Kediler neden kusar sorusu her kedi annesinin en az bir kez aklından geçmiştir herhalde. Çünkü kedilerin kusması en çok karşılaşılan sağlık problemlerinden bir tanesidir. Sağlık problemi dediysek hemen endişelenmeyin tabii.
Kedilerde kusma ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabileceği gibi tüy yumağı kusma gibi basit ve son derece doğal bir sağlık problemini de işaret ediyor olabilir. “ Kediler neden kusar? Kedim kustu ne yapmalıyım? Kedilerde kusmanın nedenleri nelerdir? “ gibi sorular aklınızı kurcalıyor ise bu yazımız tam size göre! Gelin kedilerde kusmanın sebeplerini birlikte inceleyelim, öğrenelim ve bilmeyenlere öğretelim 🙂
Kedilerde kusmanın nedenleri nelerdir? Kediler niye kusar?
Kediler sıklıkla kusarlar. Bu yüzden siz de sorumluluk sahibi bir kedi annesi olarak kediler neden kusar konusunu araştırmak istediniz ve sayfamıza geldiniz. Öncelikle hoş geldiniz diyelim 🙂
“ Kedim sürekli kusuyor ” ya da “ kedim neden kustu “ diyorsanız endişe etmeden önce kedilerde kusmanın nedenlerini inceleyelim. Belki de kedinizin kusma sebebi olağan bir durumdur. Kediniz ilk kez kustu ise kusmuğu tanımlamanız zor olur. İlk gördüğünüzde kaka yaptı bile zannedebilirsiniz. Ancak kusmuklar zaman zaman kaka görümünde olsa da rengi kakaya göre daha açık renk olacağından kısa bir inceleme sonrası maddenin kusmuk olduğunu anlayabilirsiniz 🙂
Kediler neden kusar?
Kedilerin kusmasında birçok sebep olabilir. Her kusma normal bir durum olmayacağı gibi hemen bir hastalığın habercisi de olmayabilir. Ama kedi kusmuğu çeşitlerinden önce kedilerde kusmanın sebeplerini öğrenelim;
Midede biriken tüy yumakları – Tüy topları – Kediler neden kusar?
Biliyorsunuz kedilerin en çok zaman harcadığı ve en keyif aldığı aktivite kendilerini yalamaktır. O tırtıklı dilleriyle kendilerini yalarken sürekli olarak tüy yutarlar. Özellikle tüy dökülme dönemlerinde kedinizi kucağınıza aldığınız zaman üzerinize yapışan tüyleri düşünürseniz yalama sırasında ne kadar çok tüy yuttuğunu daha iyi anlayabilirsiniz.
Bu tüyler kedinizin tüy yapısına göre değişen zaman dilimlerinde midesinde birikir ve tüy topaklarını oluşturur. İşte kedinizin sindiriminin zarar görmemesi ve midesini rahatlatabilmesi için bu tüy topaklarını kusarak midesinden atması gerekir. Tüy yumakları sebebi ile kusmak son derece normal bir durumdur.
Ayrıca tüy yumaklarının oluşmasını engellemede faydası olacak kedilerde tüy dökülmesi nasıl azaltılır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Kedi kusmuğu neye benzer? Tüy topağı kusmuğu neye benzer?
İzleyelim… 🙂
Yiyecekler – Kediler neden kusar?
Bozuk yemek yemek insanların dahi midesini bozuyorken minik bebeğinizin midesini ne kadar etkiler bir düşünün. Bozuk yiyeceklerin dışında ot yemek (ki sürekli evin dışına çıkan kediler çokça ot yerler) ya da besinlere olan alerjiler de kedilerin kusmasına neden olur. Tabi obur bir kediniz var ise fazla yemekten veya hızlı yemekten kaynaklı kusmalarla da karşılaşabilirsiniz 🙂
Kedilerde yiyeceklerden kaynaklı kusmalar da diğer kusma sebeplerine oranla daha az tehlike arz ederler. Bu arada unutmadan belirtelim; kedinizin mamasında yapacağınız değişiklikler de kusmaları tetikleyebiliyor.
Kedilerde beslenme konusunda daha detaylı bilgiyi kedi beslenmesi nasıl olmalı başlıklı yazımızda daha önce paylaşmıştık. Okumanızı tavsiye ederiz.
Hastalıklar – Kediler neden kusar?
Karın, bağırsak, mide veya hormonal hastalıkların da kedinizin kusmasına sebep olması muhtemel. Tümörler, çeşitli organlarda bulunan iltihaplar, enfeksiyonlar, kabızlık, yabancı cisim yutma, hormonların olağandan fazla çalışması, stres gibi birçok faktör kaynaklı kusmalarla karşılaşabilirsiniz. İşte bu tarz kedi kusması oldukça ciddi problemleri işaret eder ve birçoğunda kedinize acil müdahale yapılması gereklidir.
Ayrıca kedilerde en sık karşılaşılan hastalıklar başlıklı yazımızı okuyup bebeğinizi bekleyen tehlikeler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kimyasal ilaçlar / Kimyasal maddeler – Kediler neden kusar?
Kediniz ona uygun olmayan, belki de size ait olan ilaçlardan zehirlenebilir. Bunun dışında deterjan, aseton vb kimyasal maddeler de onun zehirlenmesine neden olabilir. Kedilerde zehirlenme oldukça tehlikeli bir durum olup kedinizi kaybedebilirsiniz ve zehirlenmenin ilk ve en önemli belirtisi kusmadır.
Mide tıkanması – Kediler neden kusar?
Bazı kediler plastik, kağıt veya küçük maddeleri yemeye daha çok eğilimli olurlar. Bu tarz bir madde yutmaları mide tıkanmalarına sebep olabilir. Bu durum nefes almasını engelleyebileceği gibi kusmasına da yol açabilir. Böyle bir durumda kediniz kustuğunda muhtemelen yuttuğu yabancı maddeyi çıkartacaktır. Ancak kedinizin bir şey yuttuğundan şüphe ediyorsanız zaman kaybetmeden veterinere gitmekte fayda var.
Kedilerin kusma şekilleri nasıldır? Kedilerin kusma türleri nelerdir?
Kedilerde en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri kusma olduğundan bu durumun birçok farklı sebebi olabilmektedir. Bu sebeple hangi kusma şeklinin hangi duruma işaret ediyor olduğunu bilmeniz belki de bebeğinizin hayatını kurtaracak. Peki kedilerin kusması normal mi? Hangi tip kedi kusmuğu sağlık açısından tehlikeli? Hangi tip kedi kusmuğu herhangi bir tehlikenin işareti değil?
Kedilerde kusma şekillerini 3 farklı kategoride toplayabiliriz;
Kedilerde akut kusma
Kedilerin, yalanırken tüylerini yuttuğundan ve bu tüyleri midesinden çıkartabilmek için kustuklarından bahsetmiştik. Bu durum son derece normal ve düzenli bir kusma olduğundan tüy topağı kusma / tüy yumağı kusma durumuna akut kusma denir. Akut kusmalarda endişe duymanıza gerek bulunmamaktadır. Kedinize kustuktan sonraki 1 saat mama vermezseniz ve yeterince su içmesini sağlarsanız rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Kediniz bir kere tüy topağını atınca yeterince topak birikinceye kadar kusma işlemini tekrarlamayacaktır.
Kedilerde aralıklı olarak kusma – Kediler neden kusar?
Kediniz sık aralıklarla ve özellikle aynı gün içinde birden fazla kez kusuyor ve çıkan kusmuğunda tüy topakları gözlemlemiyorsanız bu kusmalar bir hastalığın habercisi olabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda kedinizi iyi gözlemlemeli ve normal bir kusma olmadığını farkettiğiniz an veteriner hekime başvurmalısınız.
Bazen de kediniz tüy topağı kusmaya çalışıyor ama çıkaramıyor da olabilir. Bu durumda kedi maltının miktarını arttırarak kedinize vermekte fayda var.
Kedilerde kan kusma
Kedilerde kan kusma konusunun çok ciddi bir durum olduğunu belirtmemize gerek yoktur diye düşünüyoruz. Böyle bir durum gözlemlerseniz incelemeye dahi gerek kalmadan koşarak veteriner hekimize başvurun.
Kedi kusmuğu rengi nasıldır?
Kedi kusmuğunun sabit bir rengi bulunmamaktadır. Kedilerde kusmuk rengi yediği mamanın içeriği, yaş/kuru olup olmadığı, içinde tüy topağı olup olmadığına göre değişiklik gösterir. Bu yazımızda sizlerle paylaştığımız kedi kusmuğu fotoğrafları normal zararsız kusmalardan birer örnektir. Ancak kusma tehlikeli olabileceğinden kediniz kustuğu an fotoğrafını çekip veterinerinize göstermeyi unutmayın. Unutmayın! Kedi kusmuğu rengi kusmuğun önemi konusunda da size bilgi verecektir.
Kedilerde yeşil kusmak neden olur? Kedim yeşil kustu ne yapmalıyım?
