Milli gururumuz olan Türk Van Kedisi gerçekten çok özel bir uzun tüylü kedi cinsidir. Oldukça bağımsız bir kişiliğe sahip olan van kedilerinin 2 temel ayırt edici özelliği bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi kürk deseniyken bir diğeri de yüzebiliyor olmalarıdır. Evet yanlış duymadınız! Van kedileri yüzebilen ve bundan rahatsız olmayan bir kedi cinsidir.
Van kedilerinin kürk yapısı doku ve desen açısından tamamen kendine hastır. Bu yüzden de Van kürk yapısı ile kedi literatürüne dahi girmiştir. Aynı zamanda sıcak yaz günlerinde kendi öz iradeleriyle suya girip serinlemeye bayılırlar 🙂 Van kedisi besleyenler ne kadar da şanslılar değil mi?
Van Kedilerinin Özellikleri
- Yüzmeyi sever
- İpeksi kürk yapısı bulunur
- Bağımsız ve özgürdür
- Mükemmel bir avcıdır
Van Kedileri ana yurdu ve tarihçesi
Van kedilerinin cinsinin kökeni adından da anlaşılacağı gibi Van gölü bölgesine dayanmaktadır. 18.yy öncesinde dahi bu cinse bölgede rastlanmaktaydı. Ancak Türk Van Kedisi olarak tescil alması 1970’li yıllara dayanmaktadır. Bu yıllarda ilk van kedisi yavrusunun ABD’ye ihracıyla uluslararası tescil firmaları tarafından tescillenmiş ve dünyada bugünkü konumuna erişmiştir.
Ülkemizde bembeyaz Van kedileri bulunsa da GCCF’de sadece hafif krem ve kızıl kahve renkleri üzerinde barındıran kediler Türk Van Kedisi olarak kabul edilir. Bu yüzden bu yazımda uluslararası tescil firmalarınca kabul görmüş cins özelliklerinden bahsedeceğim.
Van Kedisi temel özellikleri
- Kolayca aralanabilen, ipeksi, yumuşak bir kürk
- Desenli kafa
- Kafadaki desenler takke gibi üst kısımda bulunur
- Kafa deseninin alın bölgesinde renk beyaz bir çizgi ile 2’ye ayrılır
- Toplam ağırlık 3-9kg civarında
- Kumral veya krem beyaz karışımı
En önemli özelliklerden bir tanesi de Van kedilerinin gözlerinin renginin birbirinden farklı olmak zorunda olmamasıdır. Her biri aynı göz rengine sahip van kedileri de vardır birbirinden farklı olan van kedileri de.
Van Kedileri fiziksel özellikleri
- Önden uzun ve düz yapılı, genelde kısa boyutlu bir baş
- Büyük ve oval gözler ( en yaygını kehribar gözlü van kedisidir)
- İri ve birbirine yakın kulaklar
- Uzun, sağlam ve kaslı gövde
- Uzun ve ipeksi kürk yapısı
- Gövdesi kadar uzun, nazaran kalın bir kuyruk
Van Kedisi bakımı
- Uzun ve ipeksi kürk yapısı vardır. Bu yüzden de her gün olmasa da sık sık taranması gerekmektedir.
- Tüyleri keçeleşmeye yatkın değildir.
Bunun dışında kalan bakım önerileri diğer kedilerle aynıdır. Bu konudaki yazılarıma ulaşmak için aşağıdaki linklerden faydalanabilirsiniz;
Van kedileri karakter özellikleri
- Kucak kedisi gibi görünür ancak özgür ruhludur
- Duygularını belli etmez
- Bağımsızdır
- Konuşkan bir kedidir
- Başka kedilerle anlaşma konusunda zorluk çeker, yalnızlığı sever
- Oldukça hareketli ve dolayısıyla oyuncu bir kedidir
Van kedi evleri
Van kedi evleri, van kedilerinin varlığını, yani soyunu korumayı ana amaç haline getirmiş önemli kuruluşlardır. Bu evler sayesinde Van kedilerinin soyu koruma altına alınmıştır. Aynı zamanda bu evlerden dönem dönem van kedisi sahiplenme de yapılabilmektedir. O yılki van kedisi yavrusu durumuna göre buna karar verilmekte ve web sitelerinde bu bilgiler paylaşılmaktadır.
Van kedi evi ücretli mi? Van evinden kedi almak ücretli mi?
Van’da bulunan van kedi evlerinden dönem dönem ücretsiz veya uygun fiyatlı yavru van kedisi sahiplenebilirsiniz. Bu konuda detaylı bilgi almak için van kedi evleri ile iletişime geçmekte fayda var.
Van Kedi Evi ziyarete açık mı?
Van kedi evlerini tatil günlerinde dahi rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz. Dolayısı ile kedi evi ziyaretinde mesai saatleri dışında bir sınırlama bulunmamaktadır.
Van kedisi evi nerede?
Van kedi evi Van ilimizde bulunmaktadır. Bu arada tam adres ile ilgili detaylı bilgiyi Van kedi evi hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın