Kediye süt verilir mi? Sütün kedilere etkisi nedir?

kediye süt verilir mi

Kedi besleme konusunda en çok bilinen yanlışlardan biri de “kedilere süt vermek“tir. Süt kedilere bu kadar zararlıyken nasıl bu kadar genel geçer bir bilgi olmuş anlam veremiyorum gerçekten. Önemli bir konu olduğu için bu yazımda sizlere kediye süt verilir mi, kedilere süt vermek zararlı mı, kedilere süt neden zararlı, kedilere sür verilirse ne olur gibi soruların cevaplarını paylaşacağım.

O zaman kedilere süt verilir mi sorusu ile başlayalım…

Kediye süt verilir mi?

Süt ürünleri, kedilerin sindirim sistemini içeriğindeki laktoz sebebi ile rahatsız eder. Çünkü kedilerde, süt şekeri olan laktozu sindirecek yeterli bakteri bulunmamaktadır. Bu yüzden de şekeri sindiremez ve içtiği süt tüm sindirim sistemine zarar verir. Hata bazı durumlarda miniğin ölümüne dahi neden olur.

Kedi süt içer mi? Kediler süt sever mi?

Her ne kadar süt kediler için zararlı olsa da bazı zibidiler tam bir süt bağımlısı oluyor. Tabi alıştırmakla da alakalı. Yoksa kedilerin annesinin sütü dışında hayatı boyunca süt içmeye ihtiyacı olmaz. Belki de kedinizin bünyesi güçlü olduğu için bugüne kadar içtiği sütten zarar görmedi. Ama bu durum bundan sonra görmeyeceği anlamına gelmiyor maalesef. Bu yüzden bu alışkanlığı başka bir besinle değiştirmekte fayda var.

Kedilerin beslenmesinde faydalı olan yiyecekleri öğrenmek için buraya tıklayarak ilgili yazıma göz gezdirebilirsiniz.

Kedilere süt verilirse ne olur? Kedilere süt verilir mi?

Laktozu sindiremeyen kediler bir süre sonra ishal olurlar. Süt içmeye devam ettikleri sürece ishal de aynı şekilde devam eder ve vücutta ciddi oranda su kaybı başlar. Su her türlü canlı için hayati öneme sahiptir. Su ve kilo kaybıyla birlikte kedinizin sonunda vücut direnci düşer. Bu şekilde de her türlü enfeksiyona ve hastalığa açık hale gelir. Ve maalesef ölümcül sonuçlarla karşılaşma ihtimali doğar.

Bu arada kedilerde sık karşılaşılan hastalıklarla ilgili bilgi alabilmek için ilgili yazıma buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.

Süt, İshal dışında bağırsaklarda parazit oluşumuna da sebep olur. Parazit kedilerde en sık görülen problemlerden bir tanesidir. Üstelik bu parazitler sadece kediniz için değil sizin için de tehlike arz etmektedir. Bu yüzden evinizde beslediğiniz kedinizin aşılarını ihmal etmemek önemlidir.

Kediler için gerekli aşılar konusunda bilgi almak için buraya tıklayarak ilgili yazıma göz gezdirebilirsiniz.

Kedilere süt nasıl verilir?

Yanınızda süt dışında başka bir besin olmamasının pek mümkün olacağını sanmıyorum. Ama ola ki böyle bir durumla karşılaştınız, bu durumda kediye süt vermek konusunda aşağıdaki konuları bilmekte fayda var. Ama öncesinde tekrar etmek isterim. Ne olur kedilere süt vermeyin 🙁

Kediye laktozsuz süt verilir mi?

Mutlaka kedilere süt vermeniz gerekiyorsa en azından laktozsuz sütlerden verirseniz kediler daha az zarar görürler. Ama sütün laktozsuz olması kedinin hiç zarar görmeyeceği anlamına gelmez. Bu yüzden sütten kaçınmakta fayda var. Bunun yerine kuru mama ve su çok çok daha değerli bir beslenme şeklidir.

Kediye sulandırılmış süt verilir mi?

Laktozsuz süt bulamadığınız durumda sütü bolca sulandırarak vermeniz mümkündür. (En az yarı yarıya sulandırmayı kastediyorum) Bu da yine oransal olarak süt şekerini azaltacak ve kedinin daha az zarar görmesini sağlayacaktır. Ama zararı tamamen ortadan kaldırmayacağını unutmayın.

Bozuk süt kedilere zarar verir mi? Tarihi geçmiş süt kedilere verilir mi?