Burada kusmuğu incelemeniz önemli. Kedi kusmuğu katı ise içinde tüy topağı var mı kontrol edin. Tüy topağı var ise korkulacak bir durum yoktur. Ama kedim yeşil kustu ve içinde tüy topağı yok diyorsanız bu bir hastalığın habercisi olabilir. Bu yüzden de kediler neden yeşil kusar sorusunun cevabı oldukça tehlikeli olabilir.
Kedinin sarı kusması ne anlama gelir?
Paylaştığım fotoğraflardan da görebileceğiniz gibi kediler çoğunlukla sarı veya kahverengi kusarlar. Yine ne yediğine göre değişiklik gösterse de paylaştığım görsel ve vidolar dışında bir tonda sarılık görüyorsanız ya da kusmuk içinde tüy topağı yok ise mutlaka fotoğrafını çekip veteriner hekime danışın.
Kedi kusarsa ne yapmalı? Kedi kustuktan sonra ne yapılmalı?
Kediniz kustu veya kusmak üzere olduğunu farkettiniz ve kedim kusuyor ne yapmalıyım diyorsunuz. Bunu ilk kez yaşayan kedi annelerine bir panik hakim olur. Eğer bu sırada nasıl davranmanız gerektiğini bilirseniz paniğe gerek kalmaz. Peki kedi kusarsa nasıl müdahale etmeliyiz? Kedi kusmasına ne iyi gelir? Kusan kediye ne yapılır?
Kedilerin kusmasına ne iyi gelir?
- Kediniz kusmak üzere ve bu yüzden tuhaf hareketler farkettiniz. Kedim kusuyor ne yapmalıyım düşüncesi ile endişelerle dolusunuz. Böyle bir durumda kedinize dokunup, kucağınıza alıp, yerini değiştirip onu huzursuz etmeyin. Bırakın kussun. Halıdaki leke elbet çıkar. Önemli olan bebeğinizin mutluluğu ve sağlığı değil mi?
- Kustuğunu farkettiğiniz kedinizi iyi gözlemleyin. Normal ve sakin bir şekilde hayatına devam ediyorsa büyük bir ihtimalle tehlikeli bir durum yoktur. Ancak kıvranma, miyavlama, tuhaf hareketler yapma gibi her zamankinden farklı davranışlar gösteriyor ise doğru veterinerin yolunu tutmalısınız.ü
Kedilerde kusmaya ne iyi gelir?
- Veterinerin yolunu tutmadan ve kusmuğu temizlemeden önce mutlaka fotoğrafını çekin. Veteriner hekiminiz kusmuğun şekli, rengi vb. özelliklerine göre bebeğinizin kontrolüne nerden başlayacağına karar verecektir.
- Fotoğrafı çektikten sonra bir peçete veya bir eldiven yardımı ile kusmuğu inceleyin. Katı kısımları parçalayıp içerisinde tüy topağı, kahve çekirdeğine benzer maddeler veya yabancı bir madde olup olmadığını gözlemleyin. Tüy topağı var ise korkulacak bir durum yok. Ancak yabancı bir madde ile karşılaşırsanız veya herhangi bir madde/tüy topağı gözlemlemezseniz hızlıca veterinere gidebilirsiniz. Kusmuğun renginin yeşil veya kanlı olması da oldukça tehlikeli durumlardan bir tanesidir unutmayın.
Kusan kediye ne iyi gelir?
- Kedinizin kakasını kontrol edin. Kusma ile bilikte ishal de gözlemlenebilir. Bu durum hastalığı hakkında bilgi verecektir. Kedilerde ishal çok sık karşılaşılan hastalıklardan bir tanesinidir.
- Kusan kedinizin mamasını ortadan kaldırın. Bir süre bir şeyler yememesi midesinin rahatlamasını sağlayacaktır.
- Kusan kedinizin su içmesini sağlayın. İnsanlar bile kustuğunda su içerek midelerindeki yangını dindirebilirler unutmayın 🙂
- Halı ya da koltuktaki kusmuğu temizlemek en son maddeniz olmalı. Korkmayın kedi kusmuğu leke yapmıyor :). Bir ıslak mendille silmenize bakar 😉
Kedimin kusmasını nasıl engellerim?
Kedinizin kusmasını birkaç basit yöntem ile en aza indirgeyebilirsiniz. Ama tabi bu yöntemlerin tamamını yapsanız dahi kediniz yine de kusacaktır. Bizimki daha az kusması için uygulayabileceğiniz öneriler sadece. Peki kedinizin kusmaması için ya da daha az kusması için neler yapabilirsiniz?
Kedilerde kusma tedavisi – Kediler neden kusar?
Kusmayı engelleyici mama kapları – Kediler neden kusar?
- Kediniz doymak bilmiyor ve normalden çok daha fazla yiyor ise öğünleri gram olarak kontrol altına almalısınız. Siz evde yokken bile gramajı kontrol altına alacak otomatik kedi mama kaplarını da deneyebilirsiniz.
- Kediniz kararınca yiyor ama mamasını boğulurcasına hızlı tüketiyor ise yine kedilerin yavaş mama yemesini sağlayıcı mama kaplarından faydalanabilisiniz.
Tüy yumağı kontrolü – Kediler neden kusar?
- Kedi maltları, kedinizin tüy yumaklarını kusmadan, sindirerek ve kakası ile atmasını sağlar.
- Tüy yumaklarının oluşumunu yavaşlatmak için kedinizi günlük olarak tüy toplayıcı taraklarla tarayabilirsiniz. Böylece hem yutacağı hem de eve saçılan tüyleri en aza indirgemiş olursunuz.
Mama değişimi – Kediler neden kusar?
- Mama değişimlerinde daha temkinli davranabilirsiniz. Bir süre eski maması ile karıştırıp azar azar porsiyonlar halinde onu alıştırarak mamasını değiştirebilirsiniz.
Ev güvenliği ve sağlık – Kediler neden kusar?
- Evde paket lastiği, kağıt, poşet ve bilimum minik eşyaları ortada bırakmamaya özen gösterebilirsiniz. Böylece bu maddeleri yutma riskini ortadan kaldırabilirsiniz.
- Deterjan, kimyasal vb eşyaları kedinizin ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edebilirsiniz.
- Düzenli veteriner kontrolleri ile kedinizin genel sağlığını kontrol altında tutabilirsiniz.
Kediler nasıl kusar?
Kediniz kusmak üzereyken önce boğuluyormuş gibi garip sesler çıkartır. Hatta bu sesler oldukça yüksek tondadır. Bazen bu sesler biri bir şeye vuruyormuş gibi tak tak tak şeklinde de olabilmektedir. Bu seslerden sonra kediniz kıvrak hareketler yapar ve kasılır bu sayede midesindekileri dışarı çıkartmaya çalışır. Aslında görüntüsünün insanların kusmasına benzediğini söyleyebiliriz. Tabi bu durumla ilk kez karşılaşınca oldukça korkuyor insan.
Bu an ile karşılaştığında endişe etmemeniz ve kusan bir kedinin nasıl göründüğünü gözlemleyebilmeniz için aşağıdaki videoları izleyebilirsiniz;
Kedi kusmuğu konusunda önemli sorular. Kediler neden kusar?
Kedi neden öğürür? Kedim kusmaya çalışıyor ama kusamıyor
Kedilerin öğürmesi oldukça normaldır. Kusmadan hemen önce öğürebildikleri gibi öğürdükten sonra kusamadıkları durumlar da yaşabiliyor. Kedim sürekli öğürüyor diyorsanız, kedinizin midesinden tüy yumaklarını atma konusunda sorun yaşaması muhtemeldir. Bu durumda kedi çimi veya kedi maltı konusunda daha hassas davranarak kedinizi kusması için teşvik etmelisiniz.
Kedi maltı yiyen kediler neden kusar?
Normalde yeterli miktarda kedi maltı tüketen kedilerin tüy yumağı kusmaması gerekiyor. Ancak kediniz çok uzun tüylü ise, verdiğiniz malt gramajı kedinizin ihtiyacından daha az ise, tüylerini çok döküyor ya da en azından sezonluk tüy dökme mevsimindeyse veya kedinizi düzenli taramıyorsanız kedi maltı tüy topaklarını engellemeye yeterli olmayabilir. Bu durumda kedi maltı tüketmeyen bir kediye göre daha az karşılaşıyor da olsanız dönem dönem kediniz tüy yumağı kusacaktır. Bu son derece normal bir durumdur. Ancak endişelenmenizi gerektiren durumlar seziyorsanız mutlaka veteriner hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz.
Kedi maltı ile ilgili daha detaylı bilgiye kedilerde ek gıdalar başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kedim kusmuğunu yiyor normal mi?
Özellikle fazla mama tüketmesinden kaynaklı zararsız bir kusma gerçekleşti ise bazı kediler kusmuğunu yiyebiliyor. Bu da normal bir davranıştır ama siz bu durumla karşılaştığınızda hiç hoşunuza gitmeyecektir 🙂 Bu yüzden kustuğu zaman çok vakit kaybetmeden temizliğinizi yaparsanız bu an ile karşı karşıya kalmazsınız.
