdaki tavsiyeleri verebilirim;

Kedimin kumu topaklanmıyor

Bu konunun çözümü için kaliteli bir kum tercihi yapmanız önemli. Özellikle hızlı topaklanma özelliğine sahip kumlar işinizi kolaylaştıracaktır.

Kedim kumunu etrafa saçıyor

Bu konudaki en kesin çözüm elbette kapalı kedi tuvaleti. Ancak sizin de benim gibi biraz iri bir bıdığınız varsa kapalı tuvalet pek seçenek içine dahil olmuyor maalesef. Kedim bundan daha ufak olsaydı da tercih etmeyebilirdim. Çünkü kapalı tuvaletin onu nasıl rahatsız ettiğine bizzat şahidim. Bu yüzden kedi kumunun dağılmaması için aşağıdaki ürünlerle daha az sorun yaşayacaksınızdır;

  • kedi tuvaleti paspası: Özellikle delikli ve kumu içinde barındıran ürünler işinizi olduka kolaylaştıracak. Kediniz tuvaletinden çıkarken üzerine yapışan kumları bu paspaslara bırakacak
  • Kenarları yüksek kedi tuvaleti: 3 tarafından yüksek ve genişçe bir tuvalet hem kedinizi rahat ettirir hem de etrafa kum saçılmasını azaltır. Yarı kapalı tuvalet örneği için linke tıklayabilirsiniz.

 

Tüm kedi annelerinin eğitimlerini kolayca tamamlamaları dileği ile…

 

Content Protection by DMCA.com

37 yorum

    • Daha önce o kumu farklı bir kedi kullanmış olabilir, ya da o kumdan dışkısı kaynaklı onu rahatsız eden bir koku alıyor olabilir. Bazı kediler kokulu kumları da sevmezler. Bu yüzden kabındaki kumu tamamen çöpe atıp, kum kabını iyice yıkayıp, yeni temiz ve kokusuz bir kum çeşidi eklemeyi deneyin. Farklı bir cins kum kullanıyor iseniz bentonit kedi kumu çeşidini de deneyebilirsiniz. Tüm bunlara rağmen kediniz kumunu kullanmaya hala çekiniyor ise stres kaynaklı bir durum olabilir. Bu durumda bir veteriner hekim tavsiyesi almanızda fayda var.

      • Merhaba. Ben de kedi sahiplenmeye hazırlanıyorum. Annem biraz titiz olduğu için zar zor ikna ettik ve eve, halıya felan kakasını yaparsa bizim için zor olabilir 🙂 Öncelikle aşı, kontrol gibi şeyleri ne zaman yapmak gerekiyor? Kedide kurt felan olmasın diye ilaç veriyorlar galiba, pek bilgim yok. Ayda 1 kere mi yoksa 2-3 ayda mı veterinere götürmek gerekiyor? Hangi mamayı önerirsiniz? Hem sıvı hem kuru olarak. Alışması, sağlığı ve vs. için hangi kumu önerirsiniz? Yabancı markalar söylerseniz iyi olur, çünkü Türkiyede yaşamıyorum. Ve genel olarak ilk kez kedi sahiplenenlere ne önerirsiniz? Geniş bir bilgi verirseniz çok mutlu olurum. Şimdiden çok teşekkürler 🙂

    • Kedi kumu için ekonomik ve iyi bir kum olarak Proline kullanabilirsiniz. Ancak yavruyken olmasa da büyüdükçe haftada veya 2 haftada bir kumu komple değiştirmeniz gerekir. Aksi halde kum kokmaya başlıyor. kum koku giderici spreyler var ama ekstra kimyasalları kedinize kullanmamanızı öneririz. Kum konusunda pahalı olsa da en mucizevi ürün Ever Clean Kedi Kumu! Gerçekten kedinizin çişini kakasını temizlerken dahi kokusunu almıyorsunuz. Parasını sonuna kadar hak ediyor. ve komple kumu atıp yenileme ihtiyacı duymuyorsunuz. Bu yüzden ucuz kumlardan çok da farklı olmayacaktır mailyeti.