Süt bozuk olmadığında bile kedilere zararlıyken tabiki bozuk süt kedilere çok çok daha fazla zarar verir.  Bu arada bunu süt ile sınırlandırmamak lazım. Bozuk, tarihi geçmiş hiçbir yiyecek, hiçbir hayvana verilmemelidir. Bu besinler sizin için ne kadar zararlıysa onlar için de o kadar zararlıdır. Kedinin mecbur kaldığı için çöpten beslenmesi onu çöp ile besleyebileceğiniz anlamı taşımaz!

Bozulmamış süt bile parazite sebep olabiliyorken bozukların doğurabileceği sonuçları hayal edin lütfen. Üstelik sokak kedileri herhangi bir sağlık kontrolünden geçmediği için onun ölümüne sebep olmanız bile muhtemel.

Yetişkin kediye süt verilir mi?

Genç kedilerin laktoz ile başa çıkma olasılığı daha yüksektir. Ama yaşlı kediler için bu konuya çok daha fazla dikkat etmek gerekir. Evet süt önemli bir kalsiyum deposudur ancak kediniz bu kalsiyumu farklı kaynaklardan almalıdır. Peynir, yoğurt ve kefir bu besinlere örnektir. Ancak yine de kalsiyum için kedilere özel olarak üretilen yoğurtları kullanmak çok daha sağlıklıdır.

Bu arada kedilere özel üretilen yoğurtlar gibi kedilerin beslenmesine ek olarak verebileceğiniz gıdaları anlattığım yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Mutlaka süt vermeniz gerekiyorsa da kediye inek sütü vermek yerine kediye keçi sütü vermeyi tercih edebilirsiniz. Keçi sütü inek sütüne göre daha az zararlıdır. Ancak keçi sütünü de mutlaka sulandırarak vermelisiniz.

Kabız olan kediye süt verilir mi?

Sütün kedilerde ishale sebep olmasından bahsetmiştik. Bu durumda hemen akıllara kabız olan kediye süt vermek geliyor tabii. Ama kesinlikle bu şekilde ev yöntemi tedaviler uygulamayın! Kedinizin sağlığı her şeyden önemli ve deneme yanılma yöntemiyle tedavi oldukça tehlikelidir. Kedinizde kabızlık problemi varsa mutlaka veteriner hekim görüşü talep edin.

Yavru kediye süt verilir mi? Yavru kediye inek sütü verilir mi?

Yetişkinlere oranla yavru kediler süte çok daha fazla duyarlıdır. Yavru kedilere süt vermek ölümle sonuçlanması muhtemel bir aksiyondur. Kesinlikle süt vermeyin ve onun yerine kedi süt tozu vermeyi deneyin.

Yeni doğan kediye süt verilir mi

Kediniz yeni doğdu. Annesini emmiyor veya annesi yok. İlk aklınıza süt vermek geliyor biliyorum ama asla! Yeni doğmuş kedinin bünyesi inek sütünü asla kaldıramaz. Hemen bir veteriner hekime gidip kedi süt tozu ve kedi biberonu alarak yavrunuzu beslemelisiniz. Yavru kedi bakımı ile ilgili detaylı bilgiye buradaki ve buradaki yazımda detaylıca yer verdim. Dilerseniz detaylara yazılarımdan ulaşabilirsiniz.

Yavru kediye bebek maması verilir mi? 

Yakınlarda bir veterinere ulaşamadınız ve yavrunuz çok aç. Bu durumda inek sütü yerine bebekler için hazırlanan kuru mamalardan da (mesela milupa) vermeyi deneyebilirsiniz. Ama bunu da sadece yavru zarar görmesin diye kedinin açlığını bastıracak kadar az verip ardından hemen yavruya uygun bir besin ile takviye etmelisiniz.

Yavru kediye yoğurt verilir mi?

Küçük kedilerin bünyeleri aşırı hassas olduğu için onlar için uygun besinler dışında herhangi bir besin vermemeye özen göstermelisiniz.

Yavru kediye sulandırılmış süt verilir mi?

Yetişkin kedilere sulandırılmış sütü mecbur kalınca verebilirsiniz demiştim ama yavrular için çok daha dikkatli olmalısınız. ve inek sütününden yavru kedileri uzak tutmalısınız.

Kedi süt tozu nasıl hazırlanır?

Her kedi süt tozu kendi formülünü içermektedir. Bu yüzden aldığınız markaya göre kullanacağınız kedi süt tozu ve su miktarı değişecektir. Kedi süt tozu aldığınızda paketin arkasındaki yönergelere göre işlem yapmanız gerekmektedir.

 

Süt kokulu kedileriniz ile sağlıklı süt kadar beyaz bir gelecek diliyorum…

Content Protection by DMCA.com

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*