Kedilerde diş bakımı önemsenen bir konu değildir. Ancak bunun için yeterince emek harcanmazsa sağlık sorunlarına sebep olabilir. Yani kedilerin dişleri çürür mü sorusunun cevabı maalesef evet! Hatta dişlerinin çürümesi dışında kedilerde ağız kokusu ile karşı karşıya bile kalabilirsiniz. Sonuç olarak da bu durum dişlerin kaybına bile sebep olabilir. Üstelik kedi diş problemleri sebebi ile besinleri yeterince parçalayamayacakları için bu durum sindirim sorunlarına sebep olacaktır. Peki bunu önlemek için kedilerde diş bakımı nasıl yapılmalıdır? Kedilerin dişleri nasıl temizlenir? sorularının cevabını gelin birlikte inceleyim;
Kedilerde en sık görünen hastalıklar
Kedilerin dişleri fırçalanır mı?
Kedilerin dişi fırçalanır mı sorunun cevabı kesinlikle evet! Evet kedilerin dişleri fırçalanır ama bir kedinin dişini fırçalamak çok vakit isteyen ve zor bir iş değildir korkmayın. İnsanlarda olduğu gibi dişlerini yemeklerden sonra günde 3 kez fırçalamanız da gerekmez 🙂 . Ancak diş bakımı konusunda yeterince başarılı olursanız kedinizle aranızdaki bağı güçlendirebilirsiniz bile. Peki kedilerde diş bakımı nasıl yapılır?
Kedinizin diş bakımına başlamadan önce mutlaka veteriner hekiminize bu konuyu danışmalı, diş bakım yöntemleri ve kedinize uygun ürünler hakkında kendisinden bilgi almalısınız.
Kedi diş fırçalama – Kedilerin dişi nasıl fırçalanır?
Kedi dişi nasıl fırçalanır sorusu hepinizin aklını kurcalıyor biliyorum. Kedilerde diş bakımı ve kedilerde diş temizliği bir süreç işidir. Yani öncelikle kedinizi bu duruma alıştırmanız gerekiyor. Çünkü kedinizin ağzına bir fırça sokmak sandığınız kadar kolay bir iş değil. Üstelik kediniz bundan bir kez korkarsa bir daha fırçayı ağzına sokamayabilirsiniz.
Kedi diş fırcası nasıl olmalı?
Uzun ve küçük uçlu kedi diş fırçası kedinizle boğuşma esnasında gerçekten çok zor kullanılıyor. Şu tarz bir üründen bahsediyorum. Bu tarz uzun kedi diş fırçasını serbest bırakıp kedinizin çiğnemesini sağlayabilir ve bu yöntemle fırçalayabilirsiniz.
Daha rahat bir fırçalama isterseniz bu durumda parmağa takılan kedi diş fırçası kullanmanız işinizi oldukça kolaylaşacaktır. Bu tarz kedi diş fırçasını normal fırça gibi sürerek fırçalayabilirsiniz.
Korkutmadan ve alıştırarak kedi dişi fırçalamak istiyorsanız aşağıdaki adımlar size yardımcı olacaktır;
Kedi diş fırçalama konusunda 5 kolay adım
1-Elinizi kedinizin ağzına sokun ve onu bu duruma alıştırın
İlk adım elinizi minnoşunuzun ağzına sokmak. Bu kısım en zorlu aşamalardan bir tanesi. Ayırca onu da yavaş yavaş alıştırmanız gerekeceğinden elinizi ağzına soktuğunuzda bu işlemi kısa tutmalısınız. Arka arkaya birkaç kez bu adımı deneyebilirsiniz. Kediniz, parmağınızın ağzına girmesi fikrine alışmalı.
Eğer bu konuda başarılı olamadıysanız parmağınızı yaş mamaya veya çok sevdiği bir yiyeceğe batırıp işlemi tekrar denemelisiniz. Bunu yaptığınızda parmağınızı ağzına sokmanız kolaylaşacaktır.
2-Elinizi kedinizin diş ve diş etlerinde gezdirin
Eğer parmağınızı ağzına sokmayı başarabildiyseniz parmağınızı yavaşça kedinizin dişlerine ve diş etlerine sürtmeniz gerekmektedir. Bu adımı mümkün olduğunda kısa tutmanızı tavsiye ediyorum. Bu sayede kediniz bu hareketi bir tehdit olarak algılamayacak ve bir dahaki sefere bu işlemi yapmanıza izin verecektir. Tabi bu işlemi yapmadan önce ellerinizi yıkamanız gerektiğini söylememe gerek yok diye düşünüyorum 🙂 .
3-Aynı işlemi parmağınıza sargı bezi sararak tekrarlayın
İkinci adım parmağınızın üzerine bir sargı bezi dolayıp adım 1’i tekrarlamaktır. Bezi yabancıladığı için ağzını açmazsa bezi sevdiği yiyeceğe batırmayı deneyebilirsiniz. Başarılı olduğunuzda sargı bezi doladığınız parmağınızla kedinizin dişlerine ve diş etlerine hafifçe masaj yapın. Yine bu işlemi de kısa tutmaya özen gösterin.
