Kedi sahiplenmeden önce neler yapmak gerekir?

kedi sahiplenmeden once, kedi sahiplenme

Bir minnoş sahiplenmeye karar verdiniz ve o şanslı kediciğinizi seçtiniz. Artık heyecan içerisinde yeni bebeğinizin evinize gelmesini bekliyorsunuz. Ancak minnoşunuz için yeterince hazırlık yaptığınızdan emin misiniz? Bu yazımızda kedi sahiplenmeden önce evizinizde ve hayatınızda yapmanız gereken değişiklikleri ve öğrenmeniz gereken kritik bilgileri inceledik.

Minnoşunuz evinize gelmeden önce tamamlamanız gereken çok kritik adımlar bulunmaktadır. bu adımları önceden biliyor olmanız bebeğiniz ile ilk günlerinizi daha rahat ve bilinçli geçirmenizi sağlayacaktır.

Öncelikli olarak minnoşunuzu bir petshop’tan sahipleniyorsanız (ki öyle olmamasını umut ediyoruz) petshop görevlisiyle ya da bir tanıdığınız aracılığı ile sahipleniyorsanız doğumundan itibaren yanında olan kişi ile iyi bir iletişim kurmanız gerektiğini bilmelisiniz. Bu yüzden bebeğinizi nasıl ve nereden sahipleneceğiniz kritik. Çünkü bebeğiniz için onlardan öğrenmeniz gereken hayati bilgiler bulunmaktadır.

Kedinizi sahipleneceğiniz kişiden aşağıda detayları belirtilen konularda mutlaka bilgi almalısınız!

Bu konular bebeğinizin bakımını devam ettirebilmeniz için çok önemlidir. Bu yüzden kedi sahiplenmeden önce yani kediniz sizin evinize gelmeden önce mutlaka aşağıdaki konularda bilgi almalısınız;

    • Kedinizin kaç haftalık olduğunu öğrenmelisiniz. kedinizi nasıl besleyeceğiniz, hangi aşıları yaptıracağınız, bakımı ile ilgili nasıl ilerlemeniz gerektiği vb. konular yeni bebeğinizin yaşına göre yönlenecektir.
    • Kedinizin cinsi ve ırkının ne olduğunu ve hatta mümkün ise anne ve babasının  ırk bilgilerini öğrenmelisiniz. Bazı özel cins kediler için özel bakım ihtiyaçları bulunmaktadır. örneğin uzun tüylü cins kedi sahiplenecekseniz malt ilk günden itibaren evinizde bulundurmanız gereken bir ürün olacak ya da anne veya babasından geçen ırklara özgü kalıtımsal bir rahatsızlığı olacak ise bunu önceden öğrenme ve bebeğinize buna göre davranma şansı yakalayacaksınız.
    • Siz sahiplenene kadar herhangi bir aşı yapılıp yapılmadığı, yapılmadıysa hangi aşılarının yapıldığı bilgisini öğrenmelisiniz. Gelecek aşılarının planını da bu bilgilere göre yaptıracaksınız. Muhtemelen kedinizi aldığınıda henüz aşı kartı oluşmamış olacak. Bu yüzden aşı bilgilerini eksiksiz öğrenip sizin oluşturtacağınız aşı kartına bu aşıların girişini yaptırmalısınız.

Kedilere hangi temel aşıların yapılması gerekiyor merak ediyorsanız ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.

    • Siz sahiplenene kadar herhangi bir sağlık sorunu yaşayıp yaşamadığını öğrenmelisiniz. Örneğin yeni bebeğiniz size gelmeden önce önemli bir sindirim problemi yaşamış olabilir ya da önemli bir ameliyat geçirmiş olabilir. Böyle bir durumda bebeğinizi geçirdiği bu hastalığa göre beslemeniz gerekecektir.

Ayrıca kedilerde sık karşılaşılan hastalıklar için ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.

    • Siz sahiplenene kadar geçen sürede kedinizin hangi mama ile beslendiğini öğrenmelisiniz. siz ona mutlaka en kaliteli en besleyici mamayı alacaksınız ama kediniz alacağınız mamayı alışık olmadığı için yemek istemeyebilir. Böyle bir durumda minnoşunuza alışık olduğu mamayı vermelisiniz ki aç kalmasın. zaten ortamından ayrıldığı için tedirginlik yaşayan bu minik kalbi bir de aç bırakmak istemezsiniz. İlk birkaç gün eski maması ile besleyip daha sonra yeni mama ile eski mamayı karıştırarak yeni mamaya yumuşak bir geçiş yapabilirsiniz.

