Kedilerde Kısırlaştırma Sonrası Bakım

kedilerde_kisirlastirma_operasyonu_sonrasi_bakim
kedilerde_kisirlastirma_operasyonu_sonrasi_bakim

Kısırlaştırma Sonrası Bakım Nasıl Yapılmalıdır? Kısırlaştırma operasyonu basit bir ameliyat gibi görünse de kedinizi evinize getirdiğiniz andan itibaren dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Ama gözünüz korkmasın. Kısırlaştırmış bir kedinin bakımı sandığınız kadar zor değil. Peki kedilerde kısırlaştırma sonrası bakımı nasıl yapılmalıdır?

Evin kalabalık olmamasına özen gösterin

Kısırlaştırma operasyonu sonrası göreceksiniz ki kediniz halsiz, korkmuş ve endişeli bir ruh haline girmiş olacak. Bu yüzden onu bu ruh hali ile kalabalık bir ortama sokmamaya, yalnızca sizinle huzurlu bir zaman geçirmesine özen gösterin.

Güvenli bir hasta alanı yaratın

Kedilerde kısırlaştırma operasyonu sırasında anestezi uygulanır. Anestezilerin ise en büyük etkisi kusmadır. Bu durum insanlarda dahi aynı şekilde yaşanır. Bu yüzden kediniz evinize geldiğinde anestezi sebebi ile kusmalar gözlemleyebilirsiniz. Korkmayın bu normal bir reaksiyondur. Kusma gerçekleşirse ona bir süre mama vermeyin ve onun için hazırladığınız yatakta kolayca yıkayabileceğiniz tekstil malzemelerinin olmasına dikkat edin.

Eğer kusmalar durmaz ve normalden fazla bir şekilde gerçekleşir ise hemen veteriner hekiminize başvurun.

Onun için yarattığınız hasta alanı sürekli gözünüzün önünde olsun. Beklenmedik bir reaksiyon anında ya da kediniz dikişleri ile uğraşmaya başladığında ona hızlıca müdahale edebilmeniz gerekir.

Anestezi etkisinden çıkan minnoşlar normale göre ışığa daha fazla duyarlı olacaklardır. Bu yüzden mümkünse onu nazaran loş bir ortamda tutmaya özen gösterin.

Ayrıca eğer bebeğinizin mama ve su kabı yerden yüksekte bir yerde duruyor ise bir süre onları yer seviyesine indirin. Bu dönemde bir yerlere zıplamaması gerekmekte.

 

kedilerde_kisirlastirma_operasyonu_sonrasi_bakim_2
kedilerde_kisirlastirma_operasyonu_sonrasi_bakim_guvenli_alan

 

Diğer hayvan ve özellikle çocuklardan kedinizi izole edin

Kedinizin ciddi bir problemi olayacak evet ama onun birkaç gün hasta yatağında dinlenmesi gerektiğini unutmayın. Bu yüzden bebeğinizi strese sokacak ya da fiziken zarar verebilecek diğer hayvan ve çocuklardan izole edin.

Onu kedi yatağına yatması için zorlamayın

Kediniz için mutlaka rahat ve yumuşak bir yatak hazırlayın ama hasta diye asla onu yatağa yatmasına zorlamayın. Çünkü dikişlerindeki ağrıyı dindirmek için özellikle soğuk bölgelere, taşa veya parkeye yatmak isteyebilir.

Kum kabını hasta kedinize göre revize edin

Kısırlaştırma sonrası bakım konusunun en önemli maddelerinden biri kum kedi kum kabı kullanımı. Muhtemelen kapalı kum kabı kullanıyorsunuzdur. Ancak kediniz bu hasta ve halsiz hali ile kapalı kum kabını kullanmakta zorlanacaktır. Bu yüzden bir süre, en azından 1 hafta, kedinizin kum kabının kapağını kaldırın ve tuvaleti açık tuvalet olarak kullanın.

