Tüm kedi anneleri çok iyi bilir. Bu zibidiler hiçbir evde çiçek, bitki bırakmazlar. Benim de kızım gelmeden önce evim çiçeklerle doluydu. Tabi öncelikle hepsi birer birer öldü sağolsun. Çiçekleri çok sevdiğim için zaman içerisinde hem araştırma yaparak hem de kendi yöntemlerimi geliştirerek bazı yöntemler edindim. Bu yazımda da sizlere kediler ve çiçekler konusunda bildiğim tüm detayları anlatacağım. Peki kedileri çiçeklerden uzak tutmak için ne yapmak gerekir? Hangi çiçekler kediler için zararlıdır? Gelin birlikte inceleyelim.
Kediler neden çiçek yer?
Sokakta yaşayan veya evde yaşayıp dışarı çıkan kediler sindirimlerine yadımcı olmaları için lifli bitkileri ve çoğunlukla otları yerler. Ot yemek aynı zamanda kendini yalama sonucunda yutulan tüyleri kusarak mideden çıkarılmasına da yardımcı olur. Bu konuya tüy bakımı ve kedilerin kusması ile ilgili detaylı bir şekilde yazdığım yazılarımda değinmiştim.
Evde yaşayan kediniz ise bu tatminini gidermek için bulduğu ev bitkilerini çiğnemek isterler. Dolayısı ile evdeki bitkileri kedilerden korumak istiyorsanız en temel çözüm olarak ona kedi otu sağlamalısınız. Kedi çimi de olarak bilinen bu otları tohumdan alıp yetiştirebiliyorsunuz. Ürünü internetten ve pet shoplardan rahatlıkla edinebilirsiniz.
Tabiki kedi çimi almak kedinin çiçek yemesini tamamen engellemez. Ama diğer çözümlere geçmeden önce kedinin çiçek yemesinin zararlarından bahsetmekte fayda var.
Kedi çiçek yerse ne olur?
Bazı bitkiler maalesef kediler için zehirlidir. Kediniz bu ayrımı yapamayabilir. Bu yüzden de ya evde kediler için zehirli bitkiler bulundurmamalısınız ya da bu bitkileri kedinizin ulaşamayacağı yerlere koymalısınız. Peki hangi bitkiler kediler için zararlıdır?
Kediler için zehirli bitkiler nelerdir? Kedileri çiçeklerden uzak tutmak
Eğer bir kedi annesiyseniz ve evinizde aşağıda sıraladığım bitkilerden biri var ise onlarla vedalaşma zamanı geldi demektir. Ya da çiçeğinizi kedinizin asla ulaşamayacağı bir yere koymalısınız. Tabi öyle bir yer varsa 🙂 Çünkü ben aloe vera’mı güvendiğim bir köşeye koyduğumu sanarken kızımın ağzında bir parçasını gördüğümde apar topar bahçeye çıkarmıştım. Tüylerine yapışan bitki sıvısını temizlemek zaten ayrı bir eziyetti. Allahtan erken farkettim ve kedime bir zarar gelmeden duruma müdahale ettim. Peki aloe vera dışında kediler için zehirli ev bitkileri nelerdir?
- Monstrea deliciosa (Deve Tabanı)
- Epipremnum aureum (Salon Sarmaşığı)
- Crassula ovata (Yeşim Bitkisi, Para Çiçeği)
- Sansevieria trifasciata (Paşa kılıcı, Kılıç çiçeği) – Bahçeyi boylayan çiçeklerimden biridir 🙁
- Dieffenbachia (Difenbahya- Dilsiz Baston)
- Aloe Vera
- Açelya
- Nergis
- Zakkum
- Spathiphyllum (Barış Zambağı)
- Yucca massengena (Yuka) – Ki en sevdiğim salon bitkisidir 🙁
- Dracaena marginata (Madagaskar Dragon Ağacı)
- Kokina – Yılbaşı dekorumda vazgeçilmezimdir
Kediler için zararlı bitkiler nelerdir? Kedileri çiçeklerden uzak tutmak
Zehirli olmasa da bazı bitkiler kedinizin sağlığınıza iyi gelmez. Peki bu zararlı bitkiler hangileridir?
- Çekirdekli tüm sebze ve meyveler (kiraz, erik vb büyük çekirdekler)
- Soğan (mide sindirimi için oldukça zararlıdır)
- Mısır
- Zambak
- Aşk sarmaşığı
- Karanfil
Bu arada hangi bitki kediler için zararlı kısmından emin olamıyorsanız çocuklar içim zararlı bitkileri de inceleyebilirsiniz. Çocuklar için zararlı bitkilerin neredeyse tamamı kediler için de zararlıdır diyebiliriz.
Kediler için zararlı ve zehirli ev bitkilerini öğrendik. Evimizdeki bitkiler zararsız da olsa tabiki onları yemelerini asla istemeyiz. Bu yüzden gelin şimdi de kedileri çiçeklerden uzak tutmak için ne yapmalıyız onu inceleyelim.
Kedileri çiçeklerden uzak tutmak için ne yapmalı?
- En kesin çözüm çiçekleri ulaşabileceği yerlerden kaldırmak. Ancak bu durum teknik olarak pek mümkün olmuyor tabii.
- Bir diğer çözüm alışkanlığını unutana kadar çiçeklerin etrafını bir bant ile çevirmek. Çiçeğe uzandığında patisi ya da ağzı yapışkan kısma değerse kolay kolay bir daha çiçeğinize yaklaşamayacaktır. Çünkü kediler yapışkan histen asla hoşlanmazlar.