Yavru kediler ne ile beslenir? Cevabı ilgili yazımızda!

Sağlıklı bir başlangıç için ilk gün kedinizi mutlaka veteriner kontrolüne götürmelisiniz!

Bir kedi sahilenmeden önce onun sağlığı konusunda ne kadar fazla detay olduğu konusunda bilgi sahibi olmazsınız. Sağlığını korumanın ne kadar önemli olduğunu ancak onunla yaşamaya başladığınızda öğrenirsiniz. Minnoşunuzun veteriner kontrollerini düzenli yaptırarak kedinizin hem daha sağlıklı, hem daha uzun ömürlü hem de daha mutlu olmasını sağlarsınız.  Bu yüzden de minnoşunuz evinize gelmeden önce kendinize uygun bir veteriner belirlemeniz gerekmektedir. Veteriner kontrolü sırasında ise aşağıdaki konulara dikkat etmelisiniz;

    • Var ise kedinizin eksik aşılarını tamamlatmalısınız.
    • Var ise kedinizin sağlık problemleri ile ilgili veteriner hekimi yeterince bilgilendirmelisiniz.
    • Gelecek aşıları için kedinize bir aşı takvimi oluşturmalısınız.
    • Kedinize mutlaka ama mutlaka bir aşı karnesi çıkarttırmalısınız. Bunun için size veteriner hekiminiz destek olacaktır. Bu karneyi kedinizin tüm kontrollerinde yanınızda bulundurmanız ve her aşısını bu karneye işletmeniz gerekmektedir. kedinizi sahiplenmeden önce kendisine bir karne çıkartıldıysa kedinizle beraber bu karneyi de sahibinden istemelisiniz.

Adresinize yakın olan veteriner bilgileri için tıklayın!

2019 veteriner muayene ve kedi aşı ücretleri için tıklayın!

Evinizi kedinize uygun olacak şekilde hazırlamalısınız!

Kediler tıpkı bir bebek gibi evinizde kontrolsüzce dolaşıp oyun oynarlar. Nasıl ki bebeğiniz için sehpaların sivri köşelerini zararsız hale gerirsiniz, kediniz için de buna benzer bazı önlemler almanız gerekmektedir. Tatsız bir durum yaşamak istemiyorsanız bir kedi sahiplenmeden önce evinizi aşağıdaki maddelere uygun olarak kediniz için hazırlamalısınız;

    • Eve dolaşırken patilerine batabilecek, ilgisini çekip yemeye çalışacağı eşyaların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Tıpkı bir bebek gibi gördüğü her bir objeyi patileyip, her birini ağzına atmaya çalışacaktır. Minik dekoratif taşlar, devrilmeye müsait sivri objeler vb. kediniz için hep tehlike yaratacaktır. Bunları mutlaka ortadan kaldırmanız gerekmektedir.
    • Kapı ve pencerelerinizi sineklik, tel vb materyaller ile minnoşunuzun kontrolsüz çıkamayacağı şekilde kapatılması gerekmektedir. İlk birkaç gün korkacak ve kapı ve pencerelere yönelmeyecek ama bir gün mutlaka o kapıdan çıkmak isteyecektir. Pencereler ve balkonlar bir kedi için en tehlikeli bölgelerdir. Bu konuda hazırlığınızın olması onun zarar görmemesi için önem arz etmektedir.
    • Yatağının, mama kabının ve tuvaletinin nerelere konumlandırılacağını belirlemelisiniz. Kediniz evinize geldikten sonra bir süre bunların yerini değiştirmemeniz bebeğinizin size alışması için kritik. bu yüzden konumları konusunda iyi düşünmelisiniz.

Kediniz için alışveriş listesi oluşturmalısınız!

Yeni bebeğinizin temel ihtiyaçlarına yönelik bir alışveriş listesi oluşturup kritik ihtiyaçları bebeğiniz evinize gelmeden önce temin etmelisiniz. Bu ihtiyaçlar için ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.

Content Protection by DMCA.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*