4-İşlemleri kedi diş fırçası ile tekrarlayın
Kediniz ilk 2 adıma alıştıysa bu işlemi bir kedi diş fırçası ile gerçekleştirmenin vakti geldi demektir. Tıpkı bebeklerde olduğu gibi kedilerde de parmak üzerine takılan kedi diş fırçalarından fayalanabilirsiniz. Kedi dişi fırçalamak kolay bir iş değil. Bu yüzden fırçaya alışma evresinde yine sevdiği yiyeceklerden faydalanabilirsiniz. Bu aşamaya geldiğinizde diş macunu olarak herhangi bir ürün kullanmadan sadece fırça ile temizlik yapmalısınız.
5-Kedi diş fırçası macunu kullanmaya başlayın
Bebeğiniz kedi diş fırçasına alıştıktan sonra artık bu işlemi kedilere özel olarak üretilen diş macunları ile yapma vakti geldi demektir. Unutmayın! Kedilerin dişleri insanların kullandığı diş macunları ile temizlenmez ve insanların kullandığı diş macunları kediler için zararlıdır. Kesinlikle kendi diş macununuzu kullanmamalısınız ve ona özel bir kedi diş macunu satın almalısınız.
Kedilerin dişleri dökülür mü?
Bebeklikten ergenliğe geçişte (kediniz takriben 5 veya 6 aylıkken) tıpkı çocuklarda olduğu gibi kedinizin de dişleri dökülür ve yerine yetişkinlikte kullanacağı yeni dişleri çıkar. Yani kedilerde diş dökülmesi bu yaşlarda son derece normal bir durumdur.
Kedilerin dişi çürür mü?
Bu sorunun cevabı maalesef evet. Eğer kedi diş bakımını sağlıklı bir şekilde yapamazsanız kedinizin dişinin çürümesi muhtemeldir. Böyle bir durumda veterineriniz kedinizin dişini çekmek zorunda kalabilir 🙁
Kedilerde diş taşı olur mu?
Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde diş taşı oluşabilmektedir. Ancak kedilerde diş taşı temizliği evinizde yapabileceğiniz bir tedavi yöntemi değildir. Kedi diş tartarı temizliği için mutlaka veteriner hekiminizden destek istemelisiniz.
Kedilerde diş bakımı hangi sıklıkla yapılmalıdır?
Bazı yazılarda kedilerde diş bakımı işlemini günlük olarak yapmanız gerektiğini okumuş olabilirsiniz. Ama bu işlemi bu kadar da sık yapmanıza gerek bulunmamaktadır.
Kedilerin dişleri ne zaman fırçalanır?
Haftada birkaç kez tekrarlayarak da bakteri oluşumu ve ağız kokusunu engellemeniz mümkün. Hatta kediniz çoğunlukla kuru mama ile besleniyorsa bu işlemi çok daha seyrek bile yapabilirsiniz. Kuru mama kedinizin diş sağlığı için faydalı olmakla birlikte diş taşı oluşumunu engellemede önemli bir yere sahiptir.
Kedilerde ağız temizliği – Kedi ağız bakımı nasıl yapılmalıdır?
Yukarıda detaylandırdığımız kedi diş bakımı ritüellerine ek olarak kediniz için kedi ağız bakım suyu veya kedi ağız spreyi kullanabilirsiniz. Bu ürünler kedinizin suyuna katılarak tüketilmektedir ve ağız kokusunu engellemede önemli bir yere sahiptir. Bazı kedi ağız spreyleri ise direkt olarak sprey şeklince kedinizin ağzına sıkılarak kullanılmaktadır.
Kedi ağız spreyinin tadından bizim kızımız nefret etti. Şişesini gördüğünde dahi ağzını kilitlemeye başladı. Bunun için kedi ağız bakım spreyini satın almadan önce mümkünse bir arkadaşınızdan ödünç alıp deneyebilirsiniz. Aksi halde asla kullanamayacağınız bir ürün için boşa para vermemiş olursunuz bizim gibi 🙂
Kedilerde diş bakımı yaparken kedi diş macunu kullanmak şart mı?
Hayır şart değil. Düzenli fırçalama yaptığınız sürece kedi diş macunu kullanmadan da kedinizin diş bakımını rahatlıkla sağlayabilirsiniz.
Kedi diş macunu önerisi
diş macunu önerisi için bioline markasının toplu setini tercih edebilirsiniz. Hem macun hem diş fırçasını set halinde alabilirsiniz. Fiyat konusunda da birçok markaya göre daha uygun diyebilirim.
Minnoşunuzun diş bakımı konusunda başarılı olmanız dileği ile….
Bir yanıt bırakın