- Bitkinize ve kedinize zararsız olacak acı/kekremsi tadı olan bir sprey ile çiçeklerinizi sulamayı da çözümlerden biri olarak kullanabilirsiniz. Bunun için bazı pet shoplarda da satılan elma spreylerini deneyebilirsiniz. Ancak kullanmadan hem çiçeğinize hem de kedinize zarar gelmemesi için mutlaka hem bir çiçekçiden hem de bir veteriner hekimden görüş almak şart.
- Benim en severek uyguladığım yöntem ise yeşil bir file ile çiçeği sarma yöntemi. Kuş filesi olarak da bilinen bu file sayesinde hem kedimin bitkileri çiğnemesini engelliyorum hem de çok göz tırmalamayacak bir şekilde çiçeklerimi koruyorum. Şu şekil bir fileden bahsediyorum.
- Kedinizi sürekli olarak su içmeye teşvik edin ve bol bol ortamda su bulundurun. En azından nem ihtiyacı için bitki çiğnemeyi bırakacaktır.
- Pes edip evinizi yapay çiçeklerle süsleyebilirsiniz. yapaycicekdeposu.com ve ikea.com.tr sitelerinde gerçekten çok güzel çiçekler mevcut. Benim de buralardan edindiğim çok gerçekçi yapay çiçeklerim mevcut. Tabiki kedim onları da kemirip yamultuyor ama en azından zehirlenme endişesi taşımıyorum.
Kediler neden saksıları eşeler?
Kedilerin saksıları eşelemesinin en önemlisi nedenlerinden bir tanesi merak. Kediler kazarak bir şeylere ulaşma durumunu heyecan verici bulur. Bu yüzden de saksı toprağı onun için en eğlenceli oyuncak olabilir. Bunun dışında içgüdüsel olarak da kazılabilen her alana tuvaletini yapma isteği duyarlar. Bu yüzden de büyük bir memnuniyetle saksılarınızı eşelerler.
Kedi saksıya tuvaletini yapıyor
Bu çok normal bir durum. Kedinizin tuvaleti ulaşması zor bir alanda olabilir. Saksınız çok büyük olduğu için ona koca bir tuvalet gibi geliyor olabilir. Daha önce bir kez tuvaletini yaptığı için artık orayı tuvalet noktası olarak benimsemiz olabilir. Bunu engellemek için mutlaka aşağıda sıraladığım maddelerden faydalanmanızı tavsiye ediyorum.
Bu arada kediniz kuma tuvaletini yapma alışkanlığını henüz kazanamadıysa bu yazıma mutlaka göz atmalısız. Yazımda kedilere verilmesi gereken kum kabı eğitiminden detaylıca bahsettim.
Kedim saksıda uyuyor
Bu pek karşılaşan bir durum değil. Ama kediler neden saksıda yatar diyorsanız ortada büyük bi problem var demektir. Çoğu zehirli bitkinin asıl zehirli olan kısmı bitki kökü olduğu için saksınızla bu kadar bağ kurması zehirlenme olasılığını arttıracaktır. Tabi bir de bence hijyenik bir durum da değil. Mutlaka saksı üzerini uyuyamayacağı birşeyler ile kaplayıp kedinize uyuyabileceği sıcak ve yumuşak birkaç farklı yer tasarlayın. Birkaç yer dememin sebebi bu zibidilerin her yerde kolay kolay uyumak istememeleri.
Kedi saksı koruyucu – Kedi bitki koruyucu – Kedi kovucu sprey
Kediniz saksıya yatıyor, kediniz saksıda uyuyor, kediniz saksıya işiyor ve kediniz saksıyı eşeliyor ise yukarıda sıraladığım ücretsiz yöntemlerin dışında kedi saksı koruyucu alarak da saksınızı koruyabilirsiniz. İnternetten bu ürüne kolayca ulaşabilirsiniz. Örnek ürün için link.
Bunun dışında internette bolca satılan kedi kovucu spreyler de mevcut. Ama inanın ben daha hiçbir faydasını görmedim. Kedi kovucu jellerden de kullandım ama kedim gidip o jelin üstünde uyudu 🙂
Peki kedileri saksılardan uzak tutmak için neler yapabiliriz? Gelin birlikte inceleyim.
Kedileri saksılardan uzak tutmak için ne yapmalı?
- Saksının üst kısmını yine bant ile kaplayarak kedinizin toprağa erişimini engelleyebilirsiniz.
- Toprak üstüne kedi kazma caydırıcı olan kedi kovucu paspaslardan koyabilirsiniz.
- Bitkinizin toprağına kedilerin sevmediği narenciye kabuklarından koyabilirsiniz
- Toprağın üst kısmını beyaz çakıl taşları ile kaplayabilirsiniz. Bu sayede hem toprak nefes alır, hem rahatça bitkinizi sulayabilirsiniz, hem de dekoratif bir görüntü olur. Bu arada çakıl taşları kedinizin saksıdan alabileceği boyda olmamalı. Yoksa ona yeni bir oyun alanı yaratmış olursunuz.
- Kediniz bir kez saksıya tuvaletini yaptı ise ya o toprağı tamamen değiştirmelisiniz ya da kendi çiş ya da kaka kokusunu almayı engelleyecek aromalarla toprağı kaplamalısınız. Aksi halde kedinizin tekrar saksıya tuvaletini yapması kaçınılmaz bir durum haline gelir.
Kedim çiçek yedi ve kustu. Ne yapmalıyım?
Yukarıda da belirttiğim gibi bazı bitkiler kedile için oldukça zararlıdır. Eğer bitkinizin zararlı olup olmadığından emin değilseniz şuna dikkat edin; Kediniz ağzından çokça salya akıtmaya başladıysa, kusuyorsa, halsizleşmişse derhal kedinizi bir veteriner hekime götürün.
Bu da benim kızım 🙂
Kedinizle birlikte sağlıklı, mutlu ve bol çiçekli günler diliyorum.
Bir yanıt bırakın