      Yine ekonomik bir ürün olarak proline kedi maması deneyebilirsiniz. Ancak hem besleyici hem daha ekonomik olsun diyorsanız mutlaka onu royal canin ile besleyin. Royal canin’den çok daha besleyici, çok daha pahalı bir çok ürün bulunuyor. İnanın royal canin orta üst sınıf bir mama. Kedinize değer 🙂

      • Kedim e karma aşısı yapıldı.Bir köşede iki gündür hadta yatıyor.Dokunsam acı içinde bağırıp ısırıyor.Neden bu kadar acı çekiyor.Ateş i var ve hiç bir şey yiyemiyor

        • ilk 2 gün aşının etkisi ile halsiz olması ve bir miktar ateşinin olması normal. Bilirsiniz aşı bazen insanlarda da aynı etkiyi yapar. Çünkü aşı denilen tedavi yöntemi zayıflatılmış mikrobun canlının vücuduna zerk edilmesi anlamına gelir. Canlının vücudu da bu mikropla savaşmaya ona bağışıklık kazandırmaya çalışır. Bu savaşma sırasında da bazı canlılarda (insan da dahil) halsizlik, ateş vb etkiler gösterir.

          Ama bu durum normalden daha uzun sürüyorsa mutlaka veteriner hekiminize başvurun. Kediniz aşıya alerjik bir reaksiyon göstermiş olabilir. Veteriner hekiminiz mutlaka medikal bir çözüm bulup bebeğinizi iyileştirecektir. çok fazla bağırması düşündürücü. Bu yüzden vakit kaybetmeden aşıyı yaptırdığınız veterinere ulaşmanızda fayda var.

  1. Merhaba sokakta bir hasta kedi buldum. Gözü infeksiyon kaptı, ve gözü aldırmak zorunda kaldık. Şimdi kedi, kendine geldi ve tualete alıştırmaya başladım,7 gün geçtığını rahmen farklı yerleri yapmaya başladı. Yaptığı yerlerİ temizledim bu sefer yatağa yaptı. Alıştırma süreci ne kadar acaba.çalıştım için tualet saatleri tutmam mümkün olmiyor, sabah,akşam kumu temizliyorum.

    • Oncelikle sunu soyleMek isterim; guzel yureginizle
      ne kadar ovunseniz az! Muhtac bir cana annelik etmeniz gercekten takdir edilesi.
      Tuvalete alismasi konusuna gelince; alisma suresi malesef kediden kediye degisiklik gosterebiliyor. Ortalamada 1 veya 2 haftada alisirlar. Ancak sizin bebeginizin daha once sokakta olmasi, anlattiginuz travmalari gecirmesi bu sureyi malesef uzatacaktir. Bu cok normal. Tuvalet saatlerini tutmaniz cok iyi olur aslinda ama yapamiyorsaniz da mutlka kum disina yaptigi idrarini peceteye cektirip kumunun icine gomun. Kaka yaptiginda da yine kumuna koyun. Bu hareketi israrla yapin ki diskisinin kokusunu kumdan surekli alsin. Ara ara kuma otutturun, israrla basinda bekleyin ve patilerini kuma surtun. Yatmadan once son ogununu yedikten sonra tutup tuvalete goturun ve basinda bekleyin. Bir sure kakasini yapmadiysa mama yedikten sonra yapacaktir. Kum disinda yaptigi yerleri de sirke vb oradan diskisinin kokusunu tamamen alacak seylerle temizleyin. Siz koku almiyor olabilirsiniz ama onun o keskin minnak burnu derinlerden kendi kokusunu alip yine ayri yere diskilayabilir. Son olarak belkrttigim gibi kedinizin travmasinin gecmesini bekleyin ve onu cok sevin. Zamanla sizi sevip size iyiden iyiye alistiginda kendini guvende hissedecek, stresi azalacak ve tuvalet aliskanligi kzanacaktir.

      • Bu arada son bir oneri; diskisini kumuna yaptigini gordugunuz an onu odul mamasi, vitamin ya da malt gibi sevdigi bir atistirmalik ile odullendirmeye gayret gosterin. Bu sayede tuvaletini kumuna yapmasini olumlu bir durum ile iliskilendirmis olursunuz.

