Ne demiştik sitemizi açarken? “Onlar bizim bebeklerimiz, biz de onların annesiyiz!” Bu yüzdendir ki bu çocuk ne yiyecek diye dertlenir dururuz. Unutmayın ki kediler açlığa ve susuzluğa dayanıklı canlılar değillerdir. Yani minnoşunuzun beslenmesine her şeyden daha da çok özen göstermelisiniz. Bunu yapacağınızdan tabiki şüphem yok. Ben de bu yazımda size destek olmak için evde bakımını üstlendiğimiz kedilerde beslenme/kedi nasıl beslenir konusundaki kritik noktalardan bahsedeceğim.
Buna geçmeden önce sokak kedilerini besleme konusundaki kritik detaylar için buraya tıklayarak ilgili yazıma da göz gezdirebilirsiniz. Sokaktaki bir bebeği evinize almak istiyorsanız da sıradaki soruyla yazımıza devam edelim;
Kediler Ne Yer? Kedilerde Beslenme Nasıl Olmalı?
Siz her ne kadar onu kuru mama, yaş mama ve türevleri ile besleseniz de kediniz iç güdüsel olarak avlanmaya devam eder. Bu yüzden evinizde ya da bahçenizde kedi besliyorsanız zaman zaman öldürülmüş kuş veya sineklerle karşılaşabilirsiniz. Hatta avladıkları canlıları ağızları ile tutup size getirirler. Endişelenmeyin, kediniz doyumsuz değil 🙂 ! Bu hareketi kedilerde beslenme amaçlı görmeyiz. Çoğu zaman onları yemezler bile. Amaçları sadece avlanmaktır. Peki kedilerde beslenme nasıl olur?
Kedi neyle beslenir?
Kuru mama, yaş mama, ödül maması, vitamin, malt vb gibi detaylardan da anlayabileceğiniz gibi kedilerde besin ihtiyacı çok çeşitlidir. Kedinizi bu tarz bir beslenmeye alıştırırsanız hem kendisine zararlı olan ev yemeklerini yemek istemeyecektir, hem de siz yemek yerken size rahatsızlık vermeyecektir. Kedilerde beslenmeyi destekleyecek ek gıdalar hakkında bilgi sahibi olmak için ilgili yazımı okuyabilirsiniz.
Kedinize düzenli olmadan ara sıra dahi olsa ev yemeği veriyor ya da vermek istiyorsanız kedilere ev yemeği verme konusunda detaylara hakim olmanız önemlidir. Ev yemeği kediye zarar verebileceğinden neyi verip neyi vermeyeceğinize dikkat etmelisiniz. Bunun için ” kedilere ev yemeği verilir mi ? “ başlıklı yazımızı okumanızı şiddetle tavsiye ederim.
Kedinin mama kabı hep dolu mu olmalı?
Eğer normal iştahlı bir kediniz var ise mama kabını dolu tutmanızda sakınca yok. Ancak evlerde beslenen kedilerin enerjisini atması zor olduğu için mamayı da günlük öğünlere bölerek vermekte fayda var. Özellikle scottish fold gibi kilo almaya müsait kedilerde sadece yemesi gerektiği zaman mama kabı doldurulmalıdır.
Eğer kedinizin kilosu ile ilgili problemler yaşıyorsanız mutlaka kilo kontrolü ile ilgili detaylardan bahsettiğim yazıma göz gezdirmelisiniz. Yazıma gitmek için buraya tıklayın.
Kedime ne zaman ve ne kadar mama vermeliyim?
Öncelikle kedinizin günlük öğününü belirlemelisiniz. Günlük tüketmesi gereken gramaj satın aldığınız mamanın arka tarafında yer alır genelde. Bizim kızımızın kilo problemi olduğu için hassas tartı ölçerek gramajını tam alan bir kap beliledik. Ondan sonra da kolayca günlük gramajını belirlemeye başladık.