Kedim ishal ve kusuyor
Kedi kusması ile birlikte görülen ishal oldukça tehlikelidir. Kedim kustu ve halsiz diyorsanız ve üstüne üstlük ishal gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden kedinizi bir veteriner hekime göstermelisiniz.
Kedim köpük kusuyor
Kedilerin köpük kusması oldukça tehlikeli hastalıkların göstergesidir. Vakit kaybetmeden kedinizi bir veteriner hekime göstermelisiniz.
Kedim mama kustu – Kedim mamasını kusuyor
Kediniz olduğu gibi mamasını kustuysa bu çoğunlukla fazla mama yemekten veya mamasını hızlı yemesinden kaynaklanır. Kusmukta herhangi farklı bir renkte sıvı görmüyorsanız, mamalar net bir şekilde seçilebiliyorsa, köpük, kan vb bir madde yoksa muhtemelen tehlikeli bir durum yoktur. Hatta eğer kedim mamasını bütün kusuyor veya kedim sindirilmemis mama kusuyor diyorsanız bu kusmanın hızlı yemek yemesinden kaynaklı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Özetle kedinin mama kusması çoğunlukla tehlikeli bir durumun göstergesi değildir. Ama sizin yine de kusmuğun fotoğrafını çekip veterinerinize göstermenizde fayda var. Hekimler durumu en doğru şekilde yorumlayacaktır.
Kedim yaş mama yedikten sonra kustu – Kediler mama yedikten sonra neden kusar?
yaş mama kedilerin çıldırdığı bir yiyecektir. Hele bir de iştahı biraz fazla bir bıdığınız varsa yaş mamayı önüne koyun ve onu seyredin. Yaş mamayı sürekli yiyemedikleri için önüne koyduğunuzda tok da olsa o mamayı yiyorlar. Bu da mama yedikten hemen sonra kusmasına sebep oluyor. Eğer siz de kedim mama yedikten sonra kusuyor diyorsanız mama öğünlerini sıklaştırıp miktarı azaltarak bu sorunu engelleyebilirsiniz.
Kedim sürekli kusuyor – Kediler neden kusar?
Tüy yumağı kusmasını sıklığı kedinizin tüy yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Zaman zaman hızlı yemek yemekten mama da kusması mümkündür. Ama kediniz aynı gün içinde birden fazla kez kusuyorsa ya da her gün düzenli bir şekilde kusuyorsa bu normal bir durum değildir. Mutlaka veteriner görüşü alınmalıdır.
Kedinin kan kusması neden olur?
Kedimin kusmuğunda kan var diyorsanız kedinizi acil servis veren bir kliniğe götürmenizi tavsiye ederiz. Bu durum gerçekten çok ciddi ve ölümcül bir hastalığın habercisi olabilir. Kesinlikle boşlamaya gelmeyecek bir durumdur.
Kusan kediye ne yedirilir? Kusan kediye ne verilir?
Bu konuda endişelenmenize gerek bulunmuyor. Mamasını hazır bulundurun ama asla yemesi için zorlamayın. Yiyebilecek duruma geldiğinde kendiliğinden yiyecektir. Belki de fazla mama yediği için kusmuştur.
Mama dışında kusan kedilerde su tüketimi önemlidir. Su içmesini sağlarsanız kediniz için faydalı bir hareket yapmış olursunuz.
Yavru kedim kusuyor. Yavru kediler neden kusar?
Çok sık rastlanan bir durum olmayan yavru kedilerin kusmasının tehlikeli sonuçları olması muhtemel. Yavru kedi kusuyor ise mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.
Yavru kedi kusmasına ne iyi gelir?
Bu konuda bir araştırma yapmadan mutlaka veteriner tavsiyeli ile ilerlemelisiniz. Çünkü yavru kedilerde kusma durumunun oldukça tehlikeli sonuçlar doğurması mümkündür.
Hamile kedi kusar mı?
Hamile kedi kusar mi sorusunun cevabı evet. İnsanlarda olduğu gibi sürekli olmasa da hamile kediler gebelik dönemlerinin özellikle başlarında kusabilirler. Tabiki ki hamile kedinin kusmasını takip edip normal olmayan bir durum gözlemlediğinizde koşarak veteriner hekime gitmelisiniz. Bu arada kedilerde hamilelik ile ilgili diğer bilgiler için buraya tıklayarak ilgili yazıma ulaşabilirsiniz.
Kedim solucan kustu – Kusmukta parazit normal mi?
Kedim solucan kustu diyorsanız ortada çok ciddi bir problem var demektir. Parazit aşılarını aksattığınızda ya da aşıların bile engelleyemeceği şekilde parazit yapıcı yiyeceklerle beslendiğinde bu durumlarla karşılaşma ihtimali gündeme gelir. Acil olarak veteriner hekim tedavisi gerekmektedir.
Kediler anesteziden sonra kusar mı? Anesteziden sonra kediler neden kusar?
Kedilerin anesteziden sonra kusması oldukça normal bir durumdur. Bu yüzden de anestezi alan kediler için hekimler bir süre yemek yememe konusunda tavsiye verirler. Kedim kısırlaştırıldıktan sonra kusuyor diyorsanız da bunun sebebi muhtemelen anestezi almasıdır. Bu arada “kısırlaştırma operasyonu sonrası kedi bakımı nasıl olmalı” konulu yazıma da mutlaka göz gezdirmenizi tavsiye ederim. Yazıya girmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Kusan kediye yoğurt verilir mi?
Bu şekilde kendi kendinize evde tedavi yapmak doğru bir yaklaşım değil. Yoğurt kusmaya iyi gelir gibi bir kural bulunmamaktadır. Bu yüzden tüy topağı kusması olmadığı sürece mutlaka hekim desteği almalısınız. Bunun dışında mutlaka kedi kustuktan sonra ne yapılmalı sorusuna cevap arıyorsanız ona bol bol su verin. Çünkü kusma kedinize su kaybettirir.
Kedi kusmuğu halıdan nasıl çıkar?
Sizin kediniz de benimki gibi evde onca boş alan varken gidip halıya mı kusuyor? İnadına yapar gibi sürekli halıya kusması biraz can sıkıcı evet. Ben genelde deterjan oranı yüksek ıslak temizlik bezleri bulunduruyorum evde. Böylece kedi kusmasını halıdan temizlemek kolay ve pratik oluyor. Bazen fazla leke bıraktıysa da bulaşık sabunu ile siliyorum ve kolayca çıkıyor lekesi.
Bebekleriniz ile sağlıklı günler dileriz…
Merhabalar 2 buçuk aylık kedim köpük ve tükürük gibi bir sıvı kusuyor veterinere götürdüm antibiyotik tedavisi uyguladılar 1 2 gün iyileşti gibi oldu ama kusmaları tekrar başladı çok halsiz yemek yemiyor su dahi içmiyor bilgisi olan veya böyle bi rahatsızlık yaşayan varsa yardımcı olursanız sevinirim.
Öncelikle çok geçmiş olsun. Veterineriniz antibiyotik tedavisine başladı ise durum önemli olabilir. Bu tarz durumlarda bebeğinizin sağlığı için sadece ve sadece veteriner hekiminizin tavsiyelerini ve tedavi yöntemlerini uygulayın. Öncelikle tedaviyi uygulayan hekim ile görüşmeniz geçmişini bildiği için teşhisi koymasını kolaylaştıracaktır. Bu görüşmenin ardından farklı bir veterinerden de görüş alabilirsiniz. Farklı bakış açıları teşhisi hızlandırabilir.
Kedinizin sağlık durumu hakkında bilgi verir misiniz benimde 2.5 aylık british kedim var hem kusıyor hem isal
Benim kızımda kısır ama 1 yıl oldu bugün 3 kere kustu ve sarı ve koyu ve halsiz mamasını değiştim ve bugün yaş mayayı yedi neden oldu bilemedim
bazen hızlı ya da çok yemekten de kusabiliyorlar. Bazen de midede biriken tüy yumağını kusamadıkları için önden safra kusabiliyorlar. Kedi kusmalarında en önemli konu takip. Birkaç gün takip edin. Kusma sıklığı önemli. Devam ederse mutlaka veteriner hekim görmeli.
Tüy yumağı birikmiş ve onu atamıyor olma ihtimaline karşın da birkaç gün tüy maltının miktarını arttırın ve mutlaka her gün verin. Bu sayede kakasıyla birlikte veya kusarak tüyü atabilir ve rahatlayabilir. Ama dediğim gibi kusma devam ederse veteriner hekim kontrolü önemli.