  2. merhaba, yeni bir kedi sahiplendik. cok hareketli, egitimini gun icerisinde vermeye calistim. fakat 7 saat civari bir vaktin gecmesine ragmen ne kuma ne de evin herhangi bir yerine tuvaletini yapti. bir problemi yok gibi gozukuyor. acaba sorun olur mu? gercekten korkuyorum

    • Hiç korkmayın. mekan değişikliklerinde bu durum son derece normal.
      şu anda stresli bebeğiniz. biraz zaman tanırsanız herşey yoluna girecektir.
      siz belirli aralıklarla onu kumuna götürüp patilerini kuma sürtmeye devam edin.
      yeterinde sıkıştığında mutlaka kumunu kullanacaktır.

    • bir süre kumu çok ortalık bir yerde durmalı. yeni evde kumunu bulması zor olabilir. birkaç kez de elinizle onu kumun üzerine koyup patilerini kuma sürtün. bir süre sonra kendiliğinen kumu kullanmaya başlayacaktır. Uzun ve özel bir eğitim vermenize gerek olmaz.

  3. Merhaba
    Benim yavru kedim henüz 1 aylık süt ve yaş mama ile besliyoruz 1 gündür bizde ve tuvaletini yapmadın işin kötüsü kuma götürdüğümüzde de kum yiyor ne yapmalıyız

    • öncelikle süt ile beslemeyin tavsiyesi vermeliyim size. Süt bebeklerin sindirimi açısından çok zararlı. Beslenmesi konusunda aşağıdakşi yazımı okumanızı tavsiye ederim;

      Yavru kediler ne yer? Yavru kedi nasıl beslenir?

      kum konusunda ise kokulu bir kum kullanıyorsanız kokusunu bir gıdaya benzetiyor olabilir. Bu yüzden yemeye çalışıyor olabilir. kokusuz bir kum ile değiştirmeyi deneyin. 1 ayda henüz kuma alışamamış olması normal. 1-2 haftaya alışacaktır korkmayın. henüz kaka yapacak kadar besin tüketmemiş de olabilir. Beslenmesinde su çokönemli. mutlaka su tüketmesini sağlayın.

  4. Sokakta tek gözü endfeksiyon kapmış bir kedi buldum ve sahiplendim. Ama kedim yavru değil ortanca boylu bi kedi onun içinde geçerli olurmu bu yazılanlar.Bir de aynı zamanda 3 köpek beslediğim için kediyi odadan dışarı çıkaramıyorum kedi kumunun uzaklığının ne kadar olması gerekiyor? Ve birde dışkısını alıp kuma koyamam çünkü odada koku yapıyor ve idrarınıda ya yuvasına yada yatağa yapıyor.çok fazla sorunum var umarım yardımcı olabilirsiniz.

    • Bu anlatılanlar bütün kediler için geçerlidir. mama ve kumu odaların farklı köşelerine koymanız yeterli olur. Çok aşırı uzağa koymanıza gerek yok. yanyana koymayın yeterli. dışkıyı kuma koymayı da odada koku yasa dahi bir süre denemlisiniz. Sokak kedisi olduğu için evde kullandığınız kuma alışamadı muhtemelen. Oranın tuvalet olduğunu anlaması için bu maalesef gerekli 🙁 Henüz kumu kabullenmemiş belli ki. farklı noktalara dışkılaması bu yüzden. Bunu yaptığınız durumda da aynı hareketlere devam ederse kumun çeşidini değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

  5. Merhaba sokaktan bir kedi sahiplendim daha önce ev gibi hiç bir ortama tuvaletini yapmamış hep dışarıya doğaya yapmış evimize geleli 1 gün bile olmadı alıştırmaya çalışıyorum devamlı kuma götürüp patileriyle hissetmesini sağlıyorum ama geldiğinde beri ne eve ne kuma tuvaletini yaptı ne yapmam gerekiyor

    • alışması 1-2 günü bulabilir. hazır kumlar ona tuhaf geliyor muhtemelen ama alışır merak etmeyin. imkanınız varsa bir bahçeye çıkartıp kaka yapmasını takip edin. hem o yapıp rahatlasın. hem de siz bir poşet ile o kakayı alıp evdeki kumun içine gömün. evdeki kumdan kendi kokusunu alırsa alışması bir nebze olsun kolaylaşacaktır.