Bu gramajı öğünler halinde parça parça veriyoruz. Çünkü bizim zibidi o kadar obur ki bir günde yemesi gereken mamayı tek seferde yiyebilir. Bazen fazla acıkıyor gramaj yetmeyebiliyor. Böyle günlerde bazı minik kaçamaklar yaptığımız oluyor tabii.
Günlük gramajını belirleyebilmemiz için veteriner hekimimiz bize şöyle bir eşantiyon ürün vermişti. Bizde hassas tartı olduğu için ihtiyacımız olmadı ama tartınız yoksa veteriner hekiminizden talep edebilirsiniz. Markalar onlara muhtemelen ücretsiz dağıtıyordur.
Kedimin mama gramajını nasıl belirlemeliyim?
Bunun için mama kaplarının arkasındaki yönergeleri izlemelisiniz. Kedinizin ihtiyacı olan günlük mama gramajı kedinizin yaşına, kilosuna, mamanın cinsine ve kedinizin kısır olup olmadığına göre değişiklik göstermektedir. Özellikle kısırlaştırılmış kediler için beslenme kilo kontrolü açısından çok kritiktir.
Örneğin veteriner hekiminizin önerdiği ve satın aldığınız mamanın arka tarafındaki tablo aşağıdaki şekilde ise bunu şu şekilde yorumlamalısınız;
- İlk sıra kedinizin kilosu normalde, ikinci sıra ise göbekte ve sırtta şişlik / yağ birikintisi var ise geçerlidir. Kilodan bağımsız olarak kedinizin bölgesel yağlanması olabilir. ya da 3 kilo normal bir kilodur ama kediniz henüz 1 yaşında bile değilse bu kilo onun için fazladır. Ya da kedinizin boyu uzun olduğu için kilodan bağımsız fit görünümlü olabilir.
- Kedinizin vücut tipini belirledikten sonra kilosunu belirlemesiniz.
- Mesela göbek yağlanması olan 4kg bir kedi için;
- Satın aldığınız o mamayı günlük 46 gr tüketecek şekilde vermelisiniz. Gözünüze çok az gelebilir ama inanın zamanla alışıyorlar. Onlar için en sağlıklısı bu.
- Eğer o gün yaş mama verecekseniz 29gr ağırlığında bir paket yaş mama verin ve o günlük kuru mamasını 29 gr’a düşürün.
- Yaş mamayı mümkün mertebe haftada 1 olacak şekilde verin.
Bu arada biz kızımız için 1 paket yaş mamayı açıp 3 güne yayıyoruz. o 3 günde de buzdolabında tutuyoruz. Bu şekilde hem fazla yaş mama vermemiş oluyoruz hem de 3 gün bebeğimizi mutlu ediyoruz.
Sürekli aynı mamayla mı devam etmeliyiz?
Kediye sürekli aynı mamayı vermek çok can sıkıcı biliyorum. Sanki onun da canı farklı tatlar ister gibi geliyor ama sürekli mama değiştirmek onun sağlığı açısından olumsuz etki yaratıyor maalesef. Veteriner hekimler sürekli olarak aynı mama ile beslenmesi gerektiğini söylüyor. Ya da en azından yılda 1 veya en fazla 2 kez değiştirmek gerekiyor. Tabi kedilerde mama değişiminin de bir raconu var. Bu konuya ayrı bir yazıda değineceğim.
Kedime ne zaman yetişkin maması vermeliyim?
1 yaşına kadar besleyiciliği yüksek yavru kedi mamaları işe devam edebiliyorsunuz. Biz kızımıza veteriner hekiminin de tavsiyesiyle 8 ayına kadar royal canin mother and baby cat kullandık. Sonra kısırlaştırınca tabi ona özel başka bir mamaya geçmek durumunda kaldık.
Bu arada kısırlaştırma ile ilgili detayları anlattığım yazıma da göz gezdirmenizi tavsiye ederim. Yazıya gitmek için buraya tıklayın.
