Kedilerde tüy dökülmesi, kedi annelerinin en büyük sorunlarından bir tanesidir. Heryerde uçuşan tüyler sizi olmasa da evinize gelen misafirinizi rahatsız edebilir. Veya dökülmelerden dolayı bebeğinizin bir sağlık sorunu olup olmadığı konusunda endişe ediyor olabilirsiniz. Bu yüzden kedilerde tüy dökülmesi sorununa çözüm aramanızdan daha doğal bir hakkınız olamaz tabiiki. Zaten kedi bakımı ve kedi sağlığı konusunda dikkatli bir anneyseniz kedi tüy dökülmesi konusunda da oldukça az sorun yaşayacağından emin olabilirsiniz.
Malesef tüy dökülmelerini sıfırlamak mümkün değil. İnsanoğlu kendi saç dökülmesine bile henüz kesin çözüm bulamamışken kedi tüyleri için bu çözümü beklemek fazla hayalperest bir davranış olur 🙂 . Ama dökülmeyi engelleyemeseniz de doğru bir bakım ile en aza indirmeniz mümkün. Bu yazımızda da kedilerin tüyleri neden dökülür , kedilerde tüy dökülmesi nasıl engellenir , kedi tüy bakımı nasıl yapılmalıdır gibi sorulara birlikte yanıt arayacağız.
Kedilerde tüy dökülmesi neden olur ? – Kedilerin tüyleri neden dökülür ?
Kedinizin tüylerinin dökülmesinin birçok nedeni vardır. Bu yüzden dökülmenin frekansını, miktarını ya da dönemini iyi gözlemlemeniz gerekmektedir. Tüy dökülme sebeplerini aşağıdaki gibi 5 ana başlıkta detaylandırabiliriz.
Kedilerde tüy dökülmesi sebepleri – Kedi tüyü neden dökülür?
- Beslenme kaynaklı tüy dökülmeleri
- Mevsim kaynaklı tüy dökülmeleri
- Hastalık kaynaklı tüy dökülmeleri
- Hormonal değişiklikler kaynaklı tüy dökülmeleri
- Stres kaynaklı tüy dökülmeleri
Bu 5 ana kategorinin detayları ile ilgili bilgi almak için ilgili yazımızı okumanızı tevsiye ederiz.
Kedilerde tüy dökülmesi nasıl azaltılır? Kedilerin tüy dökmemesi için ne yapmalı?
Kedimin tüyleri çok dökülüyor diyorsanız ve kedilerin tüy dökmemesi için ne yapmalı sorusuna cevap arıyorsanız aşağıdaki öneriler tüy dökme sorunu konusunda size yardımcı olacaktır.
1 – B Vitamini Takviyesi:
Tüy dökülmesinin en büyük sorunlarından bir tanesi B vitamini eksikliğidir. Veteriner hekiminizin uygun görmesi durumunda kedinize B vitamini takviyesi yaparak kedi tüy döküme sorununa büyük ölçüde çözüm bulabilirsiniz. Burada veteriner hekim uygunluğu kritik. Çünkü kedinizin B vitamini almasına engel bir hastalığı varsa kullanmak doğru değildir. Tüylerinin dökülmesini engellemeye çalışırken bebeğinizin hasta olmasını istemezsiniz.
2 – Yaş Mama Kullanımı:
Özellikle balık içerikli yaş mama kullanımı kedilerde tüy dökülmesi problemini oldukça azaltmaktadır. Yaş mamaların protein ve su açısından kuru mamalara göre daha zengin olması kedi tüy bakımı konusunda yaş mamaların bir tık daha öne geçmesini sağlamaktadır. Kedinize yaş mamayı haftada 1 veya en fazla 2 kez vermelisiniz. Her şeyde olduğu gibi yaş mamanın fazlası da kediniz için zararlıdır.
Kedilerde beslenme konusunda daha detaylı bilgi almak için beslenme konulu yazımıza göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.
3 – Su Tüketimi:
Kedilerde su tüketimi, hem kedinizin tüy bakımı hem de genel sağlığı açısından hayati öneme sahiptir. Unutmayın, minnoşlar beklemiş suyu içmek istemezler. Bu yüzden kabındaki suyu her daim taze tutmalısınız.
4 – Düzenli Tarama:
Kedilerde tüy dökülmesi nasıl azaltılır sorusunun belki de en önemli cevabı düzenli taramadır. Kedinizi düzenli taramanız, tüy dökülmesini azaltmada alabileceğiniz en önemli aksiyondur. Bu sayede ölü tüyleri üzerinden toplamış ve onlar etrafa saçılmadan siz onları tarağa hapsetmiş olursunuz. Ayrıca çoğunlukla uzun tüylü kedi kürkü üzerinde oluşan düğümlenmeleri de açarak bebeğinizin yal anma sırasında zorluk çekmesini engellemiş olursunuz.
Kedimin tüylerini ne sıklıkla taramalıyım?