Benim kedim 4 aylık ve 2 gündür sarı sıvı kusuyor ne yapmalıyım
eğer kusmuğun içerisinde mama kalıntısı ya da tüy kalıntısı yoksa -ki 4 aylık kedilerde tüy yumağı kusma nadir görülür- bu sıvı kusmaları ciddi bir problemin habercisi olabilir. Yakın zamanda aşı olduysa aşıya karşı vücut reaksiyon göstermiş olabilir ya da hiç tahmin etmediğiniz bir virüs kedinizi hasta etmiş olabilir. Her iki durumda oldukça tehlikelidir. Öncelikle bahsettiğiniz kusmuğun mutlaka bir fotoğrafını çekin ve bebeğinizi kaptığınız gibi veterinerin yolunu tutun. Veteriner kedinizi muayene ederken fotoğrafını çektiğiniz kusmuk ona yol gösterecektir ve teşhisi kolaylaştıracaktır.
Merhaba 9 aylık kedimi iki gün önce kısırlaştırdım. Ve ameliyat olduğu günün gecesi 3 kez ertesi gece yine 3 kez kustu. İlk sefer dışında yediklerini çıkarıyor ve mamalarını çiğnemeden yutuyor sanırım fakat iştahı yerinde. Kustuktan bir süre sonra yemek yemeye devam ediyor. Hareketleri de normal görünüyor. Yine de 6 kez kusması beni çok endişelendirdi, ameliyat sonrası bu normal midir? Onun için ne yapabilirim acaba? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
bebeğinizi narkozla mı kısırlaştırdılar bilemiyorum ama (bazen erkek kedilerde lokal narkoz ile de yapabiliyorlarmış operasyonu) narkoz etkisi ile 24 saat boyunca kusma görülebilir bu normaldir. hatta veteriner hekiminiz bu süre içinde fazla beslenmemesi için sizi uyarmalıydı aslında. ama 24 saat geçmesine rağmen kusmalar devam ediyorsa hiç vakit kaybetmeen veteriner hekiminize görünmenizi travsiye ederim. aldığı bir ilaç yan etki de yapmış olabilir.
Merhabalar 4 aylık kedimin bugün kumunu değiştirdim farklı bir kum olduğu için tuvaletini 1 kere yaptıktan sonra bir daha yapmak istemedi. Beni tuvaletinin oraya götürüp sürekli miyavladı ve ardından kustu. Çıkardığı dışkısı gibiydi fakat sarı renkte. Sahipleneli 1 ay oluyor tüy yumağı hiç kusmadı ve inceleyemedim onu mu kustu diye. Kustuktan sonra da çok fazla uyudu bu davranışları normal mi ?
Kusmukların büyük çoğunluğunun görüntüsü dışkı gibi görünüyor. Kusma işi süreklilik arz etmediyse endişe edecek bir durum yoktur muhtemelen. İçinde tüy yumağı olup olmadığını ancak o kusmuğu iyice mıncıklayarak anlayabilirsiniz. Bizim kızımızın kusmuğuna ait fotoğraf ve videoları bu yüzden özellikle ekledik yazıya. Çünkü aynı endişeleri biz de duymuştuk ilk karşılaştığımızda.
Kum konusuna gelince. Bir anda kedi kumu ya da kedi maması değişimi kedilerde riskli hareketler oluyor. bu tarz değişimleri çok çabuk reddedebiliyorlar. Kumu değiştirdiğinizde eski kumundan kalma bir miktar kaka ve çiş koyun ki o yeni kumun da kendisine ait olduğunu kolay kabullensin.
Uyumak konusuna gelince; denk gelmiş de olabilir uyku durumu. malum bu zibidiler hayatlarının çoook büyük bir bölümünü uyuyarak geçiriyor 🙂
Merhaba benim kedim 3 gün once kısırlastırıldı ve üç gündür kusuyor bugün acık sarı ve azcık tüy yumağı vardı ne yapmalıyım
öncelikle geç dönüşüm için çok özür diliyorum. Belki başkalarına da bir faydası olur ümidiyle geç de olsa sorunuzu cevaplayayım.
umarım bu geçen sürede de bebeğiniz sağlığına kavuşmuştur.
bu kusmalar anestezi etkisinden de olabilir. tüy yumağı kusması zaten çok normal. ancak farklı renkte ve içerikte kusmalar devam ediyorsa mutlaka hekim kontrolü gerekir.
Merhabalar 2 aylık bebeğimizi sahipleneli 10 gün oluyor. Geldiği günden itibaran rahatsız ve antibiyotik tedavisine başlandı. Durumu son 2 gün iyiye gidiyordu fakat dün kustu. Kusmuğunda mama kalıntısı vardı hatta tam öğütülmemiş birkaç kalıntı da vardı.(kuru mama veriyoruz fakat mama değişikliği yapmayı planlıyorduk o sebepten istediğimiz mamadan azar azar eski mamasıyla karıştırıp veriyoruz) Ara sıra kusacakmış gibi hareketler yapmaya devam ediyor. Ama ev içerisinde herhangi huysuz hali yok gayet oyuncu. Bu durumda ne yapmalıyız biraz endişeliyiz.
Mamalar parçalanmamış bütün şeklinde çıkıyorsa bu durum genellikle hızlı ve çok mama yemekten kaynaklanır. Bebeğiniz mamaları çiğnemeden yuttuğu için de bütün bütün kusuyor olabilir. Bir süre mamalarını günlük takip edin ve çok az koyun bitirsin bidaha koyun ki böylece bi anda fazla abanmamış olur mamaya. Bir de yaşına uygun küçük taneli mamalar verin mutlaka. 2 aylık ve henüz çok bebek. Mamanın tanesi büyük geldiği için çiğneyemiyor ve bütün yutuyor olabilir. Dediğim gibi az az verip kontrol etmenize rağmen hala kusuyorsa mutlaka veteriner kontrolüne götürün.
Merhabalar kedim 8 aylık 1 hafta içerisinde 3 kere kustu bu bana biraz fazla geldi mamasinda herhangi bir değişiklik yapmadım kusmugu acik kahverengi tonlarında ve kustuktan sonra yiyor fazla yemekten diye düşünmüştüm ama kedim zaten zayıf sizce bir sağlık problemi var mıdır?
Kusmuğu mincıklayıp baktınız mı? İçinde tüy yumağı var mıydı? Yazıda paylaştığım video ve fotoğraflarda görebilirsiniz tüy yumağını ancak kusmuğu mıncıklayarak farkedebilirsiniz. Şu an mevsim geçişi. Kediler tüy değişim döneminde. Hepimizin bebeği normalden çok daha fazla tüy döküyor ve dolayısı ile daha çok tüy yutuyor. Tüy yumağı kusuyorsa bu durumun bu dönemde sık olması normal.
Mama kusuyorsa eğer bu durumu da kontrol etmelisiniz. Kediniz zayıf da olsa bazen koyduğunuz mamayı çok hızlı ve hatta neredeyse çiğnemeden heyecanla yiyebiliyorlar. Hatta bu durumda çıkan kusmuk içinde bütün mama tanelerini dahi görebilirsiniz. Böyle bir durumda mama kabına çok azar azar mama koymayı deneyip durumu gözlemleyin. Genelde kusmuğunu yiyorsa zararsız bir kusmuktur denilebilir. Ama kedinin çok sık kusması başka bir problemin göstergesi olabilir. Kusmaşar bu sıklıkta devam ederse mutlaka veteriner hekime başvurmanızı tavsiye ederiz.
Merhaba bir çözüm bulabildiniz mi nasıl oldu kediniz bizde aynisini yaşıyoruz şuan
Merhabalar benim kedim 1 aylık daha annesini ben sanıp parmağımı arada emip mırlıyo uyuyo, ve kedi süt tozuyla besliyorum başka evdeydim 2 haftalıkken 3 haftalık olduğunda aldım bende ve geldiğinden beri gayet mutlu oyuncu güzel adapte olmuştu, üşümesin diye geceleri sıcak su torbası, yapıp yattığı yerin altına koyup ısınmasını sağlıyorum ve bu hoşuna gidip hırlıyo, ama nedense pazar günü iç parazit hapını mamaya karıştırıp içirdim veteriner verdi içir bi içinde varsa çıksın diye pazar güniü içti, pazar gecesi ve bu gece beyazımsı sulu şeklinde normal kustu ve oyun oynamaya devam edip güzelce yatağında uyudu, Sütüde genelde fazla içebiliyo az gözlülüğünden 🙂 ne yapıcağımı bilmiyorum saat 04.38 şuan ve işe giden biriyim yani korkudan uyuyamadım, lütfen yardımcı olursanız sevinirim.
iç parazit hapı bazen kusmaya neden oluyor. 1-2 sefer yaşandı ve iştahında bir değişiklik yok ise oyunculuğu devam ediyor ise büyük ihtimal parazit hapından dolayı kusmuştur. Ya da belirttiğiniz gibi süt tozunu fazla içmiştir. Ancak içirdiğiniz süt tozunun içeriği önemli. Veterinerin önerdiği bir ürün ise korkmanıza gerek yok. Kusmalar devam ederse mutlaka veterinerinize götürün. Daha çoook bebek. Bir problem varsa erken müdahale önemli olacaktır.