  6. Merhabalar, eşim ve ben müstakil evde oturuyoruz, bahçeye sokak kedileri için hep mama bırakıyoruz, içlerinden bir tanesi hep eve girmek istiyordu, biz de ara sıra eve alarak uyumasına, gezmesine vs izin verdik, havalar da soğuktu. içeri almayınca kapının önünde beklemeye başlamıştı ve bu nedenle sahiplenmeye karar verdik. Dün veterinere götürdük, artık dışarı çıkmasına izin vermememiz gerektiğini söylediler, aslında biz de tabi sadece evde olsun isteriz, kolaylık ve temizlik açısından ama kedimiz yaklaşık 1,5-2 yaşında sanırım ve dışarıda yaşamaya alışmış, evin etrafında yeşil alanlar, toprak alanlar var. Oraları gidip hem ihtiyacını görüyor hem geziyor. Dün eve kum kabını, kumu yerleştirdik ama kokladı ve gitti, patilerini sürdük, üzerine oturttuk kaçtı, Son tuvaletinden yaklaşık 12 saat sonra kapı önünde miyavlamaya başladı. Sıkıştığını tahmin ettik biz de kıyamadık açtık, 1-2 saat sonra ismini seslenince geldi. Şimdi benim sormak istediğim, biz aslında bahçeli ve sakin bir yerde oturuyoruz, kedimiz arada başka evlerin bahçelerine filan da gidiyor, yeşilliklere gidiyor, diğer kedilerle iletişimi var mı bilmiyorum ama genel itibariyle dışarıda da bir hayatı var. Onu tamamen eve hapsetmiş olacak gibi hissediyorum hele de havalar ısınınca.. Sizce böyle bir kediyi evde tutmak doğru mudur? Girip, çıkmasına izin mi vermeliyiz? Daha 24 saat geçmedi ama kuma alışma sürecinde başka bir öneriniz olur mu? Kuma alışırsa yine de gitmek ister mi? Biz onun için neyin iyi olduğuna emin olamadığımız için kararlı da olamıyoruz. Ne önerirsiniz?

    • öncelikle yüreğinize sağlık. ne kadar güzel bir bıdığa evinizi açmışsınız. birlikte sağlıklı uzun ömürleriniz olur inşallah.
      dışarı çıkma konusuna gelince hastalıklardan ve tehlikelerden korunması için dışarı çıkartmamak gerekiyor. Kaybolma riski de var tabi. Ancak siz bebeğinizi dışardan aldığınız için eve kapatmanız çok zor olur. kuma alışsa dahi gezmek için sürekli dışarı çıkmak isteyecektir. Kedilerin psikolojisi çok çabuk bozuluyor biliyorsunuz. dışarı çıkmasına izin vermemek başka problemlere yol açabilir. Veterinerinizin dışarı çıkmasın deme sebebi tam olarak neydi? bir hastalığı mı var kedinizin? yoksa hastalık kapar diye mi istemedi?

  7. Merhaba anne kedi doğum sonra bazı yaşananlardan dolayı 2 kez ameliyat geçirdi 3 günlükten beri yavrulara biz bakıyoryuz elle besliyoruz suan 3 yavru kaldı ve artık kedi sütünden dolayı inanılmaz sıvı kakaları ve beslenmelerini düzenlemeye çalısıyoruz fakat biribirlerini yalayalarak işemelerine hatta 1 tanesinin genital bolgesini ısırarak tahriş etmişler şuan 22 günlükler ve kum yaklasık 1 haftadır yanlarında fakat surekli bribirinin ustune yapıyorlar biz tabiki gözetiyorz kendimiz yaptırıyoruz fakat inanıl zor bir hale geldi bu dönem ve kontrolumuz dsında surekli oluyor ne yazıkki kumu nasıl ögreticez çünkü anne veteriner kliniğinde hala