Özellikle uzun tüylü kedilerde kedinizi her gün taramanız tüy dökülmesini minimuma indirecektir. Günlük tarama yapıyorsanız tarama süresini uzun tutmanıza gerek bulunmamaktadır. Bunun için birkaç dakika ayırmanız yeterli olacaktır. Ancak kedinizi haftada 1 ya da 2 kez tarıyorsanız tarama süresini mutlaka uzatmalısınız. Tabi minnoşunuz buna izin verirse 🙂 .
Yavru kedi tüy dökümü
Yavru kedim çok tüy döküyor ne yapmalıyım?
Çok sık karşılaşılan bir durumdur yavru kedilerde tüy dökülmesi. Öncelikle bu konuda endişelenmenize gerek olmadığını belirtmek isteriz. Şimdi gelelim yavru kedilerde tüy dökülmesinin sebeplerine; kediler, doğduklarında bebeklik tüyleri ile doğarlar ve belli bir aya geldiklerinde bu bebeklik tüylerini dökerek artık onları hayat boyu yalnız bırakmayacak yetişkinlik tüylerini çıkartırlar.
Yavru kedi beslenmesi nasıl olur?
Yavru kedilerde tüy değişimi nasıl olur?
Bu yüzden 1 yaşından küçük bir kediniz varsa kısa bir süre de olsa artan tüy dökülmesi ile karşı karşıya kalacaksınız demektir. Ancak bu süre uzun sürer veya kedinizde farklı davranışlar/belirtiler gözlemlerseniz mutlaka veteriner hekime başvurmanız gerekmektedir. Çünkü tüy dökülmesinin bir hastalığın belirtisi olması mümkündür.
Ayrıca kedilerde sık karşılaşılan hastalıklar ile ilgili yazımızı okuyarak bebeğinizi bekleyen tehlikeler hakkında bilgi sahibi de olabilirsiniz.
Kedi tüyü yutmak
Kedi tüyü insana zarar verir mi?
Neredeyse tüm insanları endişelendirir kedi tüyü yutmak ve kafalarında soru işareti yaratan bir konudur. Kedi tüyü ile ilgili yaratılan efsaneleri birçok yazıdan okumuş, birçok kişiden duymuşsunuzdur. Peki gerçekten kedi tüyü insana zarar verir mi?
Kedi tüyü zararlı mı?
Kedilerin sindirim sistemi oldukça özenli bir bakım ister. Kedilerde beslenme veya kedi aşıları konusuna gereken özeni göstermezseniz bağırsaklarında iç parazit oluşumu gerçekleşir ve bu iç parazit dışkılama yolu ile dışarı atılır. Biliyorsunuz kediler doğaları gereği kendilerini yalayarak temizlerler. Buna popoları da dahil! İç parazit durumu oluşan bir kedi yalanma işlemi ile birlikte poposundaki parazit yumurtalarını tüylerine yayar. İşte bu parazit yumurtaları içeren kedi tüyleri insan sağlığına zararlıdır!
Kedi tüyü kist yapar mı?
Bir insan parazit içeren kılı yuttuğunda veya soluduğunda akciğer veya karaciğerlerinde kist oluşumu gözlemlenmesi mümkündür. Ayrıca bu parazitler gebelikte düşüğe dahi sebep olabilmektedir. Eğer kedinizin iç parazit aşıları 2-3 ayda 1 düzenli olarak yapılıyorsa bu konuda korkmanıza gerek yok! Çünkü parazit içermeyen kedi tüyü, insanlara hiçbir şekilde zarar vermez!
Kedi aşı çeşitleri ve bu aşıların önlediği hastalıklar ile ilgili bilgi almak için mutlaka ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Kedilerin tüyleri traş edilir mi?
Kedilerde tüy dökülmesinin önüne geçmek için onu traş etmeyi düşünüyorsanız bunu kesinlikle aklınızdan çıkartın! Böyle bir işlem yaptığınızda deri hastalıklarına davetiye çıkartmış olursunuz. Ayrıca kediniz görünüşünden dolayı stres altına girer ki bu stres zamanla çok daha büyük problemler doğurur. Çünkü kediniz için tüyleri, sizin tahmin edebileceğinizden çok çok daha önemlidir.
Zaten eğer traş ettirirseniz daha sonra dönüp kedinizin görüşüne baktığınızda çok pişman olacağınızın garantisini verebiliriz. Tercih ettiğimiz bir yöntem olmadığından buraya traşlı kedi fotoğrafı koyup, içten içe acı çeken minnoşları sizlerle paylaşmak istemedik 🙁 .
Kediniz aşırı tüylü ve bundan dolayı zorlandığını gözlemliyorsanız onu komple traş etmek yerine tüylerini biraz kısaltmak yoluna gidebilirsiniz. Ama bunu sakın evde denemeyin. Evde yapılan traş işlemlerinde kedinize zarar verme olasılığınız olukça yüksektir. Mutlaka bir profesyonelden bu konuda yardım isteyin.
Bu arada Anestezisiz kedi ve köpek traşı hizmetleri ile istanbul kedi kuaförü olarak Petibom Pet Kuaförü tercih edebilirsiniz.
Minnoşlarınızın tüylerini daha uzun yıllar okşayabilmeniz dileği ile… 🙂
Bir yanıt bırakın