Kedim bugün sürekli kusmaya çalışıyor. Gece yatarken fazla yemeğini kustu öncelikle. Sonra sıvı kusmaya başladı. Gün içerisinde ise kusmaya çalışıyor çok ufak köpüklü su geliyor. Mamayı kestim lapa verdim pek yemek istemiyor ama az da olsa yedi. Kedim yavru bu arada. Herhangi bir sorunu var mıdır yoksa normal mı? Veterinerime mesaj attım lapadan sonra devam ederse gel dedi ama çok ufak kusmalar oluyor. Eski kedim aşılardan dolayı öldüğü için veterineri son çare olarak götürmek istiyorum.
yavru kedilerde tüy kusması pek görülmez. Yaşına bağlı tabi ama tüy dökme döneminde yetişkinlik dönemine geçerken tüy kusmaya başlar. Mamasını fazla yemekten kaynaklı oluyorsa da her kusmada mama görmeniz lazım. iştahı da kesildiyse durum ciddi olabilir. Daha kötü bir durum ile karşılaşmamak için veteriner kontrolüne götürmekte fayda var. Endişe ediyorsanız her işlemden önce gerekliliğini sorgulayın. Tabiki hemen iğne yapmasına izin vermeyin bu en doğal hakkınız. Ama muhtemelen ilk etapta probiyotik ilaçlar verecektir.
Ee biraz durumu toparlandı. Kusma yok ama şuan biraz iştahsız ve yatıyor sürekli. Önceki 2 güne göre iyiye gidiyor şimdilik. Kedinin ilk sahibi bize yıkayıp verdi acaba o yüzden usüttü mü diye düşündük. İnşallah daha iyiye gider. Bu arada yaş mama olarak purina junior aliyoruz. Sizce kuru mama olarak ne almalıyız bir fikriniz var mi? (Kedim 2 aylık)
Süper iyi olmasına çoook sevindim! Umarım kısa zamanda iştahsızlığı da geçer. 2 aylık bir bebeğin beslenmesi çok kritik. Doğru besinleri içeren güzel bir mama ile beslenmeli. Biz kızımızı veterinerinin önerisi ile 6. Ayına kadar royal canin mother and babycat ile besledik. İçeriği, besin değeri ve kalitesi ile ideal bir mama. Çok daha kaliteli içeriğe sahip mamalar da var tabi ama fiyat performans olarak en uygun mamalardan biri. Çok daha ucuz mamalar da var tabi ama tavsiyem en azından 4.ayın sonuna kadar bu mama ile beslemeniz. Bağışıklığını en güzel şekilde desteklemeniz gereken bir dönemde çünkü. Yaş mama olarak da aynı ürünü veya proplan jr yaş mamaları deneyebilirsiniz. Ancak yaş mamayı çok sık vermemeye dikkat edin. Sık yaş mama yemesi de midesini bozabilir.
kedim 4 aylık sokak kedisi ne verirsen yiyor ama balık tavuk ve salam gibi acaba ayarı fazlamı kaçırdım bilmiyorum ilk defa bugün kustu beyaz ve birazda suluydu. kağıtlarla da çok oynuyor kusmadan önce küçük bir kağıt parçasıyla oynuyordu onumu yuttu acaba ilk sahiplendiğim kedi olduğu için korkuyorum yardımcı olun lütfen ciddi bir sorun varmıdır.
öncelikle bebeğinizle mutlu ve uzun yıllar sürecek güzel günler dilerim. 4 aylık bir kedi için balık, tavuk, salam gibi besinlerin ayarını fazla kaçırırsanız kedinizin sindirim sistemine zarar verebilirsiniz. Onun midesi bu yiyecekler için hele ki yüksek dozda aldığı bu yiyecekler için fazla hassas. Çok fazla yediği için kusmuş olabilir, dediğiniz gibi kağıtlardan da kusmuş olabilir. Önemli olan devamlılığı. bir süre izlemenizi ve devam ederse veteriner hekiminize başvurmanızı öneririm.
Merhabalar kedim bir hafta sonra 5 aylik olucak bugun ilk defa kustu sivi sari yeşil renkli içinde tam manaları var ilk defa vaktinden önce manasını bitirmis bende rahatsizim disari cikamiyorum, umarım kotu birsey yoktur tuy yumagi yok gibiydi kusmugunda
mamayı çok yediyse ve kusmukta tam mama taneleri varsa muhtemelen fazla ve hızlı yemekten kusmuştur. benim kızım da biraz obeziteye yatkın olduğundan arada kusar bu şekilde. bir süre izlemekte fayda var tabi.
Merhaba kedim 20 dk önce kustu babam ev yemeği verdiğini söyledi sokaktan bulduk ve hiç bir aşısını olmadı . Sıvıydı ve rengi sarımsı yeşilimsi bir rengti ve tüy yoktu . Ne yapmam gerekiyor ?
kedinizi sokaktan aldığınız için ve hiç aşısı olmadığı için hele hele kusmuğunda da tüy yumağı görmediğiniz için yolunda gitmeyen birşeylerin göstergesi olabilir bu kusma. Bebeğinizi mutlaka bir veteriner hekim kontrolüne götürün. hem bu prblemi anlatın hem de kedinizi genel bir muayeneye sokup aşılarını yaptırın. sağlığı için düzenli veteriner heklim kontrolü ve aşılar çok çok önemli. üstelik aşı olmayan bir kedi için ev yemeği vermeniz de tehlikeli. gerçi aşı olsa dahi vermemek gerekir ama sizin bebeğinizde bu tehlike bir tık daha fazla oluyor. Beslenme konusunda aşağıda linklerini paylaştığım yazılarımı okuyabilirsiniz;
kedilerde beslenme
kedilere ev yemeği verilir mi?
Merhaba kedim yaklaşık 4 aylık. Bir kaç gün önce karma aşısını oldu genel muayene de yapıldı. Aşıdan sonra biraz halsizliği vardı. Hala geçmedi pek iştahı da yok bugün de kustu sarı sıvı şekilde. Aşıdan kaynaklanıyor olabilir mi? İç dış parazitte de biraz halsizdi ama 2 3 gün içinde geçmişti.
aşıdan kaynaklanıyor olabilir tabiki ama bu tahlikeli bir durum olmadığı anlamına gelmez. Mutlaka ama mutlaka veteriner hekiminize durumu anlatın.
Merhaba kedim 4 aylık civarı. 3 gün önce sarı safra kusması sebebiyle veterinere götürdüm serum ve antibiyotik tedavisi başlandı. İlk 2 günden sonra ishali başladı. Hiçbir şey yemiyor sadece su. Çok halsiz sadece yer değiştirip başka yerde yatıyor. İlk güne göre çok bir şey değişmedi tedavi sürecinde. Ne yapabilirim başka veyerinere götürmeli miyim?
başka bir hekime göstermekte fayda var. İlettiğiniz şikayetler ciddi şikayetlere benziyor. Allah korusun önemli bir hastalık olmasın.
Merhaba kedim nerdeyse 2 yaşına girdi ve ilk defa kustu gece gece biraz telaşa girdiğim için araştırmaya başladım ve sizin (Kedilerin kusma şekilleri nasıldır? Kedilerin kusma türleri nelerdir?) başlıklı yazının altında siyah halıya biraz açık kahverengiye benzeyen kusma türünün aynısı olduğunu farkettim. Sebebi nedir ?
bir peçete veya eldiven ile inceleseydiniz kusmuk parçasını. kediler çoğunlukla tüy kusar çünkü bütün gün kendilerini yalayıp tüy yutarlar. sizinki çok tüy dökmüyorsa 2 yılda ancak biriktirmiş olabilir. tüy kustuysa kusmuk parçasının içinde kıl yumakları görmeniz gerekiyor.
Selam ben azerbaycanlıyım. Kedim kustu ve karnı ishal oldu. O kadar kötüydüki hemen veterinere götürdüm. 5 e yakın küçük iğneler yaptı hemen zehirlenmiş tehşisi koydu, eve getirdğmde iyoydi tertemiz bakıyorum kedime suyu yemeği künde 3 ten fazla drğişiyorum. Maması pro plan adult. Ama bir hafta geçmemiş yine mamasını kusmağ başladı inanırmısınz? HEPSİNİ ve tüy falan yok. Sabaha karşı yemeğini kaldırdım ve o da köpük kustu. Çok korkuyorum ne ola bilir?