    • öncelikle geç dönüşüm için çok özür diliyorum. Belki başkalarına da bir faydası olur ümidiyle geç de olsa sorunuzu cevaplayayım.
      20 günlük kedinin kuma alışması çok zor. çok normal bir durum bu. kuma çiş yapma zamanla kazanılan bir alışkanlık. anneleri yanında olmadığından maalesef sabırla sizin destek olmanız gerekiyor.
      umarım anne bu geçen sürede iyileşmiş ve yavrularına kavuşmuştur 🙁

  8. Merhabalar . 3 hafta once bir kedi sahiplendim . Yaklasik 3 aylik . Cok guzel cok zeki sevimli fakat patisinde hep kaka bulasigi 😢 coo uzuluyorum tuvaletini basarili bir sekilde yapiyor ustunu kapatiyor ama o adka patilere nasil bulasiyor bilmiyorum. Gozlemledigim zamanda hemen kaciyor .. ne yapmaliyim ? Nasil ogreticem ?

    • öncelikle geç dönüşüm için çok özür diliyorum. Belki başkalarına da bir faydası olur ümidiyle geç de olsa sorunuzu cevaplayayım.
      minnoşlarda bu tarz durumlar çok normal. tuvalet alışkanlığını hakkıyla öğrenene kadar bu durumlar yaşanacak malesef. çünkü muhtemelen kumunu o kadar heyecanla kazıyor ki patisine bulaştırıyor. Biraz sabır ve yazılarımdaki maddeleri bıkmadan uygulama yeterli olacaktır korkmayın. bir de aşağıdaki yazımı okumanızı tavsiye ederim.

      Kedi Tuvalet Eğitimi ve Madde Madde Yapılması Gerekenler

  9. Merhaba bir yavru kedi sahiplendim annesi ölmüş, mantari var ve ishal igneler ilaçlar vs kullanıyorum tuvaletini yapmadığı yer kalmadı üstüm yattığı yatak odamın her bir köşesi kendi yatağım halılar ellerim vs ne yapmam gerek veterine götürdüm normal falan diyo ama takatim kalmadı lütfen yardım edin daha 1.5 aylık .

    • öncelikle geç dönüşüm için çok özür diliyorum. Belki başkalarına da bir faydası olur ümidiyle geç de olsa sorunuzu cevaplayayım.
      umarım bu geçen sürede de bahsettiğiniz durum düzelmiştir.
      aslında veteriner hekimin de dediği gibi 1.5 aylık bir kedi için bu durum çok normal. kuma alışması zaman alacak. Normalde ona kum alışkanlığı annesi kazandıracaktı ama maalesef mümkün olmamış. 🙁
      Bu yüzden biraz sabır gerekiyor. Bu sorada da yazımda bahsettiğim adımları bıkmadan uygulamanızı tavsiye ederim.

  10. Merhaba, son yorumdan yaklaşık 2 sene geçmiş ama yine de sormak/danışmak istediğim bir konu var.
    Kedimi yaklaşık 5.5 aylıkken başka bir evde sokaktan alınarak geçici barındığı yerden sahiplendim. İlk geldiği 2 gün kumuna girip yapıyordu. Sonra baktım ki kumu yemeye çalışıyor.
    Bunu görünce nazikçe uyarılarda bulundum, su ve besin ihtiyaçlarına daha çok özen gösterdim. Fakat o 1-2 gün sonrasından beri hiçbirşekilde kumuna yapmadı. Hep evin başka yerlerine tuvaletlerini yaptı. Kum kabını, kabın yerini, içindeki kumu herşeyi denememize rağmen hala kumdan birkaç tane ağzına alıyor sonra aniden kaptan kaçıp biryerde delilerce yalanıyor, sonrasında tuvaletini yapıyor. Kumuna patilerini sürmek istediğimde çok korkuyor, direkt kaçıyor. Yaklaşık 1-1.5 aydır bende. Hala alıştırmadık. Ek olarak vitamin takviyesine başladık. İşe yarayacak mı bilmiyoruz 3. gündeyiz.