Kedilerde beslenme ile ilgili kritik detaylar
Kedilere süt verilir mi?
Kedi beslenmesi hakkında en yanlış bilinen gerçeklerden bir tanesi kedilere süt verilmesi konusudur. “ Kedilere süt verilir mi? ” sorunun cevabı kesinlikle HAYIR’dır. Çünkü sütün içinde bulunan laktoz vb maddeler kedilerin mideleri için uygun değildir. Kedilerde süt tüketimi sonrasında ciddi oranda ishal ile karşılaşılmaktadır. Fazla tüketim ölümle bile sonuçlanabilmektedir.
Yavru kediler için süt yerine kedilere özel üretilen süt tozlarından verebilirsiniz. Tozları kedinize suya karıştırarak vermeniz gerekmektedir. Bu arada yavru kedilerin beslenmesi ile ilgili diğer detayları anlattığım yazıma ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Kedilerde su tüketimi ve faydaları nelerdir?
Kedilerde su tüketimi oldukça önemlidir. Tükettiği besinleri parçalayıp vitaminlerinden faydalanabilme, kendilerini yalarken ihtiyaçları olan ağız nemi, vücut ısısının dengelenebilmesi, boşaltım sistemi ve böbrek gibi sebeplerde ciddi oranda su tüketmeleri gerekmektedir. Ancak kedilerde su içme dürtüsü maalesef çok azdır. Bu yüzden de sıvı kaybı nedeni ile sağlık sorunları yaşayabilirler. Bunun yaşanmaması için kedinizi su içme konusunda sürekli motive etmeniz ve ona belirli aralıklarla içeriğinde bol su bulunduran gıdalar vermeniz önemlidir.
Ev kedisi sokakta beslenebilir mi? Kedilerde beslenme
Bu sorunun basit ve kısa bir cevabı var: Hayır! Bu güne kadar evinizde beslediğiniz kediniz sokakta yaşamaya başlarsa, çok net bir şekilde söyleyebiliriz ki kısa zaman içinde hayatını kaybeder. Çünkü kuru mama ve ev şartlarına alışmış bir kedi çöpten beslenemez ya da sokakta avlanamaz.
Mama seçen kedilerde beslenme
Kedim mama seçiyor diye yakınanlardansanız doğru yerdesiniz. Mama seçen kedi oldukça zor bir sınav. Kimileri en kaliteli mamayı bile yemiyor. Kedinizin önüne bir mama koydunuz ama o kakasını kapatır gibi haraketler yapıyor ve mamayı yemiyorsa kedilerde yemek seçme durumu ile karşı karşıyasınız demektir.
Fakat bunun da çözümü var;
- Öncelikle “kedim hiçbir mamayı beğenmiyor” diyorsanız sorun mama kabınızda olabilir. Mama kabınızın şekli, plastik olması ya da uzun süredir yıkanmıyor olması kedinizin o kaptan yemek yemesine engel oluyor olabilir. Temiz bir çy tabağında mama verip yiyip yemediğini deneyin.
- Açık mamaları tercih etmeyin. Bu mamaların içine ne koyuyorlar belli değil. Bununla ilgili yaşadığım korkunç kötü deneyimimi bu yazımda anlattım.
- Mamasını günlük öğünlere bölerek koyun. Gün içinde mama bayatlıyor ve kediniz taze mama seviyor olabilir.
- “Kedim mama beğenmiyor” diyorsanız yeni mama alacağınız zaman küçük paketler satın alın. Hemen 10 kiloluk paketler satın alırsanız kediniz yemediğinde paranız boşa gider.
- Her ne kadar sağlık açısından müthiş besleyici olmasa da Whiskas deneyin. Ben daha Whiskas sevmeyen bir kedi ile karşılaşmadım. BonaCibo marka mama da oldukça sevilen bir mama markası
Kedinizin ağız tadının yerinde olduğu, afiyet dolu günler diliyorum 🙂
Faydalı bir yazı, teşekkürler.