Ciddi bir problem olabilir bu sorunun cevabini gerekli testleri yaprak bir hekim vermeli. Siz veterinerinize tekrar gosterin ve kusmalarin devam ettiginu soyleyin mutlaka.
merhaba 1 hafta önce 2 aylık bir kedi sahiplendim. çok sağlıklı ve oyuncuydu. iştahında hiç sıkıntısı yoktu. 1 hafta önce aynı zamanda iç dış parazit aşılarını yaptırdım. 3-4 gün önce ev arkadaşım bilmeden kedime bir kase süt verdi. kedimin ishali başladı. iştahı ilk gün yerindeydi. ertesi gün sabah kustu parça parça ve ishali devam etti iştahı kayboldu. evden kaçmaya çalıştı. oyun oynuyorduk her şeyi iyiydi. veterinere götürdüm yine de ilk ishalinden 24 saat kadar bekleyip. vet hekimimiz kontrol etti bir gün daha bekleyelim her şeyi yerinde gibi konuştu. sadece bir ilaç verdi ishalinin geçmesi için. klinikte ilacı kustu. bir gün daha bizimle kaldı. önceden koyduğum mamayı güzel güzel yerdi o gün ise 3-4 parça yedi kuru mamasından ishali devam etti ertesi gün sabahına tekrar kustu. köpük şeklindeydi. hemen vet e gittim tekrardan. vet hekimimiz tedavisine başladı 4-5 gün klinikte kalması gerektiğini söyledi. 1 gün geçti yeni. hekim tekrar aradı. serum ve antibiyotik tedavisine başladığını söyledi. ateşi de çok düşükmüş üstelik. aşılarıyla alakalı bi sorun olabileceğini söyledi. süt içmesi ile alakalı olsaydı 1-2 günde geçmesi gerektiğini söyledi. korkuyorum kedimin durumundan..
Allah şifa versin ve bir an önce iyileşsin minnoş 🙁 dediği gibi besin zehirlenmesi olsa bu kadar uzun sürmezdi. Ama şu an emin ellerde belli ki. Kokrmayın. İçinizi ferah tutun. Hekiminiz elinden gelen herşeyi yapacaktır 🙏🏻
Merhaba benim oğlumla 4. Yılımız geçen yıllarda da aynı sorunu yaşadık bişey yapamadık şimdi de bugün 3. Kusuşu ilki dışkı gibiydi 2. Si sıvı sarıydı 3.sü köpük gibi beyazdı ne yapmalıyız bir yere de göyüremiyoruz
tüy ya da bütün şekilde mama kusmuyorsa ciddi bir sorun olabilir. Veteriner hekimlerin uzaktan destek olabileceğini zannetmiyorum ama tüm kusmalarının fotoğrafını çekip bir veterinere yollayın. belki fotoğraflardan bir yorum yapabilirler. Bunun dışında güvenilir sakin bir klinikte muayene olması en doğrusu olacaktır 🙁
MERHABA KEDİM SCOTTİSH FOLD VE DAHA ÖNCE KAKAYA BENZER BİRŞEYLER GÖRMÜŞTÜM EVDE AMA KUSTUĞUNU GÖRMEDİM. ŞİMDİ 6 AYLIK VE 3 15 GİBİ KUSMA SESİ İLE UYANDIM YERİN İKİ BÖLMÜNE SARI VE TOPAKIMSI KUSTU ÇİĞNENMİŞ MAMA GİBİYDİ AMA MAMA PARÇASI YOKTU AMA GAYET NORMAL DAVRANDI 20 DK SONRADA MAMASINI VE BİRAZDA SUYUNU İÇTİ FOTOĞRAFINI ÇEKMİŞTİM PAZARTESİ İLK İŞİM VETERE GÖTÜRMEK AMA ŞUAN ÇOK ENDİŞELİYİM O SAATTEN BERİ KUSMA HAKKINDAKİ BLOGLARI OKUYORUM . SADECE İÇ VE DIŞ PARAZİT YAPTIRDIM AŞI KARŞITIYDIM ŞİMDİ ÇOK PİŞMANIM
korkmayın. kusma boyutu ciddi değilse bir sorun yoktur. Bazen tüy kusmak istiyorlar ama herzaman onu kusmak o kadar da kolay olmuyor. dolayısı ile önden kusmalar yaşanıyor ve tüyü bir süre sonra kusabiliyorlar. ama mutlaka bir veteriner hekim görsün tabi.
Merhaba. Dışarıda soğuktan üşüyen çok minnoş bir kediyi sahiplendim. 2. Haftaya girmek üzereydik. Evde başka kedimizde var bi hayli kavga ediyorlar. Fakat asıl sorun yeni gelen bebeğim bugün çok fazla kustu. Normalde kusması yoktu. Fakat ilk başta sarı katı renk kustu daha sonra 7 defa sıvı kusmaya başladı oda tükürükle karışık gibi rengi sarıydı.çok fazla kıl döküyor ve kendini çok fazla yakıyor ilk başta bundan olur dedim ama şu an çok endişei içerisindeyim. Yasaklardan dolayıda götüremiyorum. Lütfen yardımcı olur musunuz. Ne yapmam lazım.
Çok bebekse tüy kusması değildir muhtemelen. en az bi 4-5 aylıkken başlıyor tüy kusmaları. Çok tüy döküyorsa muhtemelen midesindeki tüyü çıkartamıyordur. Aslında bir hekime gösterseniz daha iyi olur ama kusmasını ve midesini rahatlatmak için çok tüy döküyorsa mutlaka tüy maltı verin düzenli olarak. Malt gerçekten çok fayda ediyor. Aşırı uzun tüylü bir kızım olduğu için rahatlıkla bunu söyleyebilirim.
Merhaba kedim 6-7 aylık 3 renkli bir tekir sürekli bitmek bilmeyen bir kızgınlık dönemine girmişti 1-2 hafta arayla Kızgınlık dönemine giriyordu ve bacaklarının arkasında yaralar oluşmaya başlamıştı veterinerimiz kızgınlıktan kaynaklı bağışıklık düşmesi yüzünden dedi bu kızgınlık periyodunu en hızlı ve en hafif şekilde atlatmak için hormon iğnesi yaptı ama kist oluşumuna sebebiyet verdiği için 2 hafta sonra en geç kısırlaştırma ameliyatının olması gerektiğini söyledi ama kedim bu aşıdan sonra çok kötü oldu halsizleşti yemek yemiyor ve su içmiyor tam topladı derken evin 2 yerinde kusmuk gördüm sizce herşey yolunda mı ?
tüy kusmasına denk gelmiş de olabilirsiniz ama bazen aşılar, iğneler tehlikeli olabiliyor. mama yemiyor olması çok iyiye işaret değil. mutlaka iğneyi yapan hekime kontrole götürün. ya da dilereniz farklı bir göz olması için başka bir hekime de gösterebilirsiniz.
Merhabalar, yaklasik 1 saat once kedimin oksurme tarzi bir sesle uyandim, ilk kez boyle bi duruma sahit oldugum icin cok korktum. Sonra baktim ki yerlere kusmuş. Açık sarı renkte, orta katılikta bir kusmuktu. O an telasla kedimi izledim. 8 aylik tekir kedim, sokaktan sahiplendim 6 ay oncesi. Ara sira cim alip veriyordum ama hic kustuguna rastlamadim. 1 hafta once malt almistim onu veriyordum, ondan kaynakli mi oldu bilmiyorum cunku malt diskiyla cikarir yaziyor her yerde. Bir de 15 gun oncesi kisirlastirildi bu yuzden mama degisimi oldu. Ameliyat korkusundan mamayi karistirarak vermek de gelmedi aklima. Suan oturdum onu izliyorum, tuhaf bir hareketi yok hatta uyudu bile. Ama korkuyorum bir sorun var midir
malt tüyü dışkıyla attırır evet ama bazı durumlarda kusmasını da kolaylaştırıyor. Mesela bizim kısımız aşırı uzun tüylü. Malt yediği zamanlarda kusabiliyor sadece. Dolayısı ile uzun süredir biriktirdiği bir tüy varsa malt kusmasına yardım etmiş olabilir. Ama tabi bu durumda kusmuğun içinde tüy topakları olması gerekirdi.
Mamasını hızlı yediği için ya da beğenmediği için de kusmuş olabilir. kustuktan sonra hareketlerinde bir değişiklik olmadıysa endişe edilecek bir durum da olmaz merak etmeyin. ama onu izlemeye devam etmekte fayda var.
Merhaba 3 aylık scottish kedim var 2 gün önce karma aşısı yapıldı ve bu akşam biraz sarı sıvı kustu veterinerine söyledim 1-2 gün boyunca kusmaya devam ederse haber edin dedi çok korkuyorum ona bişe olmasından sebebi ne olabilir odanın şeklini değiştirmiştik hiç hoşlanmadı korkak tavırlar sergiledi acaba huzursuz olup ondan mı kustu sonrasında oyun oynadı mama yedi su içti sizce neden kusmuş olabilir 🙁
bazen aşılar çok ciddi olmasa da kusmayı tetkileyebilior. hekiminizn de dediği gibi ilk gün 1-2 kez kusması olası bir durum. ancak devam ederse aşıdan ciddi bir şekilde etkilenmiş demektir. oyun oynadı dediğiniz için geçti ve sorun devam etmedi diye anlıyorum. çok geçmiş olsun.