    Tavsiyelerinizi, yardımlarınızı bekliyorum.

    • anladığım kadarıyla henüz eve geleli birkaç gün olmuş. Kediniz hala stresli yani. Stresliyken böyle hareketler yapması da normal tabi. Zamanla alışacaktır ama alışana kadar şunları deneyebilirsiniz;
      1 – kum markasını değiştirin ve mutlaka kokusuz bir kum alın. Aldığınız kumla ilgili bir rahatsızlık yaşıyor olabilir.
      2 – maması/suyu ve kum kabı birbirinden çok ayrı yerlerde olsun. Besinler kuma yakın olmasın
      3 – kum kabını evde biraz daha özel bir alana koyun. çok ortada olmasın. Gizlenemediğini düşündüğü için stresten orayı kullanmak istemiyor olabilir.
      4 – En önemlisi mutlaka sağa sola yaptığı kakasını veya çişini (çiş için hemen bir bez parçasına çektirerek alabilir ve o bezi kullanabilirsiniz) kum kabına koyun. Her yaptığında kum kabına koyun ve kumunun kendi kakasının ve çişinin kokmasını sağlayın. Bu sayede tuvaletinin yerini daha kolay sahiplenecektir.
      5 – çişini kakasını yaptığı yeri çok iyi temizleyin. asla ve asla o bölgeden çişinin kokusunu almamalı. yoksa tekrar oraya yapabilir.

      Tüm bunları yaptıktan sonra en önemli konu zaman. Kediler hiçbir zaman ortalığa, gömemedikleri yere çiş kaka yapmazlar. Sadece stresli oldukları zaman yaparlar. Dolayısı ile tuvaleti ile ilgili aldığı aksiyonların dışında stresini azaltmaya çalışın. Zorlamayın, üstüne gitmeyin, kalabalıktan kaçının, yüksek seslere maruz bırakmayın, sıkmayın, kendi haline bırakın. Yaş mama gibi çok sevecekleri besinlerle mutlu olmasına destek olabilirsiniz. stresi geçince kumu da kullanmaya başlayacaktır mutlaka.

      • Yaklaşık 5 haftadır benle birlikte kalıyor. Hala stresi devam etmesi ürkütüyor beni.
        1. Kokusuz kum deneyeceğim.
        2. Mama/su kabı ile kum kabı birbirinde uzakta.
        3. Çoğu yeri denedik. Şimdi tuvalete ilk geldiğindeki yerine geri koyduk, oraya alışmasını bekliyoruz.
        4. Kakasını ve çişini (şırınga yardımı ile) alıp kumuna koyuyorum. Bunu ara ara yapıyordum. Sonrasında temiz değil diye kuma girmemezlik yapmasından da korkuyorum.
        5. Temizleyebildiğimiz kadar temizliyoruz. Fakat patileriyle gezdiği ve sonra yaladığı için ağır kimyasallarla da yıkayamıyoruz. Birden çok farklı yere yaptığı için emin değilim.

        Oyuncaklarla ile ilgisi pek yok, çok fazla oyuncak tipi denedim ama sadece izliyor 🙂

        Tavsiyeleriniz için teşekkürler. Tek ümidim sanırım kokusuz kum olacak. Denedikten sonra umarım çözeriz.

        • mutlaka çözülecektir. ben inanıyorum. oyuncak için sadece aluminyum folyodan minik toplar yapıp sağa sola atmayı deneyin. ama onu heyecanlandıracak şekilde atın. dikkatini çekin. Bir de bunu deneyin bakalım. Bazı oyuncakla oynamayan kediler bu gibi şeylere bayılırlar. evde varsa bi koli koyun evin ortasına. kolilerin içine girmeye de bayılırlar.

          Bu arada tuvalet kabı kapalı tuvaletse üzerini açın (çoğunun üst kapağı taban kısmından ayrılıp çıkartılabiliyor). Karanlık olduğu için girmek istemeyebiliyor bazı kediler.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*