Kedilerde FIP Hastalığı – Kedi Enfeksiyöz Peritoniti

kedilerde_fip_fib_fiv
kedilerde_fip_hastaligi

Kedi Enfeksiyöz Peritoniti ( Feline Infectious Peritonitis ) olarak da bilinen FIP hastalığı kedilerde görülen en tehlikeli ve en bulaşıcı hastalıklardan bir tanesidir. FIP hastalığı maalesef ölümcül bir hastalıktır. Bu hastalık şu anda tüm dünyanın yakından tanıdığı corona virüslerden kaynaklanmaktadır. Ancak bu corona virüs kedilere özgüdür ( kedi corona virüsü ) ve insanlara bulaşmaz.

Kedi corona virüsü hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız buraya tıklayın!

İsim olarak FIV hastalığı (Feline Immunodeficiency Virus) ile de karıştırılan FIP hastalığı, oldukça farklı ve kendine özgü detaylara sahiptir.

FIV hastalığı ile ilgili daha detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız buraya tıklayın!

Eğer bu yazıyı okuyorsanız FIP hastalığı hakkında bir araştırma halindesiniz demektir. Sadece genel kültür amaçlı bu araştırmayı yaptığınızı umut ediyoruz. Çünkü bir kedi annesi / kedi babası olarak yavrunuzun böyle amansız bir hastalığa yakalanmasının canınızı ne kadar acıtacağını tahmin edebiliyoruz. Eğer evladınız bu hastalığa yakalandıysa da en az acı ile bu süreci atlatmanızı dileriz.

Şimdi gelelim FIP hastalığının detaylarına;

Kedilerde FIP hastalığı Nedir?

Kedi Enfeksiyöz Peritoniti (FIP – Feline Infectious Peritonitis), kedilerde ve yavru kedilerde, özellikle de sokak kedileri arasında sıkça görülen ve sonu maalesef ölüm ile sonuçlanan oldukça tehlikeli ve bulaşıcı bir hastalıktır.

Hastalığa neden olan virüs kedi corona virüsüdür ve corona virüs bulaşan kedilerin yaklaşık %10’unda bu hastalık FIP hastalığına dönüşür. Enfekte olan %90’lık kesimde hastalık gözlemlenmez.

Mutasyona uğrayıp FIP hastalığına dönüşen corona virüs kedinizin bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Bu hastalığın ıslak FIP ve kuru FIP olmak üzere 2 çeşidi bulunmaktadır;

Islak FIP

En sık karşılaşılan FIP çeşididir. Karında su birikmesi, yüksek ateş, sarılık ve iştahsızlık ile gelen kilo kaybı ıslak FIP hastalığının en belirgin göstergelerindendir.

Kuru FIP

Kuru FIP, ıslak FIP’e göre daha ağır seyreden bir hastalıktır. Bu yüzden tanı koymak da oldukça zordur. Kuru FIP’te karında biriken su toplaması belirtisi ile karşılaşılmaz.

Kedilere FIP hastalığı nasıl bulaşır?

FIP hastalığına kedi corona virüsü sebep olmaktadır ve corona virüs ile ilintili olan birçok hastalık gibi FIP hastalığı da kediler arası temas ve solunum yolu ile bulaşmaktadır.

Enfekte kediler ağız veya burun salgıları veya dışkıları ile virüsü yaymaktadır. Enfekte olmayan kediler de yine bu virüsü ağız ve solunum yolu ile kendilerine aktarırlar ve enfekte olurlar.

Bu yüzden birbirlerini yalayan, aynı kum ya da mama kaplarını kullanan ya da corona virüs taşıyan bir kedinin dışkısının olduğu bölgelere temas eden kedilere FIP hastalığı bulaşabilmektedir.

FIP hastalığına neden olan corona virüs dış ortamda 1 ay kadar yaşabilmekte ve bulaş riskini taşıyabilmektedir. Bu yüzden kediniz ev dışına çıkıyor ise ve çevrede enfekte kediler bulunuyor ise bu virüsü kapma olasılığı oldukça yüksektir.

Kedilerde FIP hastalığı belirtileri nelerdir?

Bulaşan corona virüs, enfekte kedinin bağırsaklarında çoğalır. Bu çoğalmanın ardından enfekte kedilerde ishal görülmeye başlanır. Aynı zamanda ateş, sık kusmalar, şiddetli iştah kaybı da görülen belirtiler arasında bulunmaktadır.

Hastalık belirtileri oldukça geç ortaya çıktığından genelde hastalığın tespiti ile ölümün gerçekleşmesi arasında çok uzun zaman bulunmaz.

Solunumda yaşanan güçlük veya dışkıda kan gözlemlenmesi hastalığın oldukça ileri seviyelerinde gözlemlenmektedir.

Kedilerde FIP Testi var mı? Kedilerde corona virüs testi var mı?

Kedilerin corona virüs açısından enfekte olup olmadığını tespit eden testler bulunmaktadır. Ancak her corona virüs FIP hastalığına dönüşmediği için bu test aynı zamanda FIP hastalığı testi olarak düşünülmemelidir.

FIP belirtisi gösteren kedilere bu testleri uygulayarak hastalık doğrulanabilir. Ancak testi pozitif çıkan her kedi FIP hastası değildir. Hastalığın %100 şekilde doğrulanması ise ancak otopsi ile yapılabilmektedir.

Kedilerde FIP aşısı var mı? Kedilerde FIP hastalığı aşısı var mı?

Evet. FIP hastalığı için kedinize veteriner hekiminiz tarafından uygulatabileceğiniz bir aşı mevcut. Ancak bu aşının, FIP hastalığına karşı yeterince koruyucu olup olmadığı hala bir tartışma konusudur. Bu sebeple de FIP aşısı kedi aşı takviminde zorunlu aşılar arasında bulunmaz.


Kedi aşı takvimi ve temel aşılar hakkında bilgi sahibi olmak için buraya tıklayın!

Ayrıca kedinizin aşılarını takip etmenizi sağlayan, aşı tarihlerinde sizlere bildirim göndererek takibinizi kolaylaştıran tamamen ücretsiz kedi aşı takvimi uygulamamız hakkında bilgi sahibi olmak için buraya tıklayın!


 

Veteriner hekimler çoğunlukla sokak ile sık temas halinde olan kediler için bu aşıyı uygulamayı uygun görürler. Bu aşının kedinize yapılmasının faydalı olup olmayacağı konusunda ise mutlaka veteriner hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz.

FIP hastalığı insana bulaşır mı?

Kedilerdeki corona virüs ve FIP hastalığı kedilerden insanlara bulaşmaz. Bu yüzden kediniz bu hastalığa yakalandı ise kendiniz için endişe etmenize gerek bulunmamaktadır.

Kediler FIP hastalığından nasıl korunabilir? Kediler corona virüsten nasıl korunabilir?

Kedinizi FIP hastalığına karşı koruyabilmenizin en temel maddesi temizliktir. Kedinizin kumu, kum kabı, mama kabı ve bulunduğu ortam yeterince steril olmalıdır. Tabiki bu sterilizasyon işini abartmaya gerek bulunmuyor. Genel temizlik kurallarınca davranmanız yeterli olacaktır.

Evde ayakkabı ile gezmemek ve ayakkabı ile bastığınız bölgelerde kedinizin gezmesini engellemek de koruma yöntemlerinden bir tanesidir. Çünkü bu virüsü ayakkabınız sayesinde sokaktan evinize taşıma olasılığınız oldukça yüksek. Üstelik kedi corona virüsü cansız ortamlarda 1 aya kadar yaşayabilmekte.

Diğer bir unsur da kedinizin serbestçe sokakta gezmesine izin vermemenizdir. Farklı kedilerin bulunmadığı kendinize özel bahçeniz var ise tabiki dilediği gibi dolaşabilir. Ama kedinizin farklı kedilerle bir araya gelmesi ya da farklı kedilerin virüs bırakabildiği yerlerde bulunması enfekte olma riskini arttıracaktır.

Ayrıca stres, tıpkı insanlarda olduğu gibi kedinizin de FIP dahil birçok hastalığa yakalanma riskini arttırmaktadır. Bu yüzden kedinizin stressiz bir ortamda yaşaması da kritik noktalardan bir tanesidir.

Diğer kedi hastalıkları ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için buraya tıklayın!

Kedilerde FIP tedavisi

Maalesef FIP hastalığının bilinen kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Zaten hastalığın en ürkütücü ve üzücü yanı da bu.

Ancak veteriner hekiminizin uygulayacağı bakım ve tedavi yöntemleri ile enfekte olmuş kedinizin daha uzun yaşaması sağlanabilmektedir. Bu tedavi yöntemleri de çoğunlukla bağışıklık güçlendirici ilaçlar ve antibiyotiklerdir.

Birçok kedi annesi ve kedi babası bu bilimsel olarak ispatlanmış bir tedavisi olmayan hastalık yüzünden minicik yavrularını kaybettikleri için facebook üzerinde FIP Warriors adında bir grupta bir araya gelmiş. Birbirleri ile alternatif tedavi yöntemleri ve yaşadıkları deneyimler hakkında bilgiler paylaşıyorlar. Dünyanın birçok noktasından üyeye sahip bu grupta belirtilen öneriler sayesinde bebeğini kurtardığını söyleyen kedi anneleri ve kedi babaları bulunuyor. International bir grup olduğu için farklı coğrafyalarda uygulanan tedavi detaylarına da ulaşmanız mümkün oluyor. İnsanın evladı böyle çözümsüz bir hastalığa kapıldığında her türlü çareye başvuruyor ne yazık ki. Eğer sizin de biricik bebeğiniz FIP hastalığına yakalanmış ve kendinizi çaresiz hissediyorsanız bu gruba bir göz atabilirsiniz. Gruba ulaşmak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Minnoşlarımızın sağlıklı günlerde uzuuun bir ömür yaşaması dileği ile…

Content Protection by DMCA.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*