Çok teşekkür ederim kusması devam etmedi çok şükür gayet sağlıklı oğlum 😊 inşallah tekrar böyle bişey olmaz insan çok üzülüyor 😔
çooooook geçmiş olsun. sağlıklı uzun ömürleri olsun. gerçekten çok üzücü çok zor bir durum.
bazen aşılar çok ciddi olmasa da tetkileyebilior. hekiminizn de dediği gibi ilk gün 1-2 kez kusması olası bir durum. ancak devam ederse aşıdan ciddi bir şekilde etkilenmiş demektir. oyun oynadı dediğiniz için geçti ve sorun devam etmedi diye anlıyorum. çok geçmiş olsun.
merhaba. kedim 7 yaşında bugün 5 defa kustu ilk başta tüy kustu sonra yediği mamayı kusmaya başladı aralıklarla. Mama vermeyi kestim, 2 hafta 3 gün arayla yaş mama vermiştim ondan olabilir mi ya da üşüttü mü diye düşündüm 🙁 ciddi bir durum olabilir mi? teşekkür ederim şimdiden 🙁
bir gün içinde 5 defa kusması biraz fazla. uzun tüylü ise belki tüy topağının tamamını çıkartamamıştır ve hala onu atmaya çalışıyordur. her kusmuğun içinde tüy varsa sorun yok. ama bu şekilde kusmaya devam ederse tüylü de olsa veteriner hekimin görmesi gerekir. sindirim rahatsızlğı olabilir veya artık tüyler kusarak atamayacağı kadar çok birikmiş olabilir. Üşütme kusması olsa kusmuk içinde tüy olmaz.
Merhabalar, kedim 1 yaşında. 1,5 aydır ara ara bazen bütün mama bazen de şeffaf sıvı kusuyor(içinde mama olmayan). Halsizlik vs hiçbir problemi yok kusması dışında. Mama yemeye de devam ediyor. Hızlı yediğini düşünüp kustuğunu zannettim fakat sıvı kusması da endişelendirdi. Veterinere götürdüm fakat veteriner bir şeyinin olmadığını söyledi yine de emin olamıyorum sizce ne olabilir? Acaba başka bir veterinere de götürmeli miyim?
Merhabalar kedim 3 yaşında ve ilk defa kustugunu gördüm dün bütün olarak mama küstü daha sonra gün boyunca aralıklarla hep kustu kusmugunu kontrol ediyorum içinde tüyler var önce sık araliklarla küstü daha sonra 4 5 saat aralığa düştü akşam 9 dan sonra ilk defa sabah 6 30 çok küçük miktarda tekrar küstü neden olabilir ne yapmalıyım. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.iyi günler diliyorum
bu kadar uzun sürdü ise sindirimsel bir problem olabilir. 3 yıldır hiç kusmuyorsa tüyler midesinde çok fazla birikmiş olabilir ve onu atmaya çalışıyor olabilir. eğer çok birikti ise kusarak tüy atması mümkün olmayabilir. Mutlaka veteriner hekim kontrolü yaptırın.
Merhaba bizim 4 tane kedimiz var. Dün aldığım kuru mamayı çok severek yediler. Biri dün kustu biri ise biraz önce kustu. Hepsinin de ağzı mamaya benzer şekilde ağır kokuyor. Mamadan zehirlenmiş olabilirler mi? Mamayı hemen kaldırdım yememeleri için
Merhaba, kedim 6 aylık dişi tekır sokak kedisi. Kedim aşırı kızanlık dönemi gecırdıgınden dolayı kısırlastırdım, pazartesi günü kedimi operasyon gecırdıkten narkozdan cıktıktan sonra teslim aldım. Fakat istahsızlık var, yese bıle mamayı cıkartıyor kusmuk olarak. Ve aramız bıraz kötü küstü sanırım bana ponçik.kısırlastırıldıktan sonra Cok zayıfladı ve Cok trıp atıyor sizce normal midir
Kedim 7 aylık 3 4 kez sarı köpüklü sıvı kusuyor hiç bişey yiyip içmiyor sürekli uyuyor ne yapmalıyım
öncelikle geç dönüşüm için çok özür diliyorum. Belki başkalarına da bir faydası olur ümidiyle geç de olsa sorunuzu cevaplayayım.
bu tarz kusmalar tehlikeli olabilir. umarım bu geçen sürede iyileşmiştir ve herhangi bir sorun yaşanmamıştır.
ancak benzer durumlarda ivedilikle veteriner hekim kontrolüne götürmeniz hayati önem taşır.
MERHABA KEDİM 10 AYLIK SARMAN KEDİ.SÜREKLİ BİR KUSMA EĞİLİMİNDE VETERİNER HEKİME GİDİYORUZ ANTİBİYOTİKLER HATTA ANTİDEPRESANLAR SAYESİNDE BİR SÜRE KUSMUYOR AMA SONRA TEKRAR KUSMAYA BAŞLIYOR.KUSMASI GECELERİ VE SABAHA KARŞI OLUYOR. GÜN İÇİNDE HİÇ BİR SORUNUMUZ YOK. İŞTAHI GAYET YERİNDE HUYSUZLANDIĞI İÇİN GECELERİ DE UYUMUYOR MIRILDANIP DURUYOR VE SÜREKLİ DIŞARI GİTMEK İSTİYOR SİZCE SORUNU PSİKOLOJİK Mİ YOKSA BAŞKA BİR HASTALIĞIN TETİKÇİSİM Mİ ACABA ?
öncelikle geç dönüşüm için çok özür diliyorum. Belki başkalarına da bir faydası olur ümidiyle geç de olsa sorunuzu cevaplayayım.
başka bir hastalık sebepli olsaydı veteriner hekim bu konuda size mutlaka bilgi verirdi. Bu yüzden ben psikolojik bir durum olduğunu düşünüyorum.
sokak kedilerini yetişkinken sahiplendiğinizde onu dışardan koparmak çok da kolay olmuyor maalesef. dolayısı ile depresyona girmiş olabilir.
Merhaba benim kedi 9 aylık 3 gün önce kısırlaştırdık kedim dişi 2 gün veterinerde kaldı dün eve getirdim çok iştahsız 6 saat önce kustu kusmugunda tüyler vardı 2 cm eninde ve 8 cm boyunda çıkardı 2 saat aralıklarla kusması devam etti 2 ve 3cü kusmalarıda sarı ve sıvı şeklindeydi 4 ve 5 ci kusmaları açık kırmızı kan pırtıları var ne yapmam gerekiyo
öncelikle geç dönüşüm için çok özür diliyorum. Belki başkalarına da bir faydası olur ümidiyle geç de olsa sorunuzu cevaplayayım.
bu gibi durumda acilen bebeğinizi veteriner hekime görümelisiniz. ya da en azından kusmuğun fotoğraflarını bir hekime gönderip yönlendirme talep edin.
belirttiğiniz gibi kan pıhtıları varsa çok tehlikeli bir durum olabilir.
bu arada bu geçen sürede umarım bebeğiniz iyileşmiştir.
merhaba, kedim iki buçuk aylık. az önce oldukça az bir miktarda açık kahve renginde ve kesilmiş süt gibi köpüklü bir sıvı kustu. henüz ikinci kez kustuğunu görmedim ve fotoğrafını çekmek için ne yazık ki geciktim. ne yapmam gerekiyor?
bu durumda beklemekten başka bir çözüm bulunmuyor maalesef
merhabalar kedim 3 aylık ve 1 günde 2 kez kustu bu beni çok korkutuyor ve sürekli uyumak istor kusmaya başalmadan önce daha oyuncuydu ama şimdş o kadar değil kusmuğunun içeriisnde mama taneleri var ve hafif sarımsı renkte içerisinde tüy yumağı yok bu korkuacak bir durum mu ne yapmam gerekiyor ne yedirmem gerekiyor iştahı kesilmiş durumda
bazen tüy kusmak çok kolay olmayabiliyor. tüyü çıkartana kadar normal kusmalar gözlemlenebiliyor. bizim kısımız çok uzun tüylü ve bu durumu çok yaşıyoruz. bir de biraz iştahlı ise mamayı fazla kaçırınca fazlasını da sıklıkla kusabiliyorlar. yolunda gitmeyen bir kusmayı anlarsınız merak etmeyin. bir de kedilerin büyüdükçe oyunculuğu gider bu da aklınızda olsun
Merhaba iyi günler. Benim kedim 3 aylık bir siyam kedisi. Normalde çok kusma yaşamaz hiç tüy yumağı da kusmadı şu ana kadar. Daha önce çok az kez aşıdan sonra kusmuştu ama çabucak geçmişti. Şimdi hiçbir aşı olmaksızın 3 gün art arda kustu. İlk günü görmemiştim annem temizlemişti. Dünkü oldukça azdı ve mamasını çıkarmıştı. Bugün de aynı şekildeydi. Yazıyo okuduktan sonra mamasını hızlı ve çok yemekten kaynakladığını düşünüyorum her kusmuğunda tam sindirilmemiş mama var ve gerçekten hızlı yiyor yemeğini. Sizce normal midir
benim kızımda da aynı sorun var. çok hızlı yiyor asla mamayı çiğnemiyor ve biraz fazla yiyince hoop kuru mamalar bütün halinde çıkıyor 🙁
veteriner hekimimiz de bütün mamalar varsa hızlı ve çok yemektendir demişti.
Merhaba Kedim 3 aylık oldu fakat ilk defa kustugunu gördüm 1 günde 10-11 defa kustu. Kusmugu maması tüm tümdü çok hızlı yedigi için kustugunu biliyorum ama 2. günde ise gece 2 de beyaz köpük kustu anlam veremedim yavru kedi olunca böyle birşeyde görünce anlam veremedim (1) defa köpük kustu ama gayet iyi iştahı oynaması maşallah arada bir garip hariketleri oluyor miyavlıyor korkuyorum veterinere götürmeliymiyim
merhaba, 6-7 aylıkken site bahçesinden sahiplendiğimiz dişi mavi rus bir kedimiz var. sahiplendiğimizde eski sahibinin hiçbir aşısını yaptırmadığını öğrendik ve aşılarına başlattık. bir süre sonra da kızgınlığa girdi, geçince kısırlaştırdık. 1 yaşına geldi, 1 yılın aşıları tamamlandı. bu kedimizin ilk sahibinden işkence, dayak yiyerek büyüdüğünü düşünüyoruz. ilk sahibinin sorunlu bir genç olduğunu sonradan öğrendik. kedimiz çok korkak, ürkek, en ufak sesten korkan, el kalkmasından kaçan bir haldeydi. kendi yaşındaki evimizdeki dişi kısır tekir kedimize uyum sağlayamadı. diğer kedinin kendisine temasına asla izin vermez, başlarda yanına yaklaştırmazdı. bize birkaç ay içinde alıştı. diğer tekirimizle de kovalamacalı fakat boğuşmalı olmayan oyunlara başlamıştı. tam bu sırada istanbuldaki oğlumuz erkek tekir kedisiyle bize geldi. 4 aydır bizdeler. 3ncü kedi gelince tüm düzeni bozuldu. evde oynadığı tekirdende kaçmaya başladı, yeni geleni hiç yanına yaklaştırmadı. kısırlaştırma sonrası yoğun tüy dökme dönemi başladı ama bu dönem bahar sonu olduğu için belki normal tüy dökme dönemi. bu dönemde kusmalarda başladı. bu kusmalar günde bir defa fakat haftanın her günü oldu. diğer kedilerden kaçıp saklandı, hareket edip oynamayıda birakti. tüm gün aynı yerde yatmaya başladı. resimlerde görülen her tür kusmuğu gördüm kedimde. vete götürdüm. film çekti, kan aldı, serum verdi . 2 gün 2 doz ilaç verdi serumla, ne olduklarını bilmiyorum. ama sorunun neden kaynaklandığını bulamadı. vetten sonra bir hafta kusmadı, düzeldi. fakat yine başladı. hergün değil ama ara ara kusuyor tüy dökümü azaldı. diğer kedilerden ayrı odada tutuyoruz. bir araya gelmiyor, diğerleri oynamak isteyince kaçıp saklaniyor, yerinden bir daha çikmıyor. ayrı odada mamasını daha rahat yiyip, kumuna girebiliyor. bir çözüm bulamadık. 3ncü kedi kaynaklı psikolojik olduğunu düşünüyoruz bazen. genelde nd tahılsiz kuru mama veriyorum. tek tip mamaya çok alışmasınlar diye nd tavuklu ve balikli mamayı karıştirip veriyorum. kusmalar sonrası karıştırmayıp sadece tavuklu veya balikli da verdim, değişmedi. aynı yaştaki dişi tekirimiz daha tüylü olmasına rağmen hiç kusmuyor. erkek tekir bir iki defa fazla yemekten kustu. sürekli kusan kedimiz öğütülmemiş mama, lapa mama, tüy, köpük, sıvi vesaire her türde de kustu. eskiden çok ve hızlı yerdi kusmaların bir kısmı bu nedenle. fakat şimdi az yiyor ve yine arasira kusuyor. kusmuğun içini incelemedim. 3ncü kedi bir ay sonra gidecek ama yılın yaklaşik 5 ayi bizde oglumuzun kedisi başka ilde okuyor. kediside kendisiyle birlikte geliyor. nasıl çözeriz bilmiyorum. internette ne varsa kedi kusması ile okudum
eklemeyi unuttum. kusmalar başlayınca gimcat malt vermeye başladım her 3 kediyede birde gimcat multivitamin macun veriyorum. haftada 1 yaş mama, arada satin alabildiğimce gimcat ödül çubukları ve gimcat ödül tabletleri veriyorum. ev yemekleri hiç vermedim.
Merhaba 2 kedim var british shorthair iç dış parazit aşısı yaptırdım diğer gün birisi kusmaya başladı diğer günde diğeri kusmaya başladı şimdi birisi iyileşti ama 2 gündür diğeri kusmaya devam ediyor iştahsız ve halsiz
Merhaba bahçemizde annesi doğum yaptı bırakıp gittisahiplendim bende şuan öğrenci olduğum için aşılarını yaptıramadım baktığım erkek kedim var pazartesi akşamı evden kapının açık oldugunu görünce kaçtı yakalayamadım ürkütmek istemedim gelir diye aradan 4 akşam geçti ve havalar cok soguktu sürekli aradım ama bulamadım kediyi ve bugün cuma öğlenleyin tekrar bakmaya çıktığımda buldum çok şükür ki eve getirip yıkadım pis geldi ıslak mendille sildim ama geçmedi belli kirlenmişti baya yıkadım güzelce sildim kuruttum uyudu uykudan uyandı bir anda kusarmış gibi oldu tüm yediği şeyleri kustu dışarıda sosis yemiş çim yemiş onları kustu bide eve getirdiğimde aç kalmıştır diye yaş mama vermiştim onuda kustu bütün şekilde sonra midesini tam boşaltmadı herhalde 3 4 defada sıvı kustu kalıntı olmadan ne yapabilirim ne vereyim kediye yardımcı olursanız cok sevinirim 🙂
Kedim 11 aylık bu arada
Şuan tekrar kustu kırmızımsı kan mı anlamadım çok endişeliyim
Çim yediyse kusması normal. Uzun süre bir şey yemediği için yedikleri fazla gelmiş ve kusmuş da olabilir. Aç olduğu için hızlı yediklerinde kusuyorlar. Ama kusması devam ediyorsa hatta belirttiğiniz gibi kırmızı kusuyorsa ciddi bir sorun var demektir. Acil veteriner kontrolü şart.
Dün aksam tuvaletini ishal yaptı saat 10 gibi falan da kustu hiçbirsey yediremedim yaş mamayı deliler gibi yiyen kedi mamanın yüzüne bile bakmadı sürekli uyku halindeydi evde kullanılmayan enjeksiyon vardı zorla su içirdim iştahı hiç yoktu birazda internetten araştırdım kusmadan dolayı zorkandıkları için tahriş oluşuyormuş kırmızımsı kusması tahrişten dolayıysa normalmiş ki bizim kedininki büyük ihtimalle öyleydi cünkü su verdıkten sonra birkez kustu ve şeffaftı rengi ve en son kusmasından sonra hiç kusmadı çok şükür gece 12 gibi biraz kuru mamasından yedi uyudu sabaha cok şükür ki iyileşmiş dün ki haline göre geziniyordu kendine gelmişti ama beni çok korkutmustu tekrardan yanıtınız için çok teşekkür ediyorum.
iyi olmasına çok çok sevindim. allah bir daha göstermesin inşallah…
Biz sokak kedisi besliyoruz.çoçuklar ara ara eve alıp sevdiktikten sonra bizim kapının önüne yaptıkları yuvaya bırakıyorlar.Kedi 3 gündür yemek yemiyor ve iki defa kustu.sarı ve sıvı halde veterinere götürecek param yok devletin veterinere götürünce alıp vermiyor.ne yapacağım bilmiyorum lütfen cevap verir isiniz
zehirlenmiş veya üşütmüş olabilir. Her 2 durumda da kendinizin bir tedavi uygulaması mümkün olmaz. Kediyi götüremeseniz de kendiniz gidip durumu anlatıp bir ilaç isteyebilirsiniz belki.
Merhaba kedim ilk defa bugun kustu içinde mama parçaları vardı daha sonrda bidaha aynı şekilde kustu kusmadan önce halsizdi sonra az çok topladi sizce nedendir korkmalimiyim bidaha kusarsa napmaliyim
mamayı çok yemiş ya da hızlı yemiş olabilir. Kedilerde kusma çok sık görülen bir durum. Çok fazla devam etmediği sürece korkacak bir durum olmaz.
Özellikle uzun tüylü ise ya da bu aralar normalden fazla tüy döküyorsa midesinde çok tüy birikmiş ve atamıyor da olabilir. Tüy maltı miktarını arttırıp takip edin. kedinin kakası içinde tüy yumaklarını görene kadar ya da büyük bir parça tüy kusana kadar düzenli malt vermeyi ihmal etmeyin.
Kusmalar bu şekilde tüy çıkarmadan devam ederse de mutlaka veteriner hekim görüşü alın