Onu heyecanlandıracak oyunlardan kaçının

An az 1 hafta olmak üzere 1-2 hafta boyunca onun hoplamasını, zıplamasını, koşmasını sağlayacak oyunlardan kaçının. Kedilerin acı eşiği yüksektir. Size acı çekmiyormuş gibi gelebilir ama mutlaka ağrısı olacaktır. Zaten dikişleri de tehlikeye atmamak için onu sakin tutmanız önemlidir. Unutmayın kısırlaştırma sonrası bakım konusunun en önemli maddelerinden bir tanesi de onu heyecanlandırmakta kaçınmaktır.

Bu arada ilk birkaç gün siz zorlasanız dahi zaten bebeğiniz bu hareketleri yapmaktan kaçınacaktır.

 

kedilerde_kisirlastirma_operasyonu_sonrasi_bakim_5
kedilerde_kisirlastirma_operasyonu_sonrasi_bakim__heyecanlandiracak_oyunlardan_kacinin

Dışarı çıkmasını engelleyin

Eğer kediniz gün içerisinde sokakta gezen bir kedi ise bir süre onu bu zevkinden mahrum bırakmanız gerekecek. Çünkü kısırlaştırma ameliyatı yarası sokaktaki mikroplardan dolayı enfeksiyon kapabilir.

Ameliyat yarasını takip edin

Kedinizi veterinerden alırken ilk yapmanız gereken kedinizin ameliyat yarasını incelemek olmalı. İlk gün incelerseniz daha sonra yaradaki değişimleri farketmeniz daha kolay olacaktır. Bir de başta farketmediğiniz bir lekeyi tuhaflık kabul edip boşu boşuna veterinere koşmamış olursunuz 🙂

Eve geldikten sonra günlük olarak yarasını detaylı inceleyip farklılık olup olmadığını, iyileşme durumunun nasıl gittiğini takip etmeniz çok önemli.

Uzunca bir süre ameliyat izinin altında bir yumru doku farkedeceksiniz ve bu sizi korkutmasın. ameliyat sonrası yara altındaki doku yumruları son derece normaldir. Oldukça sert olan bu yumru bebeğinizin yarası iyileştikçe yok olacaktır. Bu yumrunun tamamen yok olması oldukça zaman alıyor korkmayın. Ancak 1 ay sonra hala ilk günkü kadar büyük bir yumru var ise veteriner hekiminize danışmakta fayda var.

 

kedilerde_kisirlastirma_operasyonu_sonrasi_bakim_3
kedilerde_kisirlastirma_operasyonu_sonrasi_bakim_ameliyat_yarasini_takip_edin

 

Koruyucu yakalık (Elizabet) kullanın

Veteriner hekiminiz size koruyucu yakalığı ilk önerdiğinde kullanmak istemeyeceksiniz biliyoruz. Çünkü bebeğinizin boynundaki koruyucu yakalık (elizabet) onu huzursuz edecek. Koruyucu yakalık yüzünden düzgün yürüyemeyecek, mamasını rahat yiyemeyecek ve kendini yalayamayacak. Hatta sürekli yakalığı boynundan çıkartmaya çalışacak. Bu yüzden “eve gidince biz çıkarırız birşey olmaz” diyeceksiniz.

Sakın bunu yapmayın! Evet onu her gün bu şekilde görmek yüreğinizi burkacak ama bu durum tamamen onun iyiliği için. Koruyucu yakalık kullanmazsanız yarasını yalayıp, dikişlerini sökmek isteyecek. Bu da sağlıklı işleyecek kısırlaşma operasyonu sürecini tehlikeye atacak. Bebeğiniz dikişlerini koparırsa, yakalıkla yaşadığı günlerden çok daha zor günlerle karşı karşıya kalacaktır. Bu yüzden kısırlaştırma sonrası bakım konusunu kolaylaştırmak için koruyucu yakalık hayati önem taşımaktadır.

Bu sebeple veteriner hekiminizin uygun gördüğü süre ne ise yakalığı o kadar süre kullanın. Çıkarma işlemini yine veteriner hekiminiz dikişleri alma sırasında kontrollü bir şekilde gerçekleştirecektir.

 

kedilerde_kisirlastirma_operasyonu_sonrasi_bakim_4
kedilerde_kisirlastirma_operasyonu_sonrasi_bakim_koruyucu_yakalik_kullanin

 

Onu ödüllendirin

Özellikle dişi kedilerde kısırlaştırma operasyonu yaptırdıysanız bebeğinizin en az 1 gece veterinerde kalması gerekecektir. Erkek kedilerde kısırlaştırma operasyonu sırasında çoğunlukla veterinerde kalmasına gerek olmayacaktır. Ancak hem geceyi sizden ayrı geçirmesi, hem anestezi hem de operasyon bebeğinizin psikolojisini az da olumsuz etkileyecek.

Korkmayın! Evine geldiğinde hızlıca toparlayacak. Siz de buna destek olmak için eve geldiği ilk anda onu ödül maması, vitamin, malt, yaş mama gibi sevdiği yiyeceklerle ödüllendirmeye özen gösterin. Gösterin ki yeniden huzurlu ve mutlu olduğu yuvasına döndüğünü anlasın ve mutlu olsun.

Kucağınıza almayın

Yarası zarar görebileceğinden özellikle ilk 1 hafta bebeğinizi kucağınıza almamaya özen gösterin. Almak zorunda olduğunuzda ise dikkatlice, yavaş ve yarasına dokunmadan ve dengeli bir şekilde kucağınıza alın.

Bunun için en güvenli yöntem; bir elinizle arka ayaklarına yakın ve yarasına dokunmadan, diğer elinizle de ön ayaklarının arkasından yeni göğüs bölgesinden aynı anda olacak şekilde kaldırmak.

 

kedilerde_kisirlastirma_operasyonu_sonrasi_bakim_6
kedilerde_kisirlastirma_operasyonu_sonrasi_bakim_kucaginiza_almayin

 

Yalnız bırakmayın

Mümkünse bebeğiniz evinize geldiği ilk gün onun yanında olup onu gözlemleyin. İlk birkaç gün evde yalnız olması kendine zarar vermesine sebep olabilir.

Mamasını değiştirin

Kediniz kısırlaştırıldığı için artık eskisine oranla daha az koşacak ve daha az enerji harcayacak. Eğer kısırlaştırma ameliyatı sonrası onu aynı şekilde beslemeye devam ederseniz kediniz obezite ile yüzleşebilir. Artık onu mutlaka kısırlaştırılmış kedilere özel ürünlerle beslemeniz gerekiyor.

İdeal kedi kilosu nasıl anlaşılır?

Kısırlaşırmış bir kedinin artık hayatının sonuna kadar bu özel ürünlerle beslenmesi gerekir. Biliyoruz, ona farklı mamalar almak, onu mutlu etmek istiyorsunuz. Bunu yine yapabilirsiniz ama değiştirdiğiniz her mama kısırlaştırılmış kedilere özel olmalı.

Piyasada her markanın bu şekilde bir maması bulunuyor. Ancak piyasadaki mamalar tek tip kısırlaştırılmış mama oluyor. Kediniz 1 yaşından küçükse, dişi veya erkekse bu dönemde ihtiyacı olan besinler farklılık gösterir. Bu yüzden ona en uygun mamayı almalısınız ve bu mamalar da genelde veterinerlere özel olarak üretilmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı geçiş yapacağınız mama konusunda veteriner hekiminizden görüş almayı unutmayın!

Bu duruma örnek verecek olursak; Biz kızımız Bihter’i 7 aylıkken kısırlaştırdık. Ve veterinerimizin önerdiği Royal Canin Sterilized Young Female mamasını kullanmaya başladık. Bu markanın piyasada sadece tek tip sterilised maması bulunuyor ve biz kızımızın mamasını veterinerimizden satın alıyoruz.

kisirlastirilmis_kedi_mamasi
kisirlastirilmis_kedi_mamasi_royal_canin_sterilized_young_female

Son olarak yüreğinizi ferah tutun

Kedilerde kısırlaştırma oldukça zor bir süreç. Kısırlaştırma sonrası kedi bakımı ise inanın ondan daha zor. Aslında teknik olarak kedi bakımı için yapmanız gereken çok fazla bir görev yok. Ancak bebeğinizi ameliyat ettirmiş olmanın acısı tarif edilemez.

Bir dişi kedi anne-babası olarak bu durumun psikolojinizi oldukça olumsuz etkileyeceğini söyleyebilirim. Ama üzülmeyin. Bu hınzırlar gerçekten çok hızlı iyileşiyor ve çoğu aslında acı çekmiyor. Sadece siz “ya çekerse” diye evhamlanmaktan kendinizi alıkoyamıyorsunuz. 🙂

Onun iyiliği ve sağlığı için kısırlaştırma operasyonu yaptırmaya karar vererek oldukça doğru bir adım attınız. Birkaç gün üzüleceksiniz ama 1 hafta sonra bebeğiniz tamamen iyileştiğinde bu zor günleri unutacaksınız ve aslında üzülecek bir durum olmadığını anlayacaksınız.

Sizlere en büyük tavsiyemiz bebeğiniz veterinerde kaldığı gece onu ziyarete gitmemeniz. Minnoşunuzu anestezinin altında kafasındaki yakalıkla gördüğünüzde yüreğiniz parçalanabilir ve o gece onu orda bıraktığınız için sürekli kendinizi suçlayabilirsiniz (Biz yaptık ordan biliyoruz 🙁 ). Aslında kediniz sağlıklı ve acı çekmiyor. Bu tavsiyeyi verirken de biliyoruz ki yine de dayanamayıp onu görmeye gideceksiniz. Gittiyseniz de üzülmeyin… Hepsi geçecek söz veriyoruz! 🙂

Minnoşlarınızla mutlu sağlıklı günler diliyoruz….

Kedilerde kısırlaştırma operasyonu hakkında diğer merak ettileriniz için buraya tıklayabilirsiniz.

 

 

Content Protection by DMCA.com

9 yorum

  1. Merhaba Luna bugün 11’de kısırlaştırıldı..veteriner teslim ederken saat 18’de çok agresif taşıma kabında kalsın gece 2 ‘ye kadar dedi.. arabaya zor taşıdım kabında o kadar agresifti etraftan görenler kaçıştı..evde şu an baygın gibi ama tıslıyor çirkin bağırıyor.. bandajını bile göremedim tam.. bu kadar canı acırken kapalı kalması çok üzüyor beni.. çok da korktum gerildim 3 saattir ağlıyorum.. niye böyle oldu yanlış mı yaptım bilemedim.. taşıma kabından çıkarıp odaya kapatın orada dursun dedi veteriner.. nasıl açıcam o kabı bilmiyorum nasıl yardımcı olurum onu da bilmiyorum.. bu kadar agresifken dikişlerini söker kesinlikle.. lütfen yardımcı olur musunuz 😔

    • öncelikle geç dönüşüm için çok özür diliyorum. Belki başkalarına da bir faydası olur ümidiyle geç de olsa sorunuzu cevaplayayım.
      bu arada umarım bu geçen sürede bebeğiniz iyileşmiş ve normale dönmüştür:(
      bebeğiniz fazla hassas demekki. veterinerde geçirdiği süre biraz travma olmuş. anestezi etkisi ile aksine çok sakin olmasını beklerdim.
      bu gibi durumları biraz zamana bırakmak lazım. belki yaş mama, ödül maması vb sevdiği şeylerle ödüllendirerek kendini güvende hissettirebilirsiniz.

  2. Güzel, halden anlayan ve dengeli tavsiyelerle dolu bir yazı olmuş. Elinize sağlık. Bihter’e geçmiş olsun. Umarım şimdi çok daha iyidir. Kısırlaştırma kesinlikle en doğru karar. Şu anda bizde ameliyat sonrası dönemdeyiz. Kısırlaştırmadan önce kara bulutlarla kaplı, somurtup tüm gün kedi ekmeği şeklinde oturan mutsuz kızımız gitti, oyuncu sevecen, şefkat isteyen pamuk kızımız geldi. Yazınız yol gösterici olmuş. Okurken kendimizden çok şey buldum. Bende duygusal açıdan abarttığımı düşünüyordum. Çevremde çoğu kişi kısırlaştırma ameliyatı sonrasını nasıl atlattığını bile hatırlamıyorum. Benim gibi kedi ebeveynleri olduğunu bilmekte mutlu etmedi değil 🙂 Bihter’le sizlere sağlık dolu, güzel ömürler dilerim.

    • güzel yorumlarınız için çok çok teşekkür ederim. Çok şükür kızımız çok iyi ve çok sağlıklı. darısı diğer tüm bebeklerin başına.
      faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Bu siteyi hayata geçirmemin tek amacı buydu. bazen insanlar duyguları ile ilgili kendinin yalnız olduğunu düşünüyor çünkü.
      ama yalnız değiliz 🙂 hepimiz onları çok çok seviyoruz. sizin bebeğinize de çok geçmiş olsun.

  3. bugün 4. günümüz kızım çok hareketsiz iştah sıfır. suyu bile zorla içiriyorum şırıngayla. dr gidecez bugün. tabi dr. yi durmadan aradığım için getirin bakalım dedi. dr seç.m. çok önemliymiş anladım.herif pek ilgisiz hep normal bişey olmaz diyor. benim gibi ilk defa ve hazırlıksız anne olunca… sokağa atılacaktı yavrucak. acemiliğim yüzünden vijdan azabından geberecem neredeyse. kakasını yapmadı henüz. z.yağı yalatmaya çalıştım istemiyor bişey. bi tek malta saldırıyor yavrum benim o da o kadar zor yiyor ki. yürek sızım oldu çıktı bu masum kız. dr döndükten sonra yazarım size gelişmeleri. lütfen okuyan herkes kızımın ideal sağlığına kavuşması için dua etsin

  4. Kedimizi kısırlaştıralı 5 gün oldu hala doğru düzgün bir şey yemiyor. Bu sabah antibiyotiği aç karnına içti doğal olarak yine ve kustu. Çok hasta duruyor sürekli derin derin nefes alıyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Normal mi bu hali? Su içmedi ısrar ettiğim halde kustuktan sonra çok üzülüyoruz. Kısırlaştıma sürecinin çok kolay geçtiği söylenmişti ama biz de hiç böyle olmadı keşke yaptırmasaydık diyoruz.

    • umarım iyi olmuştur artık bebeğiniz. Ben de ilk günler çok pişmandım ama şimdi iyi ki yaptırmışım diyorum. ilk günler zor geçiyor ama geçiyor endişle etmeyin. sadece biraz zaman ve sabır lazım

  5. Kedimi dün kisirlaştirdim.Tahliller temiz çıktı.Suan 2.günümuz.Şükurler olsun kizim sorunsuz sekilde amaliyatini oldu pekte sorun cikarmadi sonrasinda bana. Çunku surekli yatiyor. Ilk geldigimizde eve heryere atliyor zipliyordu korkmustum dikisleri acilicak diye miyavliyordu bisure. Hazirladigim yere yattiginda yanna gittigim zaman hizla kaciyordu bnden. Neyseki uzun surmedi. Mamamizida yedik suyumuzuda ictik kendiliginden tuvaletinede gitti yawrum. Sadece uzerinde çoraptan giysi oldugundan sanirim pek harekt etmiyor artik. Birde dikisleri gormedim corabida cikarmak istemiyorum tekrar giydiremm diye aklima takilan teksey dikişleri saglammidir hala. Ilk gldigimizde cok